
Taulun kiinnitys seinään onnistuu ammattilaisen ohjeilla – katso videoilta, miten taulu ripustetaan erilaisiin seiniin
Lojuuko sinunkin kodissasi tauluja lattialla? Taulun kiinnitys seinään käy helposti porakoneella ja ruuvilla. Katso ammattilaisen neuvot videoilta!
Taulun kiinnitys on homma, joka jää usein roikkumaan, ja taulut odottavat ripustamistaan seinään vasten nojaten. Ripustus ei ole kuitenkaan vaikeaa, ja hyvillä välineillä ja ohjeilla se käy helposti.
Lue myös: Taulukollaasi neljällä eri tavalla – näin luot kotiisi upean tauluseinän
Asennus- ja kiinnityspalvelu Jelpperin toimitusjohtaja Tuomas Ripatti kertoo, miten taulu kiinnitetään seinään. Kiinnitystapa riippuu taulun painosta ja seinän materiaalista. Lue tästä seikkaperäiset ohjeet, niin onnistut!
Kehyksen valinta – kolme esimerkkiä
Kun valitset kehystä, kiinnitä huomiota sen takaosassa olevaan kannakkeeseen. Kehyksien takaosassa voi olla monenmoista koukkua ja lankaa. Yleisin ja paras on rautalanka, jonka varaan taulu on helppo nostaa ja suoristaa. Huomioi kuitenkin, että rautalangan varassa oleva taulu on yläosastaan aina hieman irti seinästä.
Kaikkein lähimmäksi seinää saa kehykset, joissa on hammastetut kulmakannakkeet taulun molemmissa yläkulmissa. Tällaiset ovat yleensä arvokkaammissa kehyksissä, joita kehystämöt asentavat. Kulmakannakkeiset kehykset sopivat erityisesti raskaille tauluille, koska ne roikkuvat aina kahden ruuvin varassa.
Edullisimmissa kehyksissä on usein takana keskellä metallinen kannake, joka taivutetaan esiin. Tällaisen kehyksen ripustamiseksi täytyy ruuvi tai naula jättää hieman ulommaksi seinästä, jotta se yltää kannakkeen sisään.
Lue myös: Mitä ihmettä ripustaisin seinälle? Asiantuntijat neuvovat, miten se oikea juliste löytyy
Taulun kiinnitys seinään – erilaiset kiinnitystavat
Taulun kiinnityksessä täytyy ottaa huomioon seinän materiaali sekä taulun paino ja koko. Sopiva ripustustapa valitaan näiden mukaan.
Viisi erilaista kiinnitystapaa kaikkein tukevimmista kevyisiin ratkaisuihin:
- Ruuvi ja tulppa tai proppu -yhdistelmä: Ruuvi sopii kaikkiin seinätyyppeihin, ja se kierretään ruuvinvääntimellä tai ruuvitaltalla tulpan sisään. Tämä työnkulku – poraus, tulppa ja ruuvi – takaa tukevan ripustuksen, joka yleensä kantaa kaikista painavimmatkin taulut.
- Ripustuskisko: Ripustuskisko sopii erityisesti sinulle, joka haluat vaihtaa taulujen paikkaa usein. Ripustuskisko kiinnitetään pakkauksen mukana tulevilla kannakkeilla, ruuveilla ja tulpilla seinään katon rajaan. Kiskot soveltuvat myös painaville tauluille, mutta tarkista aina tuoteselosteesta, paljonko painoa kisko kestää.
- Naula: Naulaa voi käyttää kaikkiin seinätyyppeihin, mutta ruuvi ja tulppa on aina naulaamista tukevampi vaihtoehto. Aivan uusien rakennusten betoniseinät ovat usein niin kovia, ettei naula uppoa niihin lainkaan. Kipsi- ja puuseiniin ja pehmeämpiin betoniseiniin naula lyödään vasaralla noin 45 asteen kulmaan. Käytä erityisesti ripustamiseen tarkoitettua naulaa – sen metalliseos on kovempaa kuin tavallisissa nauloissa. Varmista etenkin pehmeän seinän kohdalla, että naula on riittävän pitkä, jotta se kantaa taulun painon.
- Ripustuskoukut: Valkoiset pienet koukut, joissa on kolme tai neljä piikkiä, napautetaan vasaralla seinään. Kovimpiin betoniseiniin ne eivät uppoudu, mutta muihin seinätyyppeihin kyllä. Taulukoukut kantavat kevyitä tauluja, kuten pieniä valokuvakehyksiä.
- Tarratyynyt: Tarratyynyjen hyvä puoli on, ettei seinään tarvitse tehdä reikiä lainkaan. Niistä kannattaa kuitenkin valita laadukas tuotemerkki, jotta varmistut siitä, ettei tarrasta jää seinään jälkeä. Tarratyyny pysyy kiinni kovassa ja puhtaassa seinäpinnassa, mutta ei esimerkiksi pölyisessä rappaus- tai tiiliseinässä. Tarkista maalatussa seinässä, että maali on hyvässä kunnossa eikä irtoa. Myös uudehko, esimerkiksi muutama kuukausi sitten seinään sivelty maali voi olla herkkä irtoamaan, erityisesti jos maalaus on tehty kosteana vuodenaikana. Tarratyynyt kantavat kaikista pienimpiä ja kevyitä kehyksiä. Tarkista maksimipaino pakkauksesta.
Mitä välineitä tarvitsen?
Naulan tai ripustuskoukun vasaroimiseen seinään ei tarvita kummoisia välineitä, mutta ruuvin poraaminen seinään vaatii jo jonkinlaisen työkalupakin. Jos työkaluja ei ole, voi tarvittaessa turvautua ammattilaisen apuun.
Jos aiot porata seinään, tarvitset seuraavia välineitä:
- Iskuporakone TAI poravasara ja ruuvitaltta TAI ruuvinväännin: Iskuporakone on yleisin pora, joka kodeista löytyy. Se toimii reikien poraamiseen. Iskuporakoneen tehot eivät kuitenkaan aina riitä uusien talojen koviin betoniseiniin, ja silloin tarvitset poravasaraa. Voit kokeilla ensin iskuporakonetta, ja kutsua ammattilaisen apuun, jos et saa sillä reikää seinään.
- Sopivat terät poraan: Valitse poran terä seinän materiaalin mukaan. Käytä betoniseinää poratessa betoniterää ja kaakelin poraamiseen kaakeliterää. Muita seinätyyppejä, kuten kipsilevyseinää voi porata tavallisella puuterällä. Kuuden ja kahdeksan millin terät sopivat useimpiin kiinnityksiin.
- Ruuvit, ja niihin sopivat tulpat tai proput: Tulpan koko määräytyy ruuvin koon mukaan. Valitse ruuvin pituus sen mukaan, kuinka pehmeä seinä on kyseessä. Vanhoissa, 1900-luvun alussa ja puolivälissä rakennetuissa taloissa betoniseinä on usein pehmeää ja uusissa taloissa kovaa. Valitse pehmeään seinään pitkä, ainakin 50 milliä pitkä ruuvi ja tulppa, jotta ripustuksesta tulee kestävä.
- Rakenneilmaisin: Rakenneilmaisin kannattaa hankkia, jos haluaa välttyä ikävältä korjauslaskulta. Rakenneilmaisin paljastaa, onko seinässä putkia, sähköä tai tukiraudoitusta. Tarkista aina rakenneilmaisimella porauskohta ennen kuin ryhdyt poraamaan.
- Kuulosuojaimet: Poraamisesta voi tulla aikamoinen jytinä, joten käytä aina kuulosuojaimia.
- Imuri: Porauspuru ei varise lattialle, kun pidät poratessa imurin suutinta porausreiän alapuolella. Jos tarvitset poraamiseen kahta kättä, teippaa avoin kirjekuori reiän alapuolelle – porauspuru kerääntyy sen sisään.
- Mittanauha ja lyijykynä: Mittaa porauskohta tarkkaan mittanauhan avulla ja merkitse kohta lyijykynällä seinään.
- (Ankkurointimassa: Jos kyseessä on pehmeä seinä ja hyvin painava ja arvokas taulu, voi porattuun reikään lisätä ankkurointimassaa ennen tulpan työntämistä reikään. Tämä varmistaa, etteivät tulppa ja ruuvi pääse liikkumaan reiässä.)
Näin kiinnität taulun erilaisiin seiniin
1. Taulun kiinnitys kiviseinään (betoni- tai tiiliseinä)
Kiviseinät, kuten betoniseinät ovat yleisin kotien seinämateriaali sekä vanhoissa että uusissa taloissa. Pääsääntöisesti kiviseiniin taulun kiinnittämisessä pätee aina sama taktiikka: poraus, tulppa ja ruuvi.
Betoniseiniin poratessa kannattaa huomioida, että vanhojen talojen betoniseinät ovat usein ”kananpaskalla” tasoitettuja, joten ne ovat paljon uusien talojen betoniseiniä pehmeämpiä. Poraaminen pehmeään betoniseinään onnistuu hyvin iskuporakoneella, ja ruuviksi kannattaa valita pitkä, vähintään 50 milliä pitkä ruuvi ja tulppa. Kananpaskaseinään voi olla vaikeaa kiinnittää tulppaa ja ruuvia pitävästi. Silloin apuun kannattaa pyytää ammattilaista.
Sen sijaan uudet, kovat betoniseinät ovat hankalampia porattavia, ja reiän teko vaatii usein poravasaran.
Ripustuskoukkua tai naulaa ei saa vasaroitua koviin betoniseiniin, joten vaihtoehdoiksi jäävät ruuvi ja tarratyyny. Pehmeämpiin betoniseiniin sopivat poraamisen ohella kaikki muutkin kiinnitystavat naulaa, ripustuskoukkua ja tarratyynyä myöten. Kananpaskaseinässä naula ja ripustuskoukku eivät oikein pysy.
Tiiliseinään sopii ainoastaan poraaminen. Poraa suoraan tiileen, älä saumakohtiin, niin saat helpommin porattua suoraan.
Katso videolta, miten taulu kiinnitetään ruuvilla betoniseinään:
Kiinnostaako ripustuskisko? Katso videolta, miten ripustuskisko asennetaan ruuvien varaan betoniseinään:
2. Taulun kiinnitys kipsilevyseinään
Kipsilevyseinän tunnistaa siitä, että sitä koputtaessa kuuluu ontto ääni. Kipsilevyseinät ovat usein väliseiniä, eivät kantavia seiniä. Kaikki kiinnitystavat sopivat tähän seinätyyppiin.
Kipsilevyseinään poratessa pätee sama työjärjestys, kuin betoniseinässä: poraus, tulppa ja ruuvi. Toisin kuin betoniseinää poratessa, kipsilevyseinää voi kuitenkin porata millä tahansa terällä, esimerkiksi puuterällä. Kipsilevy on huokoinen materiaali. Kevyt kuva tai taulu pysyy kipsilevyseinässä, mutta raskaat taulut on varminta kiinnittää koolauskohtaan eli levyn takana olevaan tukirakenteeseen.
Koolauksen etsimisessä kannattaa käyttää apuna rakenneilmaisinta. Taulun pysymistä kipsilevyseinässä voi varmistaa käyttämällä erityisiä levyseiniin tarkoitettuja tulppia, jotka asennettaessa avautuvat levyn takana ja lukitsevat kiinnityksen.
Katso videolta, miten taulu kiinnitetään ruuvilla kipsilevyseinään:
3. Taulun kiinnitys puuseinään
Puuseinän tunnistaa yleensä helposti puun syistä. Siihen käyvät kaikki kiinnitystavat tarratyynyä lukuun ottamatta. Tarratyynyt eivät pysy hilseilevällä tai pölyisellä puupinnalla.
4. Taulun kiinnitys lastulevyseinään
Esimerkiksi vaatekaapin seinä on usein lastulevyä. Lastulevyseinään voi kiinnittää taulun kaikilla eri tekniikoilla, ja ruuvin kiinnittämiseen ei tarvitse tulppaa lainkaan. Valitse sopivan mittainen ruuvi, ettei se mene lastulevyn lävitse.
5. Taulun kiinnitys kaakeliin
Jos haluat esimerkiksi kylpyhuoneeseen taulun, voit kiinnittää sen poraamalla. Käytä kaakeliporaterää ja poraa aina saumaan, koska sauma on helppo korjata myöhemmin.
Älä koskaan käytä kaakeliin poratessa poravasaraa, koska laatta voi silloin haljeta. Käytä sen sijaan iskuporakonetta ilman iskutoimintoa tai poraa reikä ruuvinvääntimellä. Poraa varovasti, ettet vaurioita laattojen reunaa. Hyvä kikka on kiinnittää porauskohtaan pala maalarinteippiä, niin terä ei lipsu paikaltaan.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Taulun kiinnitys seinään onnistuu ammattilaisen ohjeilla – katso videoilta, miten taulu ripustetaan erilaisiin seiniin
Olisin vähän varovainen suosituksissa vuokra-asunnon seinään. Se millainen jälki jää kiinnikkeen irroittamisen jälkeen ratkaisee onko kyseessä kuluminen vai vahingonteko.
Viisas vuokranantaja suosittaa ammattimiehen kutsumista, ei se paljon maksa.
Tekijällä täytyy olla oikeat välineet ja taito.
Esim. Miten kiinnitetään 5 kg taulu Luginomassaseinään? Siis ”kananpaska-seinä”, jota löytyy kaikista ennen sotaa rakennetuista kivitaloista. Stukko massa, joka on tehty koksikuonasta, sementistä ja hiekasta sitä on n.40mm tiilimuurau-ksen päällä. Kiinnityksen pitää mennä tiiliin asti stukko ei kestä mitään. Oikeita neuvoja ei saa aina rautakaupastakaan. (Iskuporaa ei saa käyttää stukkoon !)
Väärä kiinnitys ja jälki on kuin tykillä ammuttu.
Sähkö-, vesi- tai kaasujohtoon poraaminen voi olla iso juttu. Vanhoissa taloissa putket voi kulkea missä vaan, ammattilainen ”tutkaa” porauskohdan.