TV:stä tutun sisustusarkkitehti Sebastian Sandelinin tyylikäs koti on 1960-luvun rivarissa – tällaista jälkeä tuli pikaremontissa

Television sisustusohjelmista tuttu sisustusarkkitehti Sebastian Sandelin suunnitteli 1960-luvun rivitaloasuntoonsa täydellisen remontin. Sebastianin ja puolison toivelistalla oli esimerkiksi musta keittiö.

”Itse en olisi edes lähtenyt katsomaan asuntoa, mutta takan ja suuren pihan vuoksi puolisoni Aleksandra halusi käydä paikan päällä. Perille saavuttuamme ihastuimme ensimmäiseksi sijaintiin. Metsä alkaa käytännössä etuoveltamme ja lähellä on myös kaunis järvi. Astuttuamme sisälle asuntoon, myös rakennusaikakausi ja pihalle avautuvat suuret ikkunat hurmasivat meidät.

Lue myös: Sisustussuunnittelija Anita Koponen kertoo, mistä tämän ajan modernin kodin tunnistaa – katso myös kuvat!

Olin katsonut myynti-ilmoituksen netissä useita kertoja, mutta se ei herättänyt minussa suuria tunteita. Periaatteessa asunto vaikutti kyllä mielenkiintoiselta, koska se erosi selkeästi muusta tarjonnasta. Siinä oli muuntelukelpoinen pohjaratkaisu, avokeittiö ja suuret ikkunat, mutta pelkäsin, että ilman massiivista remonttia emme saisi siitä meille sopivaa. Urakka olikin valtava, mutta kaiken vaivannäön arvoinen!

Aleksandra ja Sebastian viettävät paljon aikaa pihalla. Katetun terassin ansioista pöydän voi kattaa ulos myös sateisina päivinä. Terassilta löytyy myös pala Helsingin paikallishistoriaa: pöytä ja tuolit ovat osa numeroitua sarjaa, jonka Vepsäläinen ja Olympiastadion tuottivat Olympiastadionin vanhoista istuin-penkeistä.

Sebastian ja Aleksandra Sandelin kävelevät päivittäin koiransa kanssa läheiselle metsälammelle.

Sebastian rakensi pihalle teehuoneen, joka kutsuu rauhoittumaan. Mustaksi maalattu rakennus asettuu luontevasti paikoilleen pihan kulmaukseen.

Asunto oli ostohetkellä perussiistissä kunnossa. Vuosikymmenten varrella tehdyt muutostyöt näkyivät kuitenkin pinnoissa, ja halusimme päivittää asunnon ilmeen tälle vuosikymmenelle.

Kahden kuukauden mittaisen remontin aikana kaikki pinnat – sisäkattoa lukuun ottamatta – sekä eripariset väliovet, lastulevyseinät ja märkätilat uusittiin. Huonejärjestys pysyi samana, mutta kaikki väliseinät purettiin ja rakennettiin uusille paikoille.

Näin saimme optimoitua tilankäytön. Aiemmin esimerkiksi makuuhuoneeseen kuljettiin kylpyhuoneen kautta, mikä oli varsin epäkäytännöllistä.

Pitkän ja kapean makuuhuoneen päätyyn rakennettiin remontin yhteydessä vaatehuone, joka katkaisee tilan käytävämäisyyden. Puiset kattoparrut pehmentävät ilmettä. Annosta hankitut, struktuureiltaan vaihtelevat, ja lämpimänsävyiset tekstiilit sekä lampaantalja ja riisipaperivalaisin tuovat lämpöä sisustukseen.

Kylpyamme on yksi Aleksandran täyttyneistä unelmista. Amme on Bathlifen Balansin.

Musta keittiö ja kylpyamme oli pakko saada

Oman kodin suunnitteluun voi suhtautua rennommin, eikä villeimpiäkään ideoita tarvitse myydä erikseen.

Meillä on Aleksandran kanssa hyvin samanlainen maku, vaikka minä vastaankin enemmän sisustukseen liittyvistä asioista. Hän luottaa ratkaisuihini, eikä meidän ole koskaan tarvinnut vääntää kättä mistään.

Tietysti otin remonttia suunnitellessani huomioon myös Aleksandran toiveet. Musta keittiö ja kylpyamme olivat asioita, jotka hän halusi ehdottomasti kotiimme – ja ne hän myös sai.

Suurin haaste oli saada kylpyhuone toimivaksi. Aiemmin kylpyhuoneessa oli sauna, jonne mahtui ainoastaan suihku ja kapea pyykinpesukone. Kun sauna poistettiin, sain mahdutettua tilaan sekä suihkun että kylpyammeen ja lisäksi vielä seinä-wc:n, käsienpesualtaan ja täysleveän pyykkikoneen.

Lue myös: Sisustussuunnittelija Mikko Toppala: ”Minulla on heti selkeä mielikuva, millaiselta haluan kodin näyttävän valmiina”

Valitsimme koiratalouteemme sopivia, kestäviä ja mahdollisimman huoltovapaita materiaaleja. Quickstepin moderniin, antiikkitammen sävyiseen vinyylilankkulattiaan päädyimme esimerkiksi siksi, että se kestää roiskeita ja koiran kynsien kulutusta paremmin kuin parkettilattia.

Takka hurmasi asuntoa katsomaan tulleen pariskunnan. Uusia huonekaluja Sebastian ja Aleksandra ostavat harkiten. Kodin ilmettä he päivittävät pienin muutoksin, kuten tekstiileitä vaihtelemalla. Olohuoneen tekstiilit on hankittu Annosta. Tanskalaisen nojatuolin Sebastian osti vuosia sitten Islannista.

Puu tuo lämpöä sisustukseen. Ruokapöydän tuolit Sebastian on perinyt isovanhemmiltaan. Normann Copenhagenin tammisen Slice-ruokapöydän Sebastian on petsannut astetta tummemmaksi. Seinäteos, Cobello.

Sebastian ja Aleksandra halusivat kotiinsa saarekkeellisen avokeittiön. Olohuoneeseen avautuva keittiö mahdollistaa luontevan seurustelun kokkailuiden lomassa. Normann Copenhagenin Form -baarijakkarat löytyivät Out Of The Darkista, Musta keittiö on Keittiömaailman A la Carte -mallistoa. Alone 371 -mattapintaisissa laminaattiovissa on maalatut tammireunat. Tasoiksi valittiin Keittiömaailman helppohoitoiset Alpine-kvartsitasot.

Luonnonvaloa riittää koko asuntoon

Kotiin on aina ihana tulla. Jo ulko-ovelta aukeaa näkymä suurten ikkunoiden läpi vehreälle pihalle. Ikkunoiden ansiosta koko asunto myös kylpee luonnonvalossa.

Lue myös: Sisustussuunnittelija Vera Öllerin kodissa on rohkeat värit ja näyttäviä pintoja: ”Kauniit näkymät voi tuoda myös kodin sisälle”

Kun mietin tätä ja aikaisempia kotejamme, huomaan, että tapamme sisustaa on kehittynyt jatkuvasti moni-ilmeisempään suuntaan. Olen alkanut arvostaa entistä enemmän kerroksellisuutta ja esineitä, joilla on tarina.

Tähän kotiin olemme hankkineet joitakin uusia huonekaluja, mutta suurin osa esineistä on kulkenut kanssamme pitkään. Perityt esineet kantavat mukanaan muistoja meille rakkaista ihmisistä. Emme välttämättä olisi ostaneet näitä juttuja itse, mutta niihin liittyvät tarinat tekevät niistä meille merkityksellisiä.

On tärkeää, että kotona on tällaisia henkilökohtaisia esineitä. Ilman niitä koti ei tuntuisi kodilta.”

Sebastian ja Aleksandra arvostavat kerroksellisuutta.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 11/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: TV:stä tutun sisustusarkkitehti Sebastian Sandelinin tyylikäs koti on 1960-luvun rivarissa – tällaista jälkeä tuli pikaremontissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X