Deko

Taiteilija Jennifer Lipkin: ”Väri ei välttämättä tarkoita värikkyyttä”

Taiteilija Jennifer Lipkin saattaa etsiä työhönsä juuri oikeaa sävyä tuntikausia. Maalatessaan hän kuuntelee italodiscoa.

Työskentelen…

värien ympärillä ja teen niihin liittyvää taidetta kaksi- ja kolmiulotteisesti. Värit ovat aina suhteessa toisiinsa, ja niiden yhdistely on kuin tekisi palapeliä. Väri ei välttämättä tarkoita kuitenkaan värikkyyttä. Harmaitakin on niin monenlaisia.

Kun opiskelin Pariisissa arkkitehtuuria ja taidehistoriaa, tutustuin 1920-luvulla vaikuttaneen ukrainalaissyntyisen mutta ranskalaistuneen taiteilija Sonia Delaunayn ajatuksiin. Delaunay suunnitteli puvustuksia, kalusteita ja sisustuksia. Hänestä tuli eräänlainen portti poikkitieteelliseen ajatteluuni.

Minua kiinnostaa…

värien kokeminen eri aistien avulla. Voimme mieltää jonkin tuoksun värinä tai jostakin väristä tai väriyhdistelmästä voi tulla mieleen jokin tuoksu. Viime näyttelyäni varten pidin tuoksupäiväkirjaa ja tein niistä väritulkintoja.

Paikka auringon alla, Art Center Torni, Vaasa 2021.
Paikka auringon alla, Art Center Torni, Vaasa 2021.

Maalatessani…

kuuntelen mielentilasta riippuen italodiskoa tai Max Richteriä. Aloitan yleensä italodiskolla, mutta yön pimeinä tunteina seuraa minulle pitää Richter.

Suurimmat onnen tunteet…

saan työskentelystäni. Voin silloin parhaiten ja opin itsestäni. Luova tekeminen voi kuitenkin olla yksinäistä ja siinä voi jäädä jumiin. Työskentely toisten kanssa auttaa näkemään asioita eri näkökulmista.Näyttelyni Svetlana Bogatchevan kanssa Vaasan taidehallissa kertoo kollektiivisesta luomisprosessista. Teokseni syntyivät keskustelujen pohjalta, ja oli mielenkiintoista saada palautetta Svetlananalta kesken prosessia. Yleensä sitä kuulee vasta sen jälkeen, kun kaikki on jo valmista.

Rakastan…

pöydän kattamista. Voin aloittaa sen jo edeltävänä päivänä ennen vieraiden saapumista, jotta minulla on kunnolla aikaa laittaa astiat ja kukat haluamallani tavalla. Ruoka on rakkautta ja tärkein välittämisen kieleni. Ruuanlaitossa yhdistyvät taiteellinen ilmaisu ja antaminen.

Untitled, 2019.

Setting the table, 2019.
Setting the table, 2019.

Haaveilen taideresidenssistä Roomassa. Historian ja kulttuurin kerrostumat tekevät kaupungista kokonaisvaltaisen aistikokemuksen.

Juttu on julkaistu Dekossa 8/2022.

Lue myös: Keraamikko Eva Spoof: ”Savi on sielukas kuin suomenhevonen”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taiteilija Jennifer Lipkin: ”Väri ei välttämättä tarkoita värikkyyttä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.