Sisustus

Ulla, 40, remontoi kotinsa Kaivopuistossa huikeaan kauppaneuvostyyliin – katso kuvat!

Kahden aikuisen 103 neliön kaupunkikoti Helsingin Kaivopuiston sydämessä, puuhuviloiden keskellä, on modernin viisikymmentälukulainen. Asukas, toimittaja ja stylisti Ulla Rantakari kertoo kotinsa tarinan.

”Itäisellä Puistotiellä Helsingissä sijaitsevaan, ylimmän kerroksen ainoaan kotiin tulvii valoa neljästä ilmansuunnasta. Jokaisesta ikkunasta avautuva näkymä on kuin taulu.

Lehdettöminä vuodenaikoina Kaivopuiston takaa välkkyy meri. Muista ikkunoista aukeaa näkymä Kaivohuoneen, vanhojen pitsihuviloiden ja jugendtalojen suuntaan.

Lue myös: Nyt on väliaikaiskodilla kokoa! Lapsiperhe muutti 200-neliöiseen mattotehtaaseen – katso huikeat kuvat

Juuri ainutlaatuiset maisemat yhdessä charmantin 50-luvun klassikkohuoneiston kanssa tekivät meihin lähtemättömän vaikutuksen.

Vähän vaihtoehtoja

Aloitimme asuntojen katselun jo pari vuotta sitten, kun puolisoni Kallen alun perin itselleen niin ikään Kaivopuistosta hankkima työsuhdeasunto tuntui ahtaalta meille kahdelle. Kiinnostavat kohteet tuntuivat kuitenkin olevan harvassa.

Toissa syksynä meidän oli aktivoiduttava etsinnöissä, sillä edellisen kotimme omistaja päätti laittaa asuntomme myyntiin.

Eirassa ja Kaartinkaupungissa törmäsimme muutamaan kiinnostavaan remonttikohteeseen, mutta kauppoihin asti emme edenneet. Olimme aivan liian kiintyneitä Kaivopuistoon. Suunnitelmissamme oli hankkia metsästyslinjainen koiranpentu, ja arvelimme myös sen rakastavan puutarhakaupunginosan rauhallisia sopukoita.

Muuttopäivän lähetessä tiesimme, että perusteellista remonttia vaativaa asuntoa emme enää voisi hankkia. Tilapäisasuntoonkaan emme halunneet muuttaa. Vaihtoehdot kävivät vähiin.

Vanha arkistokaappi on löytänyt uuden elämän eteisen kenkähyllykkönä. Sen pariksi hankittiin Vitran naulakko.

 

Seinien sammaleen vihreä sävy, Matrin pellavainen, vihreään taittava sängynpääty ja ikkunaverhot tekevät kookkaasta makuuhuoneesta tunnelmallisen. Louis Poulsenin VL38-valaisimet ovat talon aikakauden mukaiset. 50-luvun liukuovikaappi osui parin silmiin senkkiostoksilla Fargo vintage -kaupassa. Se sivuutti saman tien aiemmat suunnitelmat mittatilausvaatekaapista.

Toinen kerta toden sanoo

Olimme ehtineet käydä katsomassa nykyistä kotiamme jo paljon ennen kuin muutto oli ajankohtainen. Emme kuitenkaan pysähtyneet sen kohdalle, koska kiireisessä elämäntilanteessa remontti- ja muuttoprojektin lykkääminen oli houkuttelevan helppoa.

Asunto oli kuitenkin niitä harvoja, jossa oli ”sitä jotakin”, joten päätimme antaa sille tilaisuuden. Kun ulko-ovi sulkeutui uuden näytön jälkeen, puhkesimme kuin yhdestä suusta ylistämään asunnon uniikkia tunnelmaa. Yhteinen visiomme uudesta kodista oli lähellä 50-luvun henkeä ja tässä kohteessa toiveemme tuntuivat toteutuvan.

Kauppojen kanssa ei ollut aikaa viivytellä, ja jo kolmen kuukauden päästä muuttokuormamme kärrättiin uuteen osoitteeseen vain parin korttelin päähän entisestä kodistamme. Muuttopäivänä oli talven ennätyspakkanen.

Työhuoneesta avautuu kaunis näkymä olohuoneeseen. Yksi harvoista uusista hankinnoista on Petite Frituren Vertigo-valaisin. Se kokoaa olohuoneen kalusteryhmät, tyylit, muodot ja sävyt suojiinsa ja on itsessään kuin kattoon ripustettu veistos.
Suuressa olohuoneessa on reilusti tilaa niin sohvaryhmälle, takan edessä olevalle Eamesin nojatuolille kuin ruokailuryhmällekin. Takkaa koristaa Birger Kaipiaisen keramiikkateos. Oiva Toikan Rospuutto tunturissa -maljakko on saatu Ullan vanhemmilta.

Uniikkeja yksityiskohtia

Uudessa kodissa moni asia oli heti kunnossa. Esimerkiksi mutkaton keittiö sopi sellaisenaan Kallen intohimoisen ruoanlaittoharrastuksen tarpeisiin. Keittiö oli jopa niin hyvä, että olisimme itse voineet valita täsmälleen samanlaisen aina seinäkaakeleita myöten. Myös kylpyhuoneen pelkistetty, marokkolaistyylisellä kaakelilattialla maustettu tunnelma miellytti meitä heti.

Kaakeliseinän kennokuviointi tuo hillitysti 50-luvun henkäyksen keittiön ajattoman pelkistettyyn tyyliin. Valaisin on Artemiden Tolomeo.

Myös olohuoneen valkoisuus sai jatkoaikaa. Se tuntui täsmälleen oikealta takassa ja seinällä kiinteinä olevien, ja Kaivopuistossa itsekin asuneen, Birger Kaipiaisen uniikkiteosten tähdittämässä tilassa. Ne, samoin kuin kotioven pielessä oleva Rut Brykin teos muistuttavat taidekeräilijästä, joka on yksi historiallisesti kiinnostavan asunnon omistajaluettelon päähenkilöistä.

Asunnon tunnelmasta saa ensimakua jo oven ulkopuolella. Käytävän seinään on muurattu Rut Brykin keramiikkateos sekä asunnon ensimmäisten omistajien nimikkolaatta. Sen signeeraus viittaa Arabialle riisiposliinia suunnitelleeseen keraamikkoon, Friedl Kjellbergiin.

Tunnelmallinen kauppaneuvostyyli

Uutta kotiamme oli myös remontoitava. Selkeä muutoskohde oli makuuhuone, josta halusimme tunnelmallisemman. Kaipasimme sinne lisää väriä. Pitkän pohdinnan jälkeen vihreä sävy valikoitui voittajaksi; mallia otimme amerikkalaistuneiden isosetäni ja -tätini Suomeen rakentaman 50-lukuvun villan alkuperäismakuuhuoneesta.

Lue myös: Sisustussuunnittelija Vera Öllerin kodissa on rohkeat värit ja näyttäviä pintoja: ”Kauniit näkymät voi tuoda myös kodin sisälle”

Eniten kaipasimme kuitenkin työ- ja vierashuonetta. Työhuoneen tyyli, puupanelointi ja puusepän rakentama lähes huomaamaton liukuovi olivat ajatuksissamme jo, kun otimme yhteyttä myös edellisen kotimme suunnitelleeseen arkkitehtitoimisto Poiatiin.

Ideamme sai lempinimen ”kauppaneuvostyyli”, ja mielestämme se istui muun asunnon tyyliin täydellisesti. Nykyisin työhuone on meille molemmille kodin lempipaikka, jonne päädymme iltaisin istumaan ja vaihtamaan päivän kuulumiset.

Kallen suunnitelmissa on kehystyttää huoneen seinille vanhoja valokuvia hänelle tärkeistä hetkistä ja ihmisistä. Toistaiseksi katse on kuitenkin levännyt tyytyväisenä pelkässä hienossa puupinnassa.

Kallen yhteistyössä arkkitehtitoimisto Poiatin kanssa suunnitteleman työhuoneen panelointi on Tanganika Friseetä. Liukuovet ovat huomaamaton osa seinärakennetta. Panelointi tulee kauniisti esiin niin päivänvalossa kuin pehmeässä iltavalaistuksessa tehden huoneesta kodin tunnelmallisimman tilan.
Kirjoituspöydän tuoli on Carl Hansenin Wish-bone. Tiikkilaatikko on Ullan isotädin peruja. Terracotta-kenraalin Kalle on tuonut Xi’anista.

Kerroksellisuus kunniaan

Kodin muu sisustus loksahti paikoilleen sutjakasti. Meille on tärkeää, että yhdistämme omaan makuumme ja asunnon tyylin sopivat esineet esteettiseksi kokonaisuudeksi.

Edellisen, 70-luvun modernismia edustaneen, kotimme olimme sisustaneet aikaa kestävillä designklassikoilla ja tyyliä täydentävillä uutuuksilla. Moni 50-luvun tauluista, esineistä ja astioista on peräisin vanhemmiltamme ja suvuistamme.

Sisustukseen on tulossa vielä joitakin pieniä viilauksia. Harkinnassa on laittaa olohuoneeseen 50-luvun tyylistä ruokotapettia. Ja kun keittiön uusiminen tulee ajankohtaiseksi, malli kaapistoihin otetaan työhuoneen paneloinnista.

Onneksi juuri nyt on hyvä näin. On aika hengähtää, nauttia ja toivottaa uusi kevät tervetulleeksi juuri meidän näköisessämme kodissa.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 4/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ulla, 40, remontoi kotinsa Kaivopuistossa huikeaan kauppaneuvostyyliin – katso kuvat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.