Sisustus

Toukokuun Dekossa: Vihertävät kesäkodit, ulkokalusteiden valiot ja parhaat vinkit kesän kekkereihin

Toukokuun Deko on jo täynnä kesää. Annamme parhaat vinkit kesäkeitaan luomiseen parvekkeelle ja pihalle ja kerromme, kuinka sisustussuunnittelija on luonut kodistaan vihreän keitaan.

1. Tule mukaan kesäisiin koteihin!

Lontoolainen sisustussuunnittelija ja stylisti John Bassam käänsi elämänsä mullin mallin ja remontoi rujonkauniista viktoriaanisesta raitiovaunutallista itselleen kodin.

Paljon alkuperäistä, 1870-luvulla rakennettua, sisältävässä loftissa lattia on epätasainen ja siinä on kuoppia kohdissa, joissa hevoset ovat aikoinaan kuopineet kavioillaan.

Johnin sanoin ”kaikella mielenkiintoisella vastaantulevalla” sisustetun kodin juttu on kuitenkin viherkasvit. Niitä on kaikkialla ja niiden hoito vie useamman tunnin viikossa. Ihana viherkeidas!

Sunnuntai on kasvien hoitopäivä; John kutsuu useamman tunnin rupeamaa viikottaiseksi kasvimeditaatioksi.
Innostus viherkasveihin alkoi yhdestä rönsyliljan pistokkaasta, jonka John sai äitinsä valtavasta emokasvista. Kuva Annabelle Antas.

Mikään Helenan ja Jarin omakotitalon modernissa julkisivussa ei paljasta, että heti oven sisäpuolella avautuu villi, runsas ja ihanan boheemi maailma.

Tämä pariskunta ei käytä aikaa jahkailuun: kun päätös oman talon rakentamisesta oli tehty, tontti löydettiin jo seuraavana päivänä.

Vaikka tahti oli kiivas, suunnittelun laadusta ei tingitty – ei tietenkään, sillä käyttökokemussuunnittelijana työskentelevä Helena halusi, että omassa kodissa kaikki varmasti toimii ja on fiksusti mietittyä.

sisustuksen rohkeus ja värikkyys tulee esiin myös ruokapöydän kannessa. Tilaustyö on Pete Pihlajamaan maalaama.
Helenan ja Jarin kodissa ruokapöydän kansi ei ole siitä tavallisimmasta päästä. Tilaustyön on maalannut pariskunnan hyvä ystävä Pete Pihlajamaa. Kuva Krista Keltanen.

Lue myös: Lapsiperheen kirppislöydöillä sisustettu koti on upea näyttö kierrätyksestä – katso kuvat ja nappaa susannan vinkit! 

Neljä vuotta sitten Tobias totesi parin ensimmäistä lasta odottavalle vaimolleen Katille, että tällaisessa elämäntilanteessa ei kannata tehdä liikaa muutoksia, eikä ainakaan muuttaa.

Samoihin aikaan isän tuttava otti arkkitehtina työskentelevään Tobikseen yhteyttä ja pyysi katsomaan vanhaa taloa Pyhäjärven rannalla.

Perillä Tobiakselle selvisi, että kohteessa ei kaivattu arkkitehtipalveluja vaan taloa oltiin myymässä hänelle. Nykyisin tuo ränsistynyt kaunotar on nelihenkiseksi kasvaneen perheen avara, upeasti peruskorjattu koti.

Ei ihan tavanomainen ratkaisu: keittiössä puuta löytyy katosta, kaapin ovista ja jopa seinistä.
Tähän toteutukseen Kati piti ylipuhua. Aluksi häntä kauhistutti se, että keittiössä puuta löytyy katosta, kaapinovista ja jopa seinistä. Kuva Krista Keltanen.

Simon ja Myra van Eschin koti muistuttaa etäisesti latoa, pituutta rakennuksella on 27 metriä. Puusta ja lasista rakennettu moderni talo sulautuu hienosti ympäröivään metsäiseen maisemaan – ja on unelma, jonka vanhemmat rakensivat, kun lapset olivat muuttaneet omilleen.

2. Kesäkalusteiden valiot

Rakenna parvekkeelle tai pihalle oma viherkeidas, kesän paras loikoilupaikka tai perusta oma yrttimaa. Katsastimme ulkokalusteiden valikoiman ja poimimme juttuun vaihtoehdoista yli 30 kivointa ja kätevintä.

Viherkasvit, matto ja kauniit ulkokalusteet tekevät parvekkeesta ylimääräisen huoneen.
Parhaimmillaan parvekkeella on tilaa loikoilulle, ruokailulle ja hyötyviljelylle. Matto tekee parvekkeesta huonemaisen ja lisää viihtyisyyttä. Ulkovalot voi asentaa myös riippumaan varjon alle. Kuva Ikea.
Monitoimikaluste on aurinkotuoli, pöytä, taso tai jopa vuode.
Ulkokalusteissa monikäyttöisyys on valttia. Riviera Lounge on aurinkotuoli ja pöytä samassa paketissa, mutta laskeutuvan selkänojan ansiosta se muuntuu myös suureksi tasoksi tai jopa vuoteeksi. Kuva Skagerak.

Lue myös: Osallistu Dekon Paras juttu -kilpailuun ja voita Casa Stockmann -astioita

3. Vinkit kesäkekkereihin + astia- ja tarjouluideat seisovaan pöytään

Kesä on juhlien, bileiden, kekkereiden, pirskeiden ja partyjen luvattua aikaa. Kartoitimme, mikä juhlasesongissa on juuri nyt in – ja annamme rakennusaineet kesän kauneimman kattauksen sommitteluun.

Kattauksessa saa leikitellä astioilla ja laseilla: kaikkien ei tarvitse olla prikulleen samaa sarjaa.
Kattauksessa kaikkien astioiden ja lasien ei tarvitse olla prikulleen samanlaisia. sovella ja yhdistele vapaasti. Kuva Mateus.

Deko 5/19 on kaupoissa keskiviikkona 8.5. Hanki digilehden lukuoikeus tai tilaa Deko suoraan kotiisi, jolloin tuoreet sisustuskuulumiset tippuvat postiluukustasi heti ilmestymispäivänä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Toukokuun Dekossa: Vihertävät kesäkodit, ulkokalusteiden valiot ja parhaat vinkit kesän kekkereihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.