Sisustus

Svenskt Tenn saapui Suomeen

Perinteikäs ruotsalainen designyritys Svenskt Tenn rantautuu Suomeen toukokuussa. Kesän ajan yritys on esillä pop-up-myymälässä, kulttuurikeskuksessa ja taidemuseossa.

Kun kuvataideopettaja Estrid Ericson perusti Svenskt Tennin vuonna 1924, yrityksen ensimmäisiä tuotteita olivat tinaesineet, ja niihin viittaa myös yrityksen nimi (tenn = tina). Muutaman vuoden jälkeen näkemyksellinen Estrid laajensi sisustukseen, ja kun liike muutti 30-luvun alussa nykyiseen Strandvägenin liiketilaan, sisustus oli jo yrityksen pääala.

olohuone
Frank suunnitteli ”banaanisohvan” 1930-luvulla. Kaapin nro 522 ovet on päällystetty Brazil-kankaalla. Kuva: Svensk Tenn

Kuosit ja kalusteet

Funkkisarkkitehdit Uno Åhrénin ja Björn Trägårdhin palkataan riveihin, kun Svenskt Tennin kaluste- ja sisustuspuoli alkaa syntyä. Vuonna 1932 Estrid tilaa jo nimeä saaneelta itävaltalaiselta arkkitehti Josef Frankilta ensimmäiset kalusteet ja yhteistyö tiivistyy nopeasti. Lopulta Josef Frank muuttaa Ruotsiin ja suunnittelee elämänsä aikana Svenskt Tennille 2 000 kalusteluonnosta ja noin 160 tekstiilikuosia. Josef Frankin omintakeiset, leikkisät ja värikkäät kuosit ovatkin ne, mistä Svenskt Tenn usein nykyään tunnistetaan.

Nykyään Svenskt Tenn on Kjell ja Märta Beijer Säätiön omistuksessa ja kaikki sen voitot lahjoitetaan kestävän kehityksen, genetiikan, biolääketieteen ja lääkealan tutkimukseen.

veranta
Svenskt Tenn on myös kuninkaallinen hovihankkija.

Vahvasti esillä

Suomeen Svenskt Tenn saapuu ensimnmäiseksi Helsingin keskustan Stockmannille värikkäällä pop-up -myymälällä, josta löytyy niin suositut tekstiilit, sisustusesineet kuin huonekalutkin. Tarjolla myös vinkkejä kevään kattauksiin! 4. kerros, 4.5 -23.9.2018.

Didrichsenin taidemuseo avaa toukokuun lopussa Muotoilun uudistajat -näyttelyn, jossa esitellään Estrid Ericsonin perintöä ja teoksia. Huvilasiivessä on myös tulkinta Ericsonin kesäpaikasta Tyresöstä. Siellä nähdään kattausten, kankaiden ja muiden tuotteiden ohella myös Josef Frankin kuuluisia kalusteita, tekstiilejä ja luonnoksia. Esillä ovat myös arkkitehdin uniikit akvarellinaalaukset, jotka esiteltiin vasta äskettäin ensi kertaa myös Ruotsissa. 25.5.-9.9.2018.

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus esittelee Svenskt Tennin nykydesignia historiallisten sisustustuotteiden rinnalla. Yleisö pääsee tutustumaan yrityksen mielenkiintoisiin tuotteisiin, kalusteisiin ja tekstiileihin, jotka sointuvat kauniisti yhteen. 25.5.-26.8.2018.

ruokatila
Svenskt Tennin tunnistaa värikkäistä ja runsaista kasvikuoseista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Svenskt Tenn saapui Suomeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.