Sisustus

Tiina ja Johannes ovat varsinaisia huutokauppahaukkoja – pariskunnan 1960-luvun vintagekoti saa haukkomaan henkeä

Arkkitehti Paula Vuorensolan suunnittelema omakotitalo huokuu ulospäin linjakasta 1960-lukua, mutta vasta sisällä todellinen aikamatka alkaakin.

Tiina ja Johannes Aaltosen kotona tuntee aikamatkailevansa suoraan 1960-luvulle. Aaltoset ovat sisustaneet kotinsa rakennuksen ehdoilla poikkeuksellisen puhdaslinjaisesti pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Tiina ja Johannes remontoivat talonsa rakennusaikakauden ehdoilla..
Florence Knollin suunnitteleman ruokapöydän ja Eero Saarisen tuolit Tiina ja Johannes huusivat itselleen Apollo Auctionista. Aarikan Discus-tilanjakaja on kuin tilataideteos.

Uustuotannolla ei ole tähän kotiin asiaa, vaan Hjort af Ornäsin Mandariini-tuolit, Yrjö Kukkapuron Ateljee-nojatuolit ja Yki Nummen valaisimet ovat kaikki alkuperäiskappaleita.

Ikkunalaudoilla viherkasvit kukoistavat Wirkkalan Rosenthalin tehtaalle suunnittelemissa ruukuissa, ja keittiöstä löytyy Finelin emalikattiloita 1960-luvulta.

Lue myös: Vintage-huonekalut – 5 parasta paikkaa tehdä löytöjä!

”Hyvä muotoilu on millimetripeliä. Uustuotannon ja originaalien välillä ero löytyy nimenomaan detaljeista. Käsityön jälki ja ne pienen pienet finessit tekevät alkuperäiskappaleista täydellisiä”, graafikkona työskentelevä Tiina erittelee.

Kirsti Rantasen 1960-luvun kuvakudoksen sävyt toistuvat Mandariini-nojatuoleissa, joissa on jokaisessa hieman erisävyinen sininen verhoilu.
Sisustusarkkitehti ja värivelho Hanni Koroma auttoi Tiinaa ja Johannesta asunnon värivalinnoissa. Petrolinsiniset sävyt rinnastuvat kauniisti sinapinkeltaisiin 1950-luvun villaverhoihin.
Kun takassa palaa tuli ja kaikkialle sytytetään paljon kynttilöitä, koti on parhaimmillaan.

Tiina ja Johannes rakastuivat taloonsa oikopäätä, kun he näkivät sen ensimmäisen kerran asuntonäytöllä.

”Talo oli pinnoiltaan aika hurjassa kunnossa, mutta se ei hämännyt meitä, koska näimme heti, että saisimme palautettua talon alkuperäisen arvonsa mukaiseen asuun. Vaikka talomme ei edusta kaikkein makeinta 60-lukulaista asuintaloarkkitehtuuria suurine ikkunoineen ja pitkine kirjastotiloineen, se on rakennettu kunnolla laadukkaista materiaaleista. Sisustukselle rakennuksen tietynlainen virkamiesmäisyys asettaa kuitenkin omat ehtonsa, eivätkä esimerkiksi Marimekon printtikankaat sovi tänne lainkaan”, Tiina kertoo.

Lue myös: Maljakkokeräilijän kotimaiset aarteet – halajatko sinä näitä 50- ja 60-lukujen design-maljakoita?

Rakkaus 1960-luvun muotoiluun käännytti jugend-miehen

Aikakauden muotoilu vei pariskunnan mennessään jo ennen kuin he muuttivat nykyiseen kotiinsa vuonna 2003.

”Tämä on ensimmäinen yhteinen kotimme, ja minulle myös ensimmäinen koti, johon olen panostanut – ja johon olen todella kiintynyt. Ennen Johannesta en kodeissani satsannut sisustukseen, koska tiesin etten kuitenkaan asuisi niissä pitkään.”

Johanneksen tausta taas on aivan toisenlainen.

”Kun tapasimme, hän oli jugend-mies, joka oli jo parinkymppisestä lähtien satsannut koteihinsa ja kunnostanut useita asuntoja entisöivällä otteella.”

 

Wirkkalan suunnittelemassa pöytävalaisimessa on kaunis valo. Makuuhuoneen seinällä Roy Hopiavuoren kaksi öljyvärityötä. Puinen nappulaverho on Aarikan.
Pauli Apollo Ahopellon valkokuvateoksen sävyt toistuvat työhuoneessa. Askon seinähylly ja Okki Laineen Kupittaan Saven figuurit muistuttavat Tiinaa äidistä.

Kun oikea koti löytyi, kalustus oli jo valmiina

Johanneksen kanssa Tiina alkoi kiertää antiikkimessuja. Vaikka jugend-tyyli ei kaikesta kauneudestaan huolimatta tuntunut omalta, hänkin ihastui menneiden vuosikymmenten muotoiluun.

”Äitini oli esteetikko, joka rakasti laadukasta designia, ja lapsuudenkotini oli sisustettu 1950–60-lukujen klassikoilla. Ehkä juuri tämän aikakauden estetiikka kolahti minuun nostalgiasyistä.”

Johannes siirtyi Tiinan mukaan jugendista 60-lukuun luontevasti.

”Hän on tekijämies ja sisustamisessa tekeminen – oikeanlaisten alkuperäisosien ja valaisimien etsiminen ja löytäminen – on aina ollut hänelle se juttu.”

Aikakauden muotoilusta tuli pariskunnalle yhteinen, rakas harrastus, jonka perässä he kolusivat kirpputoreja ja huutokauppoja. Varastot täyttyivät Marjatta Metsovaaran kankaista ja Kupittaan saven maljakoista jo ennen kuin heillä oli koti, jonne ne sopivat.

”Kun sitten pääsimme muuttamaan tänne, meillä oli lähes kaikki valmiina odottamassa. Oli hienoa nostaa valmiit verhot ikkunaan ja todeta, että ne sopivat paikoilleen loistavasti. Myös huonekalut sopivat täydellisesti mittakaavaltaan saman aikakauden rakennukseen.”

Hanni Koroma suunnitteli uuden, rakennusaikakauteen sopivan keittiön. Halltex Oy:n tehtaalla valmistettiin keittiön kattoon alkuperäisen mallin mukaiset, uritetut Halltex-levyt.
Supermukavat Ateljee-nojatuolit ovat Tiinan ja Johanneksen lemppareita. Valaisin on Ornon. Tiskipöydän yllä Vincent Bakkumin maalaus.
Wirkkalan suunnittelemat veistokselliset salaatinottimet sekä Finelin ja Hackmanin vanhat emaliastiat ovat käytössä.

Aika ei ole haalistanut Tiinan ja Johanneksen innostusta kotiaan kohtaan.

”Olemme keräilijöitä, joille matka on ollut kodin rakentamisessa se kaikkein tärkein asia. Olemme edelleen yhtä innostuneita kaikesta siitä kauneudesta, jonka keskellä saamme elää.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 12/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiina ja Johannes ovat varsinaisia huutokauppahaukkoja – pariskunnan 1960-luvun vintagekoti saa haukkomaan henkeä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.