Sisustus

Tätä tullaan näkemään sisustuksessa vuonna 2018: Alan huiput kertovat ennusteensa, osa 1/2

Mitä ajattelevat alan ammattilaiset tämän hetken lifestyle-, design- ja sisustusalan ilmiöistä? Kysyimme, mitä uutta tämä vuosi tuo tullessaan ja mistä viime aikojen trendeistä kannattaa pitää kiinni. Tässä osa 1/2, toinen osa julkaistaan viikon kuluttua.

Marianne Huotari, suunnittelija

Marianne Huotari, suunnitteilija, Studio SMOO:

”Värikkyys ja persoonallisuus tulevat rohkeammin esiin. Seinien lisäksi maalia suditaan lattiasta kattoon. Murrettu harmoninen väripaletti, kutsuvat tekstuurit ja rentous luovat pehmeää Nordic Boheme -tyyliä. Seiniä koristavat taide ja matkamuistot huolettomina ryhminä. Käsinkirjailtu koristetyyny tai keraaminen kukkaruukku tehdään nyt itse! Käsityökursseille mennään oppimaan uutta, tapaamaan ystäviä ja nauttimaan tekemisen ilosta.”

Seinien lisäksi maalia suditaan lattiasta kattoon.

Maija Louekari, suunnittelija

Maija Louekari, suunnittelija, Marimekko:

”Emme luovu kukista. Uskon rakkauden voimaan ja toivon sen näkyvän ihmisten käyttäytymisessä. Kaikki rakkauteen liittyvä tulee olemaan hot! Myös kaikki hauska. Suomalaisetkin luopuvat vakavuudestaan ja hupsuttelevat.”

Mikko Nissilä, arkkitehti

Mikko Nissilä, arkkitehti SAFA:

”Vähäeleisesti ja ajanmukaisesti käytettynä kansalllisromanttiset elementit, kuten tuohipunos, saviastiat, nahka, taljat ja heinät, tuovat tilaan ajattomuutta, juurevuutta ja luonnonläheisyyttä. Uutta muotoilua yhdistetään moderniin antiikkiin. Luonnollisten puu- ja hirsipintojen rinnalle tulevat puupaneloinnit. Taiteen merkitys osana tilan tunnelmaa lisääntyy. Uniikki ja käsintehty muoto astioissa, veistoksissa, tekstiileissä, laatoissa. Tekstiililattiat tulevat myös koteihin. Skandityyliä täydennetään japanilaisella ja paimentolaisheimojen estetiikalla.”

Skandityyliä täydennetään japanilaisella ja paimentolaisheimojen estetiikalla.

Nina Bruun, trendianalyytikko

Nina Bruun, trendianalyytikko:

”Sisustimme pitkään minimalistisesti valkoisella, harmaalla ja mustalla. Pikkuhiljaa sisustuksiin on tullut lämpimiä terrakotan sävyjä. Jatkossa värit tummuvat entisestään ja näemme odottamattomia väriyhdistelmiä. Tulevaisuudessa kotonamme on yhä vähemmän tavaraa. Mutta nämä tavarat ovatkin sitten niitä lempitavaroita.”

Katri Särkkö, sisussuunnittelija

Katri Särkkö, sisustussuunnittelija ja visualisti, Artek:

”Asuntojen pieneneminen vaatii monikäyttöisiä ja pienehköjä kalusteita sekä toimivia sisustusratkaisuja. Kalusteiden ja materiaalien pitkäikäisyys sekä ekologinen ja eettinen tuotanto kiinnostavat. Ajassa ovat rottinki, keramiikka, patinoidut puu-, metalli- ja nahkapinnat, saarni, koivu sekä messinki. Kankaissa sametti ja karkeat villakankaat, tapeteissa niinipinnat sekä kukka- ja kasvikuviot. Maaleissa mattapintaiset kalkki- ja savimaalit. Suositut värit: terrakotta, tummansininen, oljenruskea, kinuski, tummasuklaa sekä vihreän ja nuden sävyt. Vihersisustus on tullut jäädäkseen. Wabi-sabi, ajatus epätäydellisyyden ja häviävyyden kauneudesta, tuo mukanaan lempeämpää suhtautumista sisustamiseen.”

Ajassa ovat rottinki, keramiikka, patinoidut puu-, metalli- ja nahkapinnat, saarni, koivu sekä messinki.

Päivi Häikiö, luova johtaja, Agency Leroy

Päivi Häikiö, Creative director, Agency Leroy:

”Tummilla sävyillä sisustaminen jatkuu. Harmonia syntyy tummuudesta, ei puhtaanvalkoisesta. Uusia vaikutteita ovat metallipinnat, särmät geometriset muodot, kromi sekä bauhaus-, Corbusier- ja Marcel Breuer -vaikutteet. Keramiikan tilalle tulee ohut lasi ja posliini. Sisustusta tulisi rakentaa enemmän vuosikymmenien kuin vuoden sykleissä. Jos ostaa vuosittain jotain uutta taidetta ja muotoilua, jättää jälkeensä hienon ja merkityksellisen kokoelman. Samalla löytää itsensä kodista, jossa todella viihtyy.”

Mats Nilsson, Ikean luova johtaja

Mats Nilsson, Creative leader, Ikea:

”Värittömien sisustusten jälkeen on aika kaivata värejä. Yhdistämme pastellit perusvärien tai likaisen sinapinkeltaisen kanssa. Suosikkipastelli vaaleanpunainen on yhä ajankohtainen. Tulemme näkemään rohkeita väriyhdistelmiä. Värikkyys näkyy jo muotimerkkien catwalkeilla.”

Cecilia Tivar, sisustusstailisti

Cecilia Tivar, sisustusstailisti, työskentelee muun muassa Residence Magazinelle:

”Ekologisuuden ja kestävyyden trendi tulee jatkumaan. Ehkä trendin sijaan voimme puhua jo pysyvästä muutoksesta sisustamisessa. Uskon, että tämä tulee näkymään kaupoissa harkitumpina valikoimina. Värien käyttö sisustuksessa jatkuu ja näemme paljon sumuisia pastelleja, hiekan sävyjä ja punaisen poltettuja sävyjä. Uskon, että hitiksi nousseet tummat seinät vaalentuvat, ja tulemme näkemään myös rohkeampia väriyhdistelmiä, kuten pinkkiä ja burgundia yhdessä.”

Ekologisuuden ja kestävyyden trendi tulee jatkumaan. Ehkä trendin sijaan voimme puhua jo pysyvästä muutoksesta sisustamisessa.

Haluatko lukea vielä lisää tulevista trendeistä? Jutun toisen osan pääset lukemaan tästä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tätä tullaan näkemään sisustuksessa vuonna 2018: Alan huiput kertovat ennusteensa, osa 1/2

Sinun täytyy kommentoidaksesi.