Sisustus Tilaajille

Upean Karuselli-tuolin isä Yrjö Kukkapuro, 87, luo yhä uutta

Yrjö Kukkapuron ura on jatkunut jo 60 vuotta. Tämän vuoden uutuus on muumien 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunniteltu Moomin Chair -tuoli.

Karuselli, Yrjö Kukkapuron tuoleista tunnetuin, on vuodelta 1965. Silloin elettiin värikkään pop-taiteen ja modernin muovin aikaa. Lasikuitutuoli on kuin veistos, mutta se ei ole klassikko pelkän estetiikkansa ansiosta.

Kukkapuro sai 1950-luvun lopun selkätutkimuksista ergonomisen herätyksen, ja niinpä Karusellissa on myös hyvä istua. Pitkällä urallaan Kukkapuro on uudistunut monesti: hänet tunnetaan niin funktionalistina kuin postmodernistina ja lasikuidun ohella teräsputki- ja vanerikalusteista, onpa hän suunnitellut Kiinassa bambustakin.

Aina kuitenkin mukavuus ja kauneus ovat säilyneet, ja kolmanneksi arvoksi hänen töissään on noussut ekologisuus.

Lue myös: Onko sinulla värillinen maljakko? Se saattaa olla haluttu keräilyesine!

Viipurin maalaiskunnassa 1933 syntynyt, Imatralla kasvanut Kukkapuro opiskeli sisustusarkkitehdiksi. Jo ennen kuin hän valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta 1957, julkisten tilojen kalusteina alkoi näkyä hänen Moderno-tuolejaan. Ne ovat yhä tuotannossa, samoin kuin monet muut klassikot, kuten Remmi-tuoli, Ateljee-sohva ja -nojatuoli sekä Saturnus-pöytä.

Kukkapuro jatkaa työskentelyä omassa yrityksessään, 1959 aloittaneessa Studio Kukkapurossa, ja asuu kuuluisassa ateljeetalossa Kauniaisissa yhdessä puolisonsa, taidegraafikko Irmeli Kukkapuron kanssa. Suurinta osaa tuotteista myy ja valmistuttaa suomalainen Modeo. 

Lue myös: Ilmari Tapiovaaran opiskelija-asuntolaan suunnittelema Domus-tuoli on nyt designklassikko 

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.