Sisustus Tilaajille

Apinaveistoksia, Buddha-patsaita ja ikoneita – vanhasta kansakoulusta tuli graafikko Janne Laineen inspiroiva ateljee

Mäntän entinen kansakoulu täyttyi taiteesta, kun siitä tuli taidegraafikko Janne Laineen ja hänen puolisonsa Markuksen koti. Ensin ison ja vanhan talon hankinta hirvitti, mutta nyt kotona on tilaa myös ateljeelle.

Taidegraafikko Janne Laineen ja hänen puolisonsa Markuksen kotona, Mäntän entisessä kansakoulussa, taiteen tekeminen ja muu elämä limittyvät saumattomasti toisiinsa. Jannen työ tulee esiin heti kodin kynnyksellä, sillä asuinhuoneisiin kuljetaan eteishalliin avautuvan ateljeen ohitse.

Seinille Janne on ripustanut kehystettyjä teoksiaan. Lisää grafiikkaa löytyy kehystämättömänä arkkitehtilaatikoista. Vedosprässien ja muiden grafiikan teossa tarvittavien työvälineiden lomassa on kivistä, simpukoista ja kiehtovista pikkuesineistä rakennettuja asetelmia, jotka muistuttavat ympäri maailmaa yhdessä tehdyistä matkoista.

Posliinikukkaköynnökset kehystävät ateljeen korkeita ikkunoita. Vanha ikkunalasi pehmentää maiseman, ja mieli alkaa hahmotella yhtäläisyysmerkkejä näkymän sumennettujen ääriviivojen ja Jannen teosten välille.

Teosten lähtökohtana on aina valokuva. Usein kuvan kohteena on maisema, joka muuttuu polymeeri- tai kuparilaatalle siirrettynä aivan toiseksi ja vain etäisesti tunnistettavaksi. Teoksissa toistuvat utuiset ja sadunomaiset maisemat asettuvat taiteilijan sanoin hänen oman mielenmaisemansa ja universaalien tunteiden sekä esittävän valokuvan välimaastoon.

Sillanpään entinen kansakoulu on suojeltu. Symmetrinen julkisivu ja pieniruutuiset ikkunat edustavat mallikelpoisesti 1920-luvun puurakennusarkkitehtuuria.
Sillanpään entinen kansakoulu on suojeltu. Symmetrinen julkisivu ja pieniruutuiset ikkunat edustavat mallikelpoisesti 1920-luvun puurakennusarkkitehtuuria. © Riitta Sourander

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Apinaveistoksia, Buddha-patsaita ja ikoneita – vanhasta kansakoulusta tuli graafikko Janne Laineen inspiroiva ateljee

Sinun täytyy kommentoidaksesi.