Sisustus

Valitse hyvä huonekalukangas – näillä vinkeillä onnistut!

Oikean kankaan valinta sohvaan, nojatuoliin tai rahiin voi olla kinkkinen juttu. Lue vinkit, joiden avulla onnistut verhoilukankaan valinnassa.

Kankaan käyttötarkoitus sanelee raamit verhoilukankaan valinnalle. Kannattaa miettiä, mikä huonekalu kankaalla on tarkoitus verhoilla ja miten huonekalua käytetään.

”On eri asia valita kangas jokapäiväisessä käytössä olevaan sohvaan kuin makuuhuoneen pikkutuoliin”, Eurokankaan ostopäällikkö Riitta Fagerlund sanoo.

Lisäksi vaatimukset voivat olla erilaisia lapsi- ja lemmikkiperheissä ja yksin asuvilla. Lue Fagerlundin neuvot, mitä kaikkea verhoilukankaan valinnassa tulisi ottaa huomioon.

1. Valitse sopiva materiaali

Kun käyttötarkoitus on selvillä, on aika siirtyä materiaalien maailmaan. Monet suosivat luonnonkuituja miellyttävän tunnun takia, mutta luonnonkuidut ovat hankalampia pitää puhtaina. Myös niiden värinkesto on keinokuituja heikompi.

Verhoilukangasvalikoima on laaja.
Kuva: Mirva Kakko/Otavamedia

”Keinokuitukankaat ovat luonnonkuituja huolettomampia ja helppohoitoisempia”, Riitta Fagerlund sanoo.

Esimerkiksi polyesteri tekee kankaasta kestävämmän ja parantaa sen värinkestoa. Mainettaan parempi akryyli alentaa verhoilukankaan hintaa.

2. Mieti pesua

Fagerlund vinkkaa, että kangas kannattaa aina esikutistuttaa ennen irtopäällisten tekoa. Polyesteri- ja polyesterisekoitekankailla on parhaat pesuominaisuudet, sillä niiden kutistuvuus on pienintä.

”Pellava ja puuvilla kutistuvat luonnostaan 5–6 prosenttia ensimmäisessä pesussa. Vaikka kangas olisi esikutistettu, voi se silti kutistua vielä kaksi prosenttia pesussa, mikä kahden metrin sohvassa on jo huomattava mitta.”

Pesula on usein irtopäällisille paras paikka. Kotikoneessa päälliset mahtuvat harvoin peseytymään tarpeeksi väljästi, jolloin vaarana on pesuraidat etenkin luonnonkuitukankaissa.

Luonnonkuitukankaat Fagerlund suosittelee suihkauttamaan tekstiilisuojalla, joka auttaa luonnonkuitua kestämään paremmin.

3. Tarkkaile sidosta

”Tiukkasidoksinen, napakka kangas, josta valo ei näy hirveästi läpi”, Fagerlund kuvailee hyvää kangasta.

Sohvakankaan valinta voi olla kinkkinen juttu.
Kuva: Mirva Kakko/Otavamedia

Pitkät langat tarttuvat helposti tyynyn vetoketjuun, lasten leluihin tai lemmikin kynsiin. Lyhyet lankalenkit, tiiviit sidokset ja nukkakankaat ovat kestävämpiä.

Huomioi kuitenkin, että vaikka nukkakankaat kestävät paljon kulutusta, nukka taittuu käytössä eli kankaaseen tulee istumajälkiä. Samoin pellavan ominaisuuksiin kuuluu rypistyminen ja kiiltäminen.

4. Yksivärinen vai kuvioita?

Meleeratuissa värissä kulumiset ja tahrat eivät näyt yhtä helposti kuin yksivärisessä. Myös kuviot piilottavat elämisen jäljet tehokkaammin kuin yksivärinen kangas.

Luonnonmateriaaleissa tumma väri haalistuu vaaleaa helpommin. Keinokuitukankailla värillä ei ole tässä mielessä väliä, mutta vaaleassa lika näkyy enemmän.

”Tahrat pitää toki poistaa heti, kun niitä tulee. Kankaan sidokset heikkenevät nopeasti, jos kangas on likainen eikä sitä imuroi säännöllisesti. Puhtaanapito on kaiken a ja o, jotta sohvan käyttöikä pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään”, Fagerlund neuvoo.

5. Numerot kehiin!

Verhoilukankailla on erilaisia arvoja, kuten valonkesto, hankauksenkesto ja nyppyyntymis- eli pillinkiarvo.

Valonkestossa keinokuidut päihittävät luonnonkuidut. Keinokuiduilla valonkesto on yleensä neljä tai viisi, luonnonkuiduilla kolme tai neljä. Kotikäyttöön tarkoitetuissa kankaissa valonkeston korkein arvo on viisi. Heikommin valoa kestävät kankaat tulisi pitää poissa välittömästä auringonpaisteesta.

Nyppyyntymis- eli pillinkiarvon tulee olla neljä tai viisi. Neljän alittavat lukemat eivät ole hyviä.

”Pillinki määrittää kankaan omaa nyppyyntymistä, ei muista kankaista tarttunutta. Keinokuitu on teräväpäinen kuitu, johon tarttuu helposti toisia kuituja esimerkiksi vilteistä tai tyynyistä. Kuidut muodostavat kankaan pintaan nyppyjä, jos niitä ei siivota pois”, Fagerlund sanoo.

Hyvä sohvakangas kestää käyttöä.
Kuva: OM-Arkisto

Hankauksenkestoa eli Martindale-lukua Fagerlund pitää yliarvostettuna. Kotisohvalle riittävä lukema on 20 000.

”En ole koskaan tavannut kangasta, joka menee rikki huonon Martindale-arvon takia. Kyse on mekaanisesti tehdystä testistä, joka ei vastaa normaalia kulutusta. Paljon tärkeämpää on pitää kankaasta huolta. Se määrittelee kankaan käyttöiän paremmin kuin testiarvot.”

Lue myös:

Sisustusarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttila: Näin tunnistat laadukkaan kalusteen – nappaa vinkit! Jenni Juurinen: Designtuoli on länsimaista luksusta Juhli 100-vuotiasta Suomea sisustuksella – tässä kolme juhlavuoden uutuustuotetta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valitse hyvä huonekalukangas – näillä vinkeillä onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.