Sisustus

Tätä tullaan näkemään sisustuksessa vuonna 2018: Alan huiput kertovat ennusteensa, osa 2/2

Mitä ajattelevat alan ammattilaiset tämän hetken lifestyle-, design- ja sisustusalan ilmiöistä? Kysyimme, mitä uutta tämä vuosi tuo tullessaan ja mistä viime aikojen trendeistä kannattaa pitää kiinni. Tässä osa 2/2, ensimmäinen osa julkaistiin viikko sitten.

 

Ensimmäisen osan löydät täältä.

Reeta Ek, tekstiili- ja printtisuunnittelija

Reeta Ek, tekstiili- ja printtisuunnittelija, Vuoden nuori muotoilija 2017:

”Luonnonmateriaalien, kuten rottingin, omaleimainen ilme ja konstailemattomuus kiinnostaa. Tummia sävyjä ja niin sanottuja epävärejä näkyy jo. En usko, että paluu täysin valkoiseen tapahtuu hetkeen. Tarinoiden ja uskottavuuden merkitys tuotteiden, palveluiden ja tekijöiden takana tulee tärkeämmäksi. Harkittu ja tietoinen kuluttaminen lisääntyy. Tupakointi sisätiloissa saatiin lyhyessä ajassa tuntumaan järjettömältä teolta, samaa voitaisiin soveltaa myös muissa hedonistisissa tavoissamme.”

Tarinoiden ja uskottavuuden merkitys tuotteiden, palveluiden ja tekijöiden takana tulee tärkeämmäksi.

Satu Maaranen, Marimekon pääsuunnittelija

Satu Maaranen, Marimekon pääsuunnittelija:

”Suuret, abstraktit kuosit ja sävy sävyyn -väritykset jatkavat. Vaikutteita ja modernia tunnelmaa löytyy OMA-arkkitehtitoimiston suunnittelemasta Gaia Repossin koruliikkeestä Pariisissa ja Fondazione Prada -museosta Milanossa. Autenttisuus ja rehellisyys lisääntyvät. Se ilmenee arkisina ja raakoina luonnonmateriaaleina sekä muotojen pelkistettynä funktionaalisuutena.”

Cara McCarty, Habitaren kansainvälinen ystävä 2018

Cara McCarty, Cooper Hewitt Smithsonian Design Museumin pääkuraattori, Habitaren kansainvälinen ystävä 2018:

”Värikkyys lisääntyy. Varsinkin nuoret ovat tarkkoja ekologisuudesta, kestävästä kehityksestä ja haluavat omistaa vähemmän. Tekniikka, kuten ääni- ja liiketunnisteet, lisääntyvät kodeissa. Valaistus menee eteenpäin, kun valmistajat kehittelevät luonnonvalon kaltaista valoa tuottavia valaisimia.”

Marika Raike, Tikkurilan design manager

Marika Raike, Design Manager, Tikkurila:

”Puun käyttö lisääntyy. Harmaa, valkoinen ja mustavalkoinen väriskaala jatkavat. Suurin osa Tikkurilan värisuunnittelun saamista kysymyksistä koskee valkoisen sävyjä. Harmaiden rinnalle tulevat nuden ja terrakotan sävyt. Sinisen ja vihreän vivahteet kasvattavat suosiotaan. Dramaattisempi ja boheemimpi tyyli näyttävine väreineen voi olla seuraava trendi. Kierrätys ja esineiden uusiokäyttö lisääntyvät. Vaateteollisuudessa vastuullinen tuotanto on tärkeää, ja sama suuntaus näkyy sisustusalalla. Konmaritus lisääntyy. Hankitaan entistä vähemmän ja harkiten.”

Sinisen ja vihreän vivahteet kasvattavat suosiotaan. Dramaattisempi ja boheemimpi tyyli näyttävine väreineen voi olla seuraava trendi.

Annaleena Hämäläinen, Hakolan Huonekalun luova johtaja

Annaleena Hämäläinen, luova johtaja, Hakola Huonekalu:

”Juurevuus ja aidot materiaalit, kuten puu, tiili, nahka ja villa lisääntyvät. Väreissä suosimme lämpimän maanläheisiä sävyjä beigestä tiilenpunaiseen. Nahka- ja samettisohvat jatkavat voittokulkuaan. Hienoa on, että kotimaisen tuotannon arvostus nousi 100-vuotisjuhlavuoden myötä selvästi. Tyyleissä 90-luku palaa persikkaisina sävyinä, pyöreinä muotoina ja rottinkina. Kromi korvaa messingin.”

Esa Vesmanen, sisustusarkkitehti ja muotoilija

Esa Vesmanen, sisustusarkkitehti ja muotoilija, Pure Design:

”Lokaali on globaalia. Ei enää Made in Finland vaan Made in Helsinki tai Brooklyn. Muotoilijat ja kemistit työskentelevät yhdessä. Tutkimuksen avulla tuotetaan uusia materiaaleja, kuten nanoselluloosaa. Samanaikaisesti haemme perinteisten materiaalien tuntua käsillämme, koska vietämme paljon aikaa tietokoneiden äärellä. Haluamme vähemmän mutta parempaa laatua niin ruoassa, vaatteissa kuin asunnoissa.”

Lokaali on globaalia. Ei enää Made in Finland vaan Made in Helsinki tai Brooklyn.

Eliisa Korpijärvi, sisustusarkkitehti

Eliisa Korpijärvi, sisustusarkkitehti, Korpijärvi Design:

”Rohkeampia sisustuksia. Nyt näkyy 70-luvun tunnelmia, raskaita samettiverhoja ja isoja sohvia. Vahvat ja kylläiset värit, tummanvihreä, terrakotta ja sinappi, ovat suosittuja. Materiaaleissa jatkavat sametti, marmori ja puupinnat. Art deco sekä 90-luku innoittavat. Taideteokset yleistyvät, samoin isot kasvit ja boheemi tunnelma. Stressaaminen ja ylisuorittaminen on noloa, vapaa-aika on arvossaan. Satsataan laatuun niin vintage- kuin merkkikalusteissa.”

Christian Halleröd, arkkitehti

Christian Halleröd, arkkitehti, suunnittelee tulevan Tukholman sisustusmessujen trendinäyttelyn:

”Lämminhenkiset luonnonmateriaalit jatkavat yleistymistään. Niitä yhdistellään yllättävällä tavalla, värien tai keinotekoisten materiaalien kanssa. Puun käyttö kaikissa muodoissaan lisääntyy.”

Lämminhenkiset luonnonmateriaalit jatkavat yleistymistään.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tätä tullaan näkemään sisustuksessa vuonna 2018: Alan huiput kertovat ennusteensa, osa 2/2

Sinun täytyy kommentoidaksesi.