Sisustus Tilaajille

Varo räväkkää punaista makuuhuoneessa – saatat hengästyä!

Värit vaikuttavat meihin tiedostamatta monin tavoin. Makuuhuoneissa suositaan syystäkin murrettuja sävyjä. Lue tästä, miksi.

Värit ovat psykologisia aseita, jotka vaikuttavat meihin tietämättämme. Väreihin liittyy paljon myös kulttuurisia siteitä. Väri, joka pohjoismaissa on räväkkä ja kirkas, voi toisella puolella maailmaa ja toisessa kulttuurissa olla arkipäiväinen. 

Myös luonnonvalo vaikuttaa siihen, kuinka koemme värin ja kuinka sävyt toistuvat tilassa. Makuuhuoneessa väreillä on väliä, koska tilassa on pystyttävä rentoutumaan ja rauhoittumaan. 

Etenkin seinien sävyjä valittaessa kannattaa testata väriä maalattavassa tilassa ennen kuin maalaa kaikki seinät vain huomatakseen, että sävy on väärä. Hyvä idea voi olla myös elää ja aistia tilaa ennen seinien maalaamista, jotta näkee, kuinka luonnonvalo vaikuttaa tilaa, mitä sävyjä ikkunoista näkyvä maisema ehdottaa käytettäväksi ja mitä sävyä tila saa ajattelemaan.

Raikas valkoinen herättää ajatuksia valoisuudesta ja puhtaudesta. Liian hallitsevana se voi kuitenkin aiheuttaa epämiellyttävää oloa, jos tilan rajat hämärtyvät.
Raikas valkoinen herättää ajatuksia valoisuudesta ja puhtaudesta. Liian hallitsevana se voi kuitenkin aiheuttaa epämiellyttävää oloa, jos tilan rajat hämärtyvät. Kuva: Suvi Kesäläinen

Usein suositellaan, että makuuhuone kannattaa sijoittaa pohjoisen tai idän puolelle, jolloin on mahdollista herätä luonnollisesti auringonnousuun ja toisaalta päiväsaikaan huone säästyy paahtavimmalta lämmöltä. Mitä viileämpänä ja hämärämpänä tila pysyy yöllä, sitä paremmin nukumme.

Pohjoisesta tuleva luonnonvalo on kuitenkin sinertävää, joten sävyt sinertyvät pohjoispuolen huoneissa. Tämä voi tehdä tepposet täydellistä sinistä tai harmaata etsivälle. Yhtä lailla etelän ja lännen puolen huoneissa sävyt voivat lämpimänsävyisen luonnonvalon takia kellertää. 

Sävyvalinnat ovat henkilökohtaisia. Kannattaa siis kuunnella omia tuntemuksiaan ja valita kotiin ja sisustukseen värejä ja sävyjä, jotka saavat voimaan hyvin.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.