Tarun ja Mikon hurjapäinen remonttihanke: savolainen leffateatteri taipui uniikiksi perheasunnoksi

Taru Sassi ja Mikko Lahtinen löysivät unelmansa vanhasta elokuvateatterista. Syntyi koti, jossa suositaan rinnakkain designia ja kirpputorilöytöjä.

Kun Taru Sassi ja Mikko Lahtinen lähtivät toissa kesänä Putikon suojan asuntonäytöstä, he eivät voineet ajatella muuta kuin näkemäänsä.

Vaikka 177-neliöisen asunnon salin lattiaa peitti meriruokomatto, keittiö oli askeettinen, vessan ikkuna oli muurattu umpeen eikä asunnossa ollut makuuhuoneita, Taru ja Mikko näkivät Putikon suojan mahdollisuudet.

Lue myös: Nyt on väliaikaiskodilla kokoa! Lapsiperhe muutti 200-neliöiseen mattotehtaaseen – katso huikeat kuvat

”Mietimme vain, mitä valtava, avara tila mahdollistaisi. Emme olleet koskaan ihastuneet yhteenkään asuntoon niin palavasti”, Taru kertoo.

Jumpparenkaat löytyivät pihavarastosta muuton jälkeen. Ryijyjen vieressä on nykytaiteilija Paavo Halosen Kurki ja kirves -taideteos, jonka hän teki viime kesänä Sideways- festivaaleille. Teoksia oli neljä, joista Taru ja Mikko hankkivat yhden. Tarun ystävä bongasi kullankeltaisen sohvaryhmän kirpputorilta ja ajatteli heti Tarua. Pariskunta saunotti sohvaryhmää useamman tunnin Hotelli Punkaharjun rantasaunassa mahdollisten tuholaisten varalta.

Sateliitti-ryijyt olivat salissa jo silloin, kun Taru ja Mikko kävivät katsomassa asuntoa.

Helsingistä keskelle Savoa

Punkaharjulle helsinkiläiset päätyivät alun perin työn perässä, kun Mikko aloitti keittiömestarina Saimi Hoyerin omistamassa Hotelli Punkaharjussa. Taru oli samaan aikaan kotona pariskunnan vastasyntyneen Elma-tyttären kanssa, joten hän lähti mukaan.

Tarkoituksena oli viettää leppoisa kuukausi Etelä-Savossa ja palata tämän jälkeen Helsinkiin, jossa pari asui juuri remontoimassaan kolmikerroksisessa rivitalossa.

Toisin kävi.

Punkaharju hurmasi perheen. Suurimman vaikutuksen tekivät luonnon kauneus ja rauha. Eräänä päivänä Elmaa imettäessään Taru selaili aikansa kuluksi asuntoilmoituksia. Putikon suoja pysäytti välittömästi.

Vielä 20 vuotta sitten tilassa toimi Putikon koulun liikuntasali. Taru halusi säilyttää salin vanhan lattian, jossa näkyivät koripallokentän merkinnät. Lattia oli kuitenkin niin huonossa kunnossa, että hionta ja maalaus olivat paremmat vaihtoehdot.

”Halusimme, että sisustus ja remonttiratkaisut näyttävät Putikon suojalta. Tänne eivät sovi pelkät valkoiset pinnat ja minimalistiset ratkaisut”, Mikko sanoo.

”Ajattelin, että ei ole totta, kuinka hurmaava. Aloin haaveilla, kuinka upeaa talossa olisi asua.”

Tarulla oli asunnosta alusta asti ”kummallisen varma olo”. Kun Mikko innostui lähtemään mukaan näyttöön, tilanne eteni nopeasti. Helsinkiin palattuaan pariskunta ei saanut Putikon suojaa mielestään.

Taru ja Mikko alkoivat leikitellä ajatuksella, että he muuttaisivat Punkaharjulle. Kaksikko katsoi muitakin asuntoja, mutta mikään ei Putikon suojan jälkeen tuntunut yhtä puhuttelevalta.

Sassi–Lahtiset miettivät myös Putikon suojan vuokraamista, mutta koska he tahtoivat tehdä asuntoon remontin, ostaminen oli lopulta parempi vaihtoehto. Kaupat tehtiin syyskuussa 2017.

Lue myös: IvanaHelsinki siirsi toimitilansa 70-luvun lasilabyrinttiin Itä-Helsinkiin – Tältä näyttää supertyylikkäässä talossa.

Mikko ei kuvitellut muuttavansa pois Helsingistä, mutta mielenkiintoinen asunto käänsi pään. Höyläpenkin Taru löysi aikoinaan kirpputorilta. Penkki antaa keittiöön lisää lasku- ja työskentelytilaa. Lisäksi sen väri ja rosoinen pinta miellyttivät.

Taru osti kirpputorilta erivärisiä Pukkilan lattialaattoja, jotka hän hyödynsi kylpyhuoneremontissa. Myös pesualtaan alla oleva lipasto on kirpputorilöytö. Ensimmäisinä remonttitöinä avattiin ummessa ollut alkuperäinen, pyöreä ikkuna. Makuuhuoneeseen puhkaistiin viime kesänä isompi ikkuna. Nyt tila tulvii valoa. Taru kerää vanhoja purkkeja, joissa hän säilyttää koruja. Hatut, huivit ja taulut ovat muistoja matkoilta. Pyöreä peili Ikeasta.

Makuuhuoneen tunnelma on vahvoista sävyistä huolimatta rauhallinen.

Asunto halpa, remontti kallis

”Halusimme esimerkiksi puhkaista lisää ikkunoita. Tämän teimme toki Museoviraston luvalla”, Taru sanoo.

Remontti kesti useita kuukausia ja maksoi viisinkertaisesti asunnon hintaan verrattuna. Esimerkiksi kylpyhuoneen ja keittiön he tekivät alusta asti uudestaan. Lisäksi Taru ja Mikko rakensivat salin päätyyn kaksi makuuhuonetta, hioivat ja maalasivat lattian sekä vetivät saliin uudet sähköt.

Vanhassa talossa oli hyvä hengittää, ilma ympärillä tuntui raikkaalta. Ja kun Putikon suoja Helsingin-reissujen jälkeen piirtyi näkyviin, olo tuntui rauhoittuvan.

Huhtikuussa pari teki kuitenkin ehkä elämänsä vaikeimman päätöksen: Putikon suoja laitettiin myyntiin. Asiaa oli ryhdytty pohtimaan sen jälkeen, kun Elma alkoi kaivata pääkaupunkiseudulla asuvia isovanhempiaan ja ystäviään.

Päätökseen vaikutti myös toive päästä lähemmäs tukiverkostoa. Pari saa toisen lapsensa heinäkuussa.

”Olomme on äärimmäisen haikea, koska tällainen asunto tulee vastaan vain kerran. Olemme kuitenkin kiitollisia, että saimme nauttia Putikon suojassa elämämme parhaista ajoista.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 6/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Kiva, kun asunto näyttää asunnolta eikä steriililtä sairaalaympäristöltä, jossa on yksi punainen tyyny antamassa ”väriä” muuten umpivalkoiseen tilaan ja mööpeleihin.- Muuten, miksi sairaaloiden on oltava niin valkoisia? Jotta lika näkyisi helpommm? Kattoihin voisi ainakin maalata jotakin, missä olisi katseltavaa, jos siellä saa olla vähän kauemmin.

Kommentoi juttua: Tarun ja Mikon hurjapäinen remonttihanke: savolainen leffateatteri taipui uniikiksi perheasunnoksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X