Taulukollaasi neljällä eri tavalla – näin luot kotiisi upean tauluseinän

Taulukollaasi on tyylikäs tapa tuoda kotiin väriä ja persoonallisuutta. Poimi tästä sisustussuunnittelijan vinkit onnistuneen kollaasin rakentamiseen.

Taulukollaasi on trendikäs tapa sisustaa kodin seiniä. Usean taulun yhdistelmä korostaa huoneenkorkeutta ja tuo kotiin väriä ja persoonallisuutta. Kollaasiin sopivat niin taideteokset kuin julisteetkin.

Taulukollaasi toimii, kun se on asetelmaltaan tasapainoinen, eikä sen värit riitele keskenään.

Taulukollaasin värimaailman voi napata kodin muusta sisustuksesta. Tässä tapauksessa taulujen sininen on poimittu jalkalampun sinisestä varjostimesta. Kuva: Jaanis Kerkis

Toimiva taulukollaasi vaatii usein hieman suunnittelua. Sisustussuunnittelija Hanna Puolakka Muodoste Design Studiosta kertoo parhaat vinkkinsä taulukollaasin kokoamiseen.

Lue myös: Taidelainaamo on erinomainen vaihtoehto taidehankinnoille – taideteoksia saa kotiin 20–500 euron kuukausimaksulla

Taulukollaasi: Vinkit taulujen valintaan

Taulukollaasi syntyy usein sisustajan mieltymysten ja luovuuden tuloksena. Aina lempitaulut eivät kuitenkaan loksahda paikoilleen niin kuin toivoisi.

Pidä nämä vinkit mielessäsi, kun valitset tauluja:

  • Yhdistele eri tyylejä. Vastakohtien yhdisteleminen tuo kollaasiin kiinnostavuutta. Yhdistä minimalistista ja hallitsevampaa taidetta, pieniä ja suuria kuvioita, pehmeitä ja teräviä muotoja. Rohkeat yhdistelmät luovat kokonaisuuteen kontrastia, joka miellyttää silmää.
  • Yhdistele eri muotoja ja kokoja. Käytä vaaka- ja pystymallisia tauluja ja yhdistele kollaasiin eri kokoisia tauluja, niin vältyt monotoniselta lopputulokselta.
  • Luo harmoninen värimaailma. Monesti kollaasi toimii parhaiten, kun valitset yhden päävärin, joka toistuu tauluissa eri sävyissä. Värin voi poimia esimerkiksi sohvatyynyistä tai matosta. Värikkäisiin tauluihin yhdistetään usein neutraalin sävyisiä, vaaleita tai mustavalkoisia ”täytetauluja”. Ne tasapainottavat kokonaisuutta.
  • Kikkaile kehyksillä. Jos haluat yhtenäistää hyvin erilaiset taulut harmoniseksi kokonaisuudeksi, kehystä taulut samanlaisilla tai samantyylisillä kehyksillä. Nykyään tarjolla on myös ”Floating”-tyylisiä kehyksiä, jossa passepartout, aukkopahvi, on läpinäkyvä. Kehyksillä saa myös hullutella: pue yksi tauluista koristeelliseen vanhan ajan kehykseen!
  • Muista loppusilaus. Lisää joukkoon halutessasi yllättävän muotoinen taulu. Myös seinäamppelit, reliefimäiset keramiikkatyöt tai pienet peilit toimivat mainiosti kokonaisuudessa. Erilaiset muodot ja tekstuurit tekevät kollaasista kiinnostavan.

Taulukollaasi – etene näin

Lähde liikkeelle siitä, että valitset yhden ihanan taulun. Kerää sen ympärille muita mieleisiä tauluja. Jos taulut eivät tahdo sopia yhteen, voit tehdä niistä useamman kokonaisuuden eri huoneisiin.

Suunnittele sommitelma etukäteen esimerkiksi printtaamalla kuvat ja mallailemalla niitä lattialla. Voit myös asetella kuvia kuvankäsittelyohjelmalla eri järjestyksiin. Näin voit helposti vaihdella taulujen paikkoja ilman, että joudut tekemään seinään ylimääräisiä reikiä.

Pidä mielessä, että sommitelmassa toimii usein parhaiten pariton määrä tauluja. Esimerkiksi kolmen taulun kollaasi on yleensä mielenkiintoisempi kuin 4 taulun kollaasi.

Koeta rakentaa sommitelma, joka on tasapainossa ja miellyttää silmää. Palaa kollaasiin useampaan kertaan ja mieti, pistääkö siinä jokin silmään.

Lue myös: Tuntuuko olohuoneen sisustus tylsältä? Uudista tila ammattilaisen neuvoilla

Sapluunat taulukollaasille

Nyrkkisääntönä sohvan yläpuolelle tulevassa taulukollaasissa on, että kollaasi on leveydeltään kapeampi kuin sohva. Muualla kodissa taulukollaasi voi olla vaikkapa kokonaisen seinän kokoinen.

Taulujen asettelussa työkaluina toimivat mielikuvitus ja oma visuaalinen silmä. Voit käyttää suunnittelun tukena näitä sapluunoita:

1. Yhtenäinen vaakalinja

Taulukollaasi toimii yksinkertaisimmillaan yhtä vaakalinjaa myötäilevänä rivistönä.

Yhtenäinen vaakalinja on aina turvallinen ratkaisu. Kollaasin voi rakentaa niin leveäksi kuin haluaa.

2. Yhtenäinen pystylinja

Taulukollaasi sopii mainiosti sohvan yläpuolelle.

Kapeampaan kokonaisuuteen sopii yhtenäinen pystylinja, jota piristää seinäamppeli tai muu pyöreä elementti, kuten peili tai seinäreliefi.

3. Yhtenäiset vaakaviivat ja pystyviiva

Taulukollaasi voi olla juuri niin iso, kuin mitä tilaan mahtuu. Toimivaan runkoon on helppo lisätä tauluja leveyssuunnassa myöhemminkin.

Laajempaan kollaasiin mahtuu runsaasti tauluja. Kokonaisuutta on helppo laajentaa sekä leveys- että korkeussuunnassa. Muista suuressa kollaasissa rauhoittaa kokonaisuutta ”täytekuvilla”, joissa värimaailma on hillitty tai mustavalkoinen.

4. Tasatut reunat

Taulukollaasi voi olla myös täydellisen neliön muotoinen.

Jos käytössäsi on runsas määrä pieniä kuvia, kollaasi kannattaa asetella neliön muotoon.

Taulukollaasi x 7 – inspiroidu näistä kodeista!

Värikkyyttä ja mustavalkoisuutta! Näistä aineksista rakentuu harmoninen kollaasi. Lisäksi tämän kodin kollaasia elävöittävät kolmiulotteinen jäätelökoriste ja seinävalaisin. Kuva: Ville Lehvonen

Värikkyyttä ja mustavalkoisuutta! Näistä aineksista rakentuu harmoninen kollaasi. Lisäksi tämän kodin kollaasia elävöittävät kolmiulotteinen jäätelökoriste ja seinävalaisin. Kuva: Ville Lehvonen

Taulukollaasi sopii myös mainiosti lastenhuoneeseen!

Taulukollaasi sopii myös mainiosti lastenhuoneeseen, esimerkiksi yhdistämällä erilaisia värikkäitä elementtejä ja ripustustapoja. Kuva: Niclas Mäkelä

Taulukollaasi pomppaa hienosti näkyviin tummalla taustalla.

Tummalla taustalla taulukollaasi pomppaa selkeästi näkyville. Kuva: Maria Putaansuu

Taulukollaasissa on vain mielikuvitus rajana!

Sekoitus vanhaa ja uutta. Kollaasissa on vain mielikuvitus rajana.

Ripustustapoja on monia. Tässä taide on ripustettu henkareihin. Kuva: Mirva Kakko

Ripustustapoja on monia. Tässä taide on ripustettu henkareihin. Kuva: Mirva Kakko

Joskus kollaasi tarvitsee vain värikkään taustaseinän yhdistääkseen taulut kokonaisuudeksi. Petrolinsinisestä seinästä erottuvat hyvin erityisesti vaaleat teokset. Kuva: Ville Lehvonen

Joskus kollaasi tarvitsee vain värikkään taustaseinän yhdistääkseen taulut kokonaisuudeksi. Petrolinsinisestä seinästä erottuvat hyvin erityisesti vaaleat teokset. Kuva: Ville Lehvonen

Taulukollaasin rakentaminen yhdellä teemalla on takuuvarma keino säilyttää kollaasissa yhtenäisyyden tuntu.  Kuva: Jorma Marstio

Taulukollaasin rakentaminen yhdellä teemalla on takuuvarma keino säilyttää kollaasissa yhtenäisyyden tuntu.  Kuva: Jorma Marstio

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Taulukollaasi neljällä eri tavalla – näin luot kotiisi upean tauluseinän

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X