Ihmiset

Viljelylaatikon suunnitellut Mikko Paakkanen: "Minusta on kamalaa nähdä, kuinka jotkut kasvattavat yrttejään painekyllästetyissä puulaatikoissa"

Muotoilija Mikko Paakkanen otti vaikutteita historiasta ja perunavakasta suunnitellessaan jokamiehen Viljelylaatikon.

Muutamassa minuutissa kahdeksan mäntylautaa kytkeytyvät toisiinsa sormiliitoksilla ja kulmaraudoilla muodostaen viljelylaatikon. Kokoajana on tällä kertaa itse muotoilija Mikko Paakkanen. Otteista huomaa, ettei hän ole ensimmäistä kertaa laatikon kimpussa.

Kekkilän Viljelylaatikko tuli myyntiin vuonna 2010. Sitä ennen Paakkanen oli kokeillut lukuisia erilaisia liitoksia ja puulajeja omalla pajallaan. Monet prototyypit ovat päätyneet hänen puutarhaansa. Niissä kasvaa muun muassa pinaattia, kesäkurpitsaa ja yrttejä.

Nurkissa oleva sormiliitos on laatikon viimeistelevä yksityiskohta. Se on viittaus maanviljelysperinteisiin.

”Halusin laatikkoon juurevuutta, sellaista kädet mullassa -fiilistä. Sormiliitoksia on muun muassa vanhoissa perunakapoissa.”

Mikko Paakkanen ja Kekkilän viljelylaatikon sormiliitos
Kekkilän Viljelylaatikon 
kauniina yksityiskohtana 
on kulman sormiliitos. Kuva: Markus Pentikäinen/Otavamedia

Suunnittelussa ratkaistiin muutakin kuin liitos.

”Viljelylaatikon muodossa on mietitty niin tuotteen kuljetusta, kuormalavan kokoa, puutavaran kokostandardeja kuin mullan määrää kosteuden säilymisen kannalta ja niin edelleen”, Paakkanen kuvailee.

Valmiin tuotteen piti olla myös kenen tahansa koottavissa ja turvallinen ruokakasveille.

”Minusta on kamalaa nähdä, kuinka jotkut kasvattavat yrttejään painekyllästetyissä puulaatikoissa. En haluaisi kupariyhdisteitä ja suojausaineita omaan ruokaani. Viljelylaatikon puu on pohjoismaista ja käsitelty vain vaarattomalla homeenestoaineella.”

Laatikko harmaantuu ajan myötä, mikä tekee siitä Paakkasen mielestä aina vain kauniimman.

Mikko Paakkanen ei kyllästy puuhun

Paakkanen on ensimmäiseltä ammatiltaan artesaanipuuseppä, eikä hän ole kyllästynyt puuhun materiaalina.

”Puusta saa tehtyä mitä vain, ja se opettaa tekijälleen koko ajan uutta. Haasteena on sen eläminen. Puu ottaa ja luovuttaa kosteutta, kutistuu ja turpoaa koko elinkaarensa ajan. Tämä on pakko ottaa huomioon.”

Paakkasen mukaan hänen työuransa rikkautena on suunnittelutöiden monipuolisuus huonekaluista valaisimiin sekä käyttö- ja taide-esineisiin. Erilaiset projektit ruokkivat toisiaan.

”Pelkkien tuolien suunnittelu voisi kyllästyttää nopeasti. Kun suunnittelee välillä kellon tai mitalin, tuolia katsoo jälleen ihan uudesta näkökulmasta.”

Mikko Paakkasen suunnittelema Nietos-tuoli
Koivuvanerista tehty 
Nietos-tuoli vuodelta 
2002 on Paakkasen 
varhaisimpia töitä.

”Jo lapsena ihailin Pelle Pelotonta. Haluan, että jokaisessa tuotteessani on jokin innovaatio – syy tehdä tuoli jälleen kerran uudelleen.”

Juttu julkaistu Dekossa 4/16.

Lue myös:

Genie-yrttipuutarhan suunnitellut Sebastian Jansson: ”Perinteinen, skandinaavinen minimalismi ei kiinnosta minua” Muotoilija Harri Koskinen: ”Lantern-lyhty löytyy minulta sekä kynttilälyhtynä että sähköistettynä” Tee itse kasvatuslaatikko parvekkeellesi Puu tuo sisustukseen lämpöä – 10 tyylikästä tuotetta kotiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viljelylaatikon suunnitellut Mikko Paakkanen: "Minusta on kamalaa nähdä, kuinka jotkut kasvattavat yrttejään painekyllästetyissä puulaatikoissa"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.