Tammen kasvatus tammenterhosta

Tiesitkö, että tammenterhosta voi kasvattaa suloisen ruukkupuun? Tammiharrastaja kertoo, miten onnistut!

Tammen kasvatus ei vaadi kuin vehreän terhon ja hieman hiekkaa. Anna terhon itää talven yli, ja saat ensi kesäksi ihanan ruukkutammen! Lue ohjeet kasvatukseen.

Tammen kasvatus terhosta on hauska projekti, joka tuo iloa vuosikaudet. Yksinkertaisimmillaan tammenterhon voi poimia lähiluonnosta. Idätyksen jälkeen tammenterhosta kasvaa keväällä ihastuttava puu, jonka voi antaa kasvaa ruukussa ensimmäisen kasvuvuoden ajan.

”Tammen kasvatus on hauskaa puuhaa. Olen kasvattanut tammenterhoista itse vaikka kuinka monta tammea – sekä ulkomaisia että kotimaisia lajeja”, tammien kasvatukseen perehtynyt Dendrologian seuran (eli puulajitieteen) hallituksen jäsen Juha Fagerholm kertoo.

Lue myös: Tiesitkö, että mangon siemenestä saa suloisen huonekasvin? Näillä ohjeilla kasvatat oman mangopuun!

Tammen kasvatus tammenterhosta onnistuu ruukussa.

Tammea voi kasvattaa ruukussa valoisassa paikassa sisätilassa ensimmäisen kesän, mutta viimeistään toisena kesänä se kannattaa siirtää avomaalle kasvamaan, jotta tammi saa tarvitsemansa tilan ja kasvuolosuhteet.

Tammenterhosta saa kasvatettua itselleen ensin suloisen ruukkupuun ja lopulta täysikokoisen tammen melko vähällä vaivalla. Pääasia on, että tammi saa paljon valoa ja riittävästi kosteutta.

Fagerholm kertoo, miten tammen kasvattaminen kotimaisesta tammenterhosta onnistuu.

Lue myös: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Tammen kasvatus terhosta – 6 vaihetta

1. Kerää tammenterhot

Tammenterhot kerätään loka–marraskuussa joko vasta pudonneina maasta tai suoraan puusta. Kuivuneet tammenterhot eivät enää idä, joten valitse vähän vihertäviä, hieman raakoja tai kypsiä tammenterhoja. Kerää useampi tammenterho siltä varalta, etteivät kaikki idä.

Testaa tammenterhojen tuoreus pudottamalla ne ämpärilliseen vettä. Terhot, jotka painuvat ämpärin pohjaan, ovat yleensä tarpeeksi tuoreita ja kasvatukseen sopivia. Terhot, jotka jäävät kellumaan, ovat yleensä kuivuneita tai muuten vioittuneita. Jätä terhot hetkeksi veteen likoamaan, jos epäilet, että ne ovat ehtineet kuivahtaa.

Tammen kasvatus tammenterhosta on helppoa lähimaastosta löytyneestä tammenterhosta.

Tammenterhot kannattaa poimia vihertävinä. Sillä tavalla varmistut, etteivät terhot ole kuivuneita. Kuivunut tammenterho ei idä. Kuva: Jorma Marstio

2. Säilytä talven yli jääkaapissa ruukkukasvatusta varten

Jos haluat kasvattaa tammea ruukussa, laita tammenterhot heti ne kerättyäsi pieneen pussiin (esimerkiksi Minigrip). Lisää terhojen joukkoon vähän hiekkaa tai lannoittamatonta turvetta. Kosteuta seos hyvin pienellä määrällä vettä. Laita pussi jääkaappiin talveksi.

Tarkista säännöllisin väliajoin, ettei pussissa oleva hiekka tai turve pääse kuivumaan täysin. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Kun terhot alkavat itää aikaisin keväällä, avaa pussia hieman, jotta terho saa happea kasvuun eikä homehdu.

3. Siirrä itäneet terhot ruukkuun

Keväällä, kun tammenterhot ovat kasvattaneet juuret jääkaapissa, voit poistaa terhot juurineen varovasti pussista ja koulia ne taimiruukkuun taimimultaan. Kostuta multa.

Aseta ruukku valoisaan paikkaan huoneenlämpöön. Pidä huoli, ettei multa kuivu, vaan pysyy tasaisen kosteana.

Tammen kasvatus tammenterhosta saa aikaan ihastuttavan puun, jota voi kasvattaa ensimmäiset pari vuotta ruukussa.

Kun tammessa on muutama lehti, sen voi siirtää ulos joko ruukussa tai suoraan avomaahan.

4. Siirrä ulos tai jatka kasvatusta ruukussa

Kun tammi kasvaa pienimmästä taimivaiheesta rotevammaksi puuksi, siirrä se isompaan ruukkuun. Valitse tarpeeksi syvä ruukku, jossa tammen pitkä juuri ei kierrä kiemuralle vaan pysyy suorana.

Kun tammella on muutama lehti ja lämpötilat pysyvät ulkona plussan puolella myös yöllä, siirrä ruukku ulos. Voit myös halutessasi siirtää tammen kasvamaan suoraan avomaahan. Suojaa nuori tammi rusakoilta ja muilta eläimiltä esimerkiksi metalliverkolla.

Tammelle on ominaista, että se kasvaa pyrähdyksin. Ensimmäinen kasvu tapahtuu yleensä keväällä ja toinen kesällä. Älä siis huolestu, jos tammi pysyy pitkään samankokoisena.

Tammen kasvatus tammenterhosta on palkitsevaa puuhaa.

Tammi viihtyy valoisassa paikassa. Kouli ruukussa kasvatettu tammi viimeistään sen toisena kesänä avomaahan valoisaan paikkaan.

5. Säilytä talvella viileässä

Tammea voi pitää pakkasen kestävässä ruukussa ulkona läpi talven, mutta suojaa nuori tammi kylmältä esimerkiksi peittämällä se katteella. Voit myös siirtää ruukun alle 10-asteiseen kellariin tai muuhun viileään tilaan. Kellarissa tammi ei tarvitse lisävaloa. Pidä kuitenkin huoli, ettei multa kuivahda täysin.

Koska kotimainen tammi ei ole ikivihreä, se pudottaa lehtensä kylmän ja pimeän talven tullen. Lehtien tippumisen voi estää viemällä ruukun kylmän saapuessa sisätilaan huoneenlämpöön ja tarjoamalla tammelle kasvivalon tuomaa lisävaloa läpi talven. Riittävässä valossa tammi ei välttämättä pudota lehtiään lainkaan.

Kotimainen tammi on kuitenkin tottunut viileään aikaan, jolloin tammi saa levätä ja pitää taukoa kasvusta. Tämän lepokauden salliminen tammelle on siis suotavaa. Ikivihreät etelä- ja keskieurooppalaiset tammet sopivat kasvatettavaksi sisätiloissa talvella, koska ne ovat tottuneet lämpimimpiin oloihin.

6. Siirrä avomaahan viimeistään toisena kesänä

Jos tammi kasvaa toisena kasvukeväänä yhä ruukussa, on korkea aika siirtää puu avomaahan kasvamaan.

Odota, että yöpakkaset väistyvät, ja kouli tammi ruukusta avomaahan valoisaan paikkaan. Suojaa se huolella eläimiltä esimerkiksi verkolla.

Lannoita nuori tammi viherkasvilannoitteella seuraavan vuoden keväästä alkaen vuosittain. Säännöllisellä lannoituksella ja riittävässä valossa tammesta voi kasvaa täysikokoinen puu.

Avainsanat

Keskustelu

Tai sitten yksinkertaisesti laitat syksyllä sisälle suoraan purkkiin multaan ja kastelet sitä vähän silloin tällöin. Lähtee kasvuun kevättalvella tai kevään myötä, kesällä voit istuttaa ulos. Samoin voi tehdä hevoskastanjille. Olen kasvattanut ikkunalla purkeissa jo pienen metsän verran alkuja vuosien myötä.

Tiesin. Vuonna 1994 oli Kansanäänestys Euroopan Unioniin liittymisestä. Kotimatkalla poimimme puistosta 5 tammenterhoa, jotka laitoimme maahan mökkitontille. Nyt siellä on 3 pientä, noin parin metrin korkuista hoikkaa pikku tammea. Nimesimme ne EU-tammiksi.

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että tammenterhosta voi kasvattaa suloisen ruukkupuun? Tammiharrastaja kertoo, miten onnistut!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X