Tätä kesätapahtumaa ei designin ystävän kannata jättää välistä! – Fiskarsin kesänäyttelyt ovat upea taidefestari idyllisessä ruukkimiljöössä

Idyllisen Fiskarsin Village Art & Design Biennale ja juuri avattu keramiikan museo Kwum kutsuvat matkailijaa monialaisen taiteen äärelle. Nämä kesänäyttelyt kannattaa tulla katsomaan pidemmänkin matkan päästä.

Monen kulttuurimatkailijan kesäkohde on idyllinen Fiskarsin ruukkimiljöö, jonka taidetapahtumien määrä vain kasvaa vuosi vuodelta.

Tänä kesänä Fiskarsin kesänäyttelyt on yhdistetty ensimmäistä kertaa Fiskars Village Art & Design Biennaleksi, jossa taide ja muotoilu muodostavat upean, kuratoidun näyttelykokonaisuuden.

Historiallinen ruukkikylä kutsui kolme kuraattoria esittelemään näkemystään ja kokoamaan näyttelykokonaisuudet. Toukokuussa avautuneen biennaalin esillepanosta vastaavat Jenni Nurmesniemi, Annina Koivu ja Jasper Morrison. He ovat valinneet mukaan 100 kansainvälistä suunnittelijaa ja taiteilijaa.

Jasper Morrisonin kuratoimassa näyttelyssä muotoilijat ovat suunnitelleet penkkejä.

Fiskarsin kesänäyttelyt ovat esillä ympäri kylää

Fiskarsin kesänäyttelyt levittäytyvät ympäri kylän ja teoksia ja näyttelykokonaisuuksia on esillä Puimalassa, Viljamakasiinissa, Kuparipajassa ja sekä merkityillä poluilla.

Jenni Nurmesniemen kuratoima nykytaidenäyttely kutsuu kävijää hidastamaan ja virittäytymään näyttelyn signaaleihin.

Selkeästä muotokielestään tunnettu muotoilija Jasper Morrison on  kuratoinut muotoilunäyttelyn, jossa hän haastaa valitsemansa muotoilijat pohtimaan luovuuden muuttumista ja etenkin sitä, muuttaako luovuus muotoaan ajan myötä. Morrison itse painottaa käytettävyyden tärkeyttä muotoilussa.

Morrison pyysi 18 muotoilijaa suunnittelemaan ja rakentamaan penkin. Social Seating -näyttelyn penkit ovat esillä joen vartta reunustavilla hiekkapoluilla.

Tehdas-näyttely taas on poikkitaiteellinen kokonaisuus, joka tuo esille nykypäivän tehtaan monimuotoiset työnkuvat. Samaan aikaan pohditaan historiallisia ja nykyaikaisia tuotantoprosesseja ja niiden suhdetta uuteen suunnitteluun ja muotoiluun. Tehdas-näyttely on esillä Fiskarin Kuparipajalla.

Fiskars Village Art & Design näyttelyt on avoinna päivittäin klo 11–18 syyskuun puoliväliin asti. fiskarsvillagebiennale.com

Käy myös Kwumissa

Kwum on koreaa tai tarkoittaa unelmaa tai uneksimista. Fiskarsissa se tarkoittaa myös Karin Widnäs museota.

Pitkään Fiskarsissa asuneen ja vaikuttaneen keraamikko Karin Widnäsin pihapiiriin rakennettu museo esittelee vaihtuvin näyttelyin ja kokoelmin suomalaista ja kansainvälistä keramiikkaa.

Tänä kesänä museon ensimmäisessä kerroksessa on esillä Kirsi Doukaksen ja Kristian Saarikorven keramiikkaa. Toisessa kerroksessa nähdään töitä muun muassa Erna Aaltoselta, Kim Simonsonilta ja Åsa Hellmanilta. Museorakennuksen on suunnitelllut arkkitehti Tuomas Siitonen.

KWUM, Baklurantie 12,  on avoinna 9.6. – 15.9. päivittäin klo 12-17.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tätä kesätapahtumaa ei designin ystävän kannata jättää välistä! – Fiskarsin kesänäyttelyt ovat upea taidefestari idyllisessä ruukkimiljöössä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X