Ihmiset

Suklaamestari Anna Kekki: "Suklaa on jumalten ruokaa ja vetoaa ydintunteisiimme”

Suklaamestari Anna Kekki loihti uuden suklaakonvehdin yhdistämällä ikivanhan, suomalaisen paahtosuolan maitosuklaaseen.

 

”Pohjimmiltani olen kauneuden tavoittelija”, suklaamestari Anna Kekki hengähtää Marimekon aniliininpunaiseen villakangastakkiin kietoutuneena. Runsaat puoli vuotta sitten hän avasi oman suklaatehtaan Helsinkiin.

Vanhan punavuorelaisen kerrostalon kivijalkaan perustettu suklaatehdas käsittää tasan yhden huoneen. Sen keskelle on sijoiettu Annan toiveiden mukaisesti valmistettu iso, harmaa graniittitaso. Seinän vierustalla teräsrullakossa odottaa toimitusta erä käsintehtyjä hääkonvehteja – tummaa suklaata, jossa on ripaus syksyn makuja, kanelia ja timjamia.

”Minua kiehtoo mielikuvien synnyttäminen, oli se sitten vaatteiden tai makujen kautta. Suklaa on raaka-aineena hyvin haastava.  Sitä ei voi koskaan täysin hallita. Onnistuminen edellyttää kemiallisen valmistusprosessin tuntemista ja sitä, että olosuhteet ovat juuri oikeat”, Anna Kekki kertoo.

Vaikka Annan suklaatehdas on verrattain uusi tulokas Helsingissä, Anna itse ei ole untuvikko alalla. Aikaisemmin asuessaan New Yorkissa hän ehti pyörittää viisi vuotta perustamaansa suklaatehdasta.

Suklaakuppi viimeistellään paahtosuolalla.

”Suklaatehtaan lisäksi meillä oli kolme liikettä New Yorkissa ja myimme tuotteitamme ympäri Yhdysvaltoja. Tuona aikana opin alasta valtavasti ja iloitsin työstäni suklaatehtaan parissa. Mutta sitten minusta tuli äiti. Oli aika siirtyä eteenpäin ja palasin Suomeen. Koen, että nyt olen jälleen perusasioiden äärellä.”

Kotiinpaluu ja suomalaiset maut ovat inspiroineet Annaa kehittämään uuden konvehdin. Resepti sai alkunsa kylävierailulla, missä uusien perunoiden päälle ripoteltiin paahtosuolaa. Paahtosuola on vanha, savolainen perinneherkku, joka valmistetaan ruisjauhosta, voista ja suolasta.

”Ihastuin paahtosuolan rukiiseen makuun ja mietin, että miten yhdistäisin sen suklaaseen. Päädyin tekemään pienen suklaakupin, jonka täytin pähkinäisellä maitosuklaa-amarettotäytteellä. Kaiken päälle ripottelin paahtosuolaa. Yhdistelmä on tulkintani suomalaisista juuristani.”

Juttu julkaistu Deko-lehdessä Tarjottimella palstalla 10/17.

Ohjeen hurmaavaan suklaakuppiin löydät Kotilieden sivuilta – rukiinen pähkinä-kermasuklaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaamestari Anna Kekki: "Suklaa on jumalten ruokaa ja vetoaa ydintunteisiimme”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.