Sisustus

Suomalainen muotoilu on nyt täynnä väriä ja huumoria – uskoisitko näitä esineitä Suomi-designiksi?

Suomalaisessa muotoilussa on myös kesyttömyyttä, sähäkkyyttä ja rohkeaa leikkisyyttä. Tutustu Suomi-designin toisiin kasvoihin!

Mitä sanapari ”suomalainen muotoilu” tuo sinulle mieleen? Usein verkkokalvoille hyppäävät kuvat Alvar Aallon puisista kalusteista tai Kaj Franckin Kartio-laseista.

Lue myös: Näissä sisustusesineissä on hinta-laatusuhde kohdillaan! – Deko valitsi suosikkinsa parhaista designlöydöistä

Mutta niin ajattomia kuin funkistyyli ja 1950-luvun muotoilu ovatkin, Suomen designkentällä syntyy koko ajan myös leikkisiä ja oivaltavia tuotteita, joissa mielikuvitus ja värit pääsevät pääosaan.

Yksi pioneereista on muotoilija Eero Aarnio, joka aloitti futurististen kalusteidensa suunnittelun jo 1960-luvulla.

Tänä syksynä leikkisyyttä löytyy eritoten nuorten suunnittelijoiden töistä.

cocktail-valaisin
Muotoilija Hanna Anosen värikäskattovalaisin rakentuu 153:sta käsinmaalatusta puutikusta. Se oli nähtävillä Asuntomessuilla Porissa kesällä 2018, ja on sittemmin otettu Hakolan mallistoon.
Tero Kuitusen peilit
Värikkäät hapsut antavat Tero Kuitusen Cabinet-peileille sirkusmaisen fiiliksen.
Tuula Pöyhänen Ragamuf
Tuula Pöyhönen suunnitteli Ragamuf-tuolinpäällisen tekstiiliteollisuuden ylijäämäkuiduista.
Company sienijakkara
Companyn eli Aamu Songin ja Johan Olinin jo lähes klassikoksi muodostunut sienijakkara on myös esillä näyttelyssä.
Marimekko
Marimekon tuotanto on Armi Ratian ajoista lähtien ollut rohkeaa ja värikästä. Muisto Veranta -mekko, 315 e, Marimekko.

Suomalaismuotoilijat loistavat nyt Wienissä

Muotoilija-kuraattori Tero Kuitusen suunnittelema, Wienissä nähtävillä oleva Wild at Heart -näyttely ravistelee perinteisiä käsityksiä suomalaisesta muotoilusta.

Näyttely korostaa sen kuoren alta löytyvää villiä huumorintajua, intohimoa ja kesyttömyyttä, joka näkyy suomalaisessa muotoilussa omalaatuisena luovuutena, uskalluksena sekä värien käyttönä. Mukana on yksitoista muotoilijaa, jotka liikkuvat ketterästi muotoilun ja taiteen rajapinnassa.

Wild at Heart koostuu kolmesta teemoitetusta kokonaisuudesta, joista Raw Beauty -kokonaisuutta määrittää materiaalilähtöinen tekeminen. Siinä ovat mukana perinteistä puusepäntaitoa edustava Antrei Hartikainen, naiseutta vahvan visuaalisen kuvaston kautta käsittelevä valokuvaaja Sofia Okkonen ja kosketuksen merkitystä keramiikassa tutkiva Tero Kuitunen. Klaus Haapaniemen teoksissa on taas nähtävissä vaikutteita kansantaruista.

Lue myös: Muotoilija Tero Kuitunen jakaa puolisonsa kanssa yksiön, josta ei huumoria puutu: katso kuvat!

Social Impact -kokonaisuus tarkastelee puolestaan yhteiskunnallista vaikuttamista muotoilun keinoin. Milla Vaahtera tuo työssään uutta eloa lasinpuhaltamisen taitoon, kun taas Tuuli-Tytti Koivulan vaatemallisto muistuttaa muovijätteen ongelmista ja miettii sille uusia käyttötapoja. Mifuko-yrityksen tuotteissa puolestaan yhdistyvät suomalainen muotoilu ja kenialainen käsityöperinne.

Läpileikkaavia teemoja ovat leikkisyys ja huumorintaju. Wild humour -kokonaisuudessa on esillä tuotantoa Eero Aarniolta, joka on ollut uranuurtaja suomalaisen muotoilun viemisessä omaperäiseen ja rohkeaan suuntaan. Teemu Salosen runsas ja värikäs muotokieli kuvanveiston ja muotoilun välimaastossa lainaa elementtejä poptaiteesta, kun taas Johan Olinin ja Aamu Songin muotoilu yhdistelee eri maiden käsityöperinteitä suunnittelun iloon.

Itävallan jälkeen näyttely lähtee Budapestiin, Tukholmaan ja Tokioon, jonka jälkeen se saapuu Habitare-messuille syksyllä 2020.

Wild at Heart – A Collection of Modern Finnish Design and Art. Vienna Design Week 27.9.– 6.10.2019

Wild at Heart-näyttely
Wild at Heart -näyttelyssä käy ilmi, että suomalainen design on muutakin kuin koivua ja minimalismia. Kuvassa Antrei Hartikaisen Bastone-kaappi ja Fiori-pöytä, Tero Kuitusen keramiikkaa, Companyn tanssitöppöset ja Klaus Haapaniemen satumainen huivi.
Hemmo Honkosen kalusteet
Habitare 2019 -messujen Talent Shopiin valittu Hemmo Honkonen hyödyntää soitinrakentajan taustaansa kalustemuotoilussa: hänen kalusteensa soivat.
Blounin Nest-valasin
Blounin hauskat Nest-valaisimet valmistetaan kierrätyslasista, 289 e.
Laura Väre valaisimet
Vuoden nuori muotoilija 2019 Laura Väre on suunnitellut Hide-valaisimen, jonka hapsut päästävät valon läpi kauniisti.
Laura Itkonen laatat
Laura Itkosen keraamisessa Marquis-muraalissa on koristeellista art deco -henkeä.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomalainen muotoilu on nyt täynnä väriä ja huumoria – uskoisitko näitä esineitä Suomi-designiksi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.