Sisustussuunnittelija Vera Öllerin kodissa on rohkeat värit ja näyttäviä pintoja: ”Kauniit näkymät voi tuoda myös kodin sisälle”

Sisustussuunnittelija Vera Öller on enemmän kuin tyytyväinen kotinsa remonttiin. Pienillä muutoksilla syntyi toimiva pohjaratkaisu, ja kotiin saatiin yksi makuuhuone lisää ja jopa kodinhoitotila. Kurkkaa Veran vinkit näyttävän sisustuksen tekemiseen!

Miten tästä asunnosta tuli kotinne?

Olimme jo pari vuotta selanneet uutterasti netin asuntomyynti-ilmoituksia. Säästyimme asuntonäytöiltä, koska pohjakuva kertoi minulle heti kaiken tarpeellisen. Ennen tätä huoneistoa kävimme katsomassa paikan päällä vain yhtä asuntoa. Tämä asunto oli kuitenkin ensimmäinen, josta teimme tarjouksen.

Lue myös: Suunnittelija Maija Puoskarin nelihenkinen perhe asuu kaksiossa: ”Mietin tarkasti, että kalusteet ovat asuntoon oikean kokoisia”

Miksi juuri tämä koti?

Asuimme aiemmin kaksiossa aivan näillä nurkilla. Asunnon sijainti miellytti meitä heti, mutta muutamien käänteiden takia kauppoihin päästiin vasta neljän kuukauden kuluttua tarjouksesta.

Olen jo lähes 20 vuotta suunnitellut työkseni koteja ja niiden muutoksia, joten pystyin näkemään tämän asunnon potentiaalin. Se, että koti kaipasi remonttia, sopi meille hyvin.

Millaisia muutoksia teitte?

Huoneiston huono kunto ei pelottanut. Remonttia on helpompi lähteä suunnittelemaan, jos vanhoja pintoja tai materiaaleja ei tarvitse säästää.

Halusimme tehdä muutoksia asunnon pohjaan. Remontissa suuresta eteishallista tuli olohuone, josta on pariovien kautta käynti Lumin huoneeseen. Olohuoneen toiselta sivulta aukeaa yhteys ruokailutilaan ja keittiöön. Eteisen oikealle puolelle sijoittuvat nyt Jesperin huone sekä meidän makuuhuoneemme. Sen edustalle, aiemman keittiön paikalle, sain vielä sovitettua pienen kodinhoitohuoneen.

Halusimme ehdottomasti, että keittiö rakennetaan avonaiseksi osaksi ruokailutilaa ja olohuoneen rinnalle. Ruoanlaitto on minulle tärkeää ja kokkaillessa haluan seurustella perheen kanssa.

Keittiö ja ruokailutila ovat avoimessa yhteydessä muihin tiloihin. Keittiökaapiston rungot hankittiin Ikeasta ja ovet toimitti Helsingö. Kivitasot on Diapolilta. Massiivipuinen ruokapöytä on Juvilta, tuolit Formelta. Ikkunan molemmin puolin, aivan katon rajaan, asennettiin kaiuttimet. Upload Audiolla kaiuttimiin sai valita haluamansa verhoilun.

Kodissa on väriä ja näyttäviä pintoja. Miksi tällainen ratkaisu?

Aikaisemman kotimme värimaailma oli vaalea. Erityisesti mieheni toivoi, että uuden kodin remontissa käytetään värejä. Hän ei viihdy valkoisessa kodissa.

Tilamuutoksista huolimatta halusimme vaalia lähes satavuotiaan talon arkkitehtuuria. Osa aiemmin piiloon remontoiduista yksityiskohdista nostettiin nyt esille. Halusimme näkyville esimerkiksi oviaukkojen holvikaaret; vahvojen värien rinnalla ne korostuvat nyt hienosti.

Uuden kodin myötä jouduimme luopumaan ikkunoista avautuvista kauniista näkymistä. Siksi valitsin asunnon sisäpuolelle katseen kiinnittäviä materiaaleja ja pintoja.

Makuuhuoneisiin halusin näyttävät tapetit, joiden kuviovalinnoissa en arastellut. Myös koko kodin kattava mosaiikkiparketti on näyttävä, ja se sopii 30-luvun kerrostalon arkkitehtuuriin. Se myös kokoaa kodin sävyt ja kuviot kauniisti yhteen.

Miten pääsitte yhteisymmärrykseen materiaalivalinnoista?

Olen suunnitellut urani aikana niin monta huoneistoremonttia, että minun oli helppo tehdä materiaaliehdotukset miehelleni. Tein jokaisesta tilasta kolme ehdotusta, joista valitsimme yhdessä mieleisimmät.

Asiakaskohteisiin en ole tohtinut valita näin rohkeita värejä. Nyt oli hyvä tilaisuus testata, miten rohkeat värit toimivat pimeähkössä asunnossa. Jatkossa uskallan käyttää näitä sävyjä myös suunnittelukohteissani. Vahvoilla väreillä syntyy todella luonteikkaita tiloja.

Miten remontti sujui?

Toimin itse remontin projektipäällikkönä ja minulla oli hommissa luottoporukka, jonka työn laadun tiesin ennestään. Tein kaikki muutossuunnitelmat, hain niihin luvat ja vastasin myös materiaalihankinnoista. Remontti kesti yhteensä viisi kuukautta, pienen lapsen äidille se oli kokopäivätyö.

 

Eteisen tummansiniset seinät kehystävät kauniisti näkymää olohuoneeseen. Vanhaan eteishalliin toteutettu olohuone on kodin sydän ja keskus. Ehjälle päätyseinälle haluttiin koko seinän kattava kirjahyllykokonaisuus, joka hankittiin Ikeasta.

Hankitteko uusia kalusteita?

Tähän kotiin hankimme uuden sohvan, ja nojatuolit verhoilutettiin uudelleen perheessä alkaneen kissa-allergian vuoksi. Uudessa kodissa kiinnitimme myös erityistä huomiota siihen, että kirjoille ja musiikille on riittävästi säilytystilaa.

Takavuosina olen hankkinut joitakin kalusteita myös kirpputorilta. Ennen nuorimman lapsen syntymää kiersin kirppareilla, mutta nykyään en oikein tahdo niille enää ehtiä.

Pidän siitä, että kodissa on kerrostumia ja historiaa. Olemme perineet sukulaisilta muutamia huonekaluaarteita, jotka ovat jo vuosia olleet osa kotimme sisustusta.

Makuuhuoneessa on tilaa vain vuoteelle ja pienelle pöydälle. Farkunsiniset vuodevaatteet sopivat yhteen Linumin samettisen päiväpeiton kanssa.

Onko lopputulos sellainen, mistä haaveilitte?

Kyllä ja enemmänkin! Alun perin emme uskoneet, että näin kodikas tunnelma syntyy ilman runsasta luonnonvaloa. Toisin kuitenkin kävi. Asunto tuntuu valoisalta, kodikkaalta ja avaralta.

Kylpyhuoneessa on ornamenttikuvioiset seinälaatat ja ajankohtainen kalanruotoladonta lattialaatoituksessa. Laatat on hankittu Laattapisteeltä.

Mitä muuttaisit kodissanne nyt?

Olemme asuneet tässä kodissa vasta alle vuoden. Vielä emme ole ehtineet kaivata muutoksia tai harmitelleet tehtyjä ratkaisuja. Kaikki on toiminut ja koti on meille mieleinen.

Lasten kasvaessa muutostarpeita varmasti tulee, mutta juuri nyt on hyvä näin.

Juttu on julkaistu Dekon numerossa 3/2019.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sisustussuunnittelija Vera Öllerin kodissa on rohkeat värit ja näyttäviä pintoja: ”Kauniit näkymät voi tuoda myös kodin sisälle”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X