Sisustus

Tämä Aarikan puinen designklassikko koristaa myös Japanin keisarinnan ja Metallican jäsenten koteja

Monesta suomalaisesta ja nykyään myös ulkomaisesta kodista löytyy Pässi-puukoriste. Sen synty juontaa juurensa Aarikan perustajan Kaija Aarikan lapsuuteen.

Kaija Aarikka hoiti maatalon tyttärenä ahkerasti tilan eläimiä, ja lampaat olivat hänen erityissuojelussaan.

Designyritys Aarikan perustettuaan Kaija mietti pitkään miten lampaan pehmeän kiharaisen turkin voisi toteuttaa puusta. Hän näki kerran puusepänverstaassa laatikollisen sorvattuja mäntypalloja. Niistä syntyi puiseen vartaloon kiinnitettynä pässille turkki ja pässistä itsestään vähitellen kansan suuri suosikki.

Nykyään pässi on Aarikan vientimarkkinoiden suosituin tuote. Pässi löytyy jopa Japanin keisarinna Mishikon sekä Metallica-yhtyeen jäsenten kokoelmista. Myös Ferrarin omistajalle on tehty tilauksesta ferrarinpunainen Pässi.

Pässi tehdään kokonaan puusta kotimaisena käsityötä. Yhden pässin valmistamiseen osallistuu kymmenen henkeä, sillä jokaiselle osalle on oma sorvaajansa. Pässejä on neljää eri kokoa ja värivaihtoehtoja ovat puu, musta, valkoinen sekä monivärinen, jossa turkin pallot ovat erivärisiä. Hinnat vaihtelevat 189 euron ja 1 750 euron väliltä.

Aarikan Pässi-puuveistos
Kuva: Seppo Saarentola/Otavamedia

Pässistä on tehty oheistuotteina muun muassa leikkuulautoja, astioita ja tekstiilejä.

Kaija Aarikka perusti Aarikan vuonna 1954. Nykyisin perheyritystä johtavat hänen kolme tytärtään. Puutuotteisiin ja -koruihin erikoistuneessa yrityksessä työskentelee noin 25 henkilöä.

Juttu julkaistu Dekossa 12/13.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tämä Aarikan puinen designklassikko koristaa myös Japanin keisarinnan ja Metallican jäsenten koteja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.