Tarinat

Onneksi olkoon, suomalainen nainen, asut maailman neljänneksi parhaassa maassa naisille! – Mutta miksi ulkomaalaisen naisen ei kannata tulla tänne töihin?

Suomessa naisilla on asiat erityisen hyvin, kun kyse on opinnoista, terveydestä, poliittisesta osallistumisesta ja äitiysvapaasta. Mutta ulkomaalaisille naisille Suomi ei ole kummoinenkaan maa työskennellä. Miksi näin on?

Mikäli haluaa muuttaa maahan, joka on maailman paras paikka naisille, kannattaa kääntää katseet Norjaan. Siellä naisten terveys on paremmalla tolalla kuin missään muualla maailmassa, ja myös naisten koulutus on huippuluokkaa.

Muut Pohjoismaat yltävät kuitenkin listalla myös kymmenen parhaan joukkoon, ja Suomi on Nestpickin teettämän tutkimuksen mukaan neljänneksi paras maa naisille.

Tarkista alta, mitkä ovat maailman kymmenen parasta maata naisille, ja missä asioissa Suomi on maailman kärkimaa.

Lue myös: Suomi on maailman paras matkakohde – Mitä tehdä Suomessa x 16

Nämä ovat maailman kymmenen parasta maata naisille:

  1. Norja
  2. Ruotsi
  3. Kanada
  4. Suomi
  5. Islanti
  6. Tanska
  7. Irlanti
  8. Slovenia
  9. Itävalta
  10. Viro

Nestpickin teettämässä tutkimuksessa tarkasteltiin 100 valtiota maailmassa ja 20 erilaista muuttujaa, jotka vaikuttavat naisten elämään.

Muun muassa naisten eliniänodote, lukutaito, naisten kokema väkivalta, ihmiskauppa, äitiyslomamahdollisuudet, naisten äänioikeus, naisyrittäjien määrä, naiskansanedustajien määrä, aborttioikeus ja avioerolainsäädäntö vaikuttivat siihen, miten maat sijoittuivat tutkimuksessa.

Nämä asiat naisilla ovat erityisen hyvin Suomessa

Suomi nousi viidessä tutkitussa kategoriassa viiden maailman parhaan maan joukkoon. Suomessa naisilla onkin asiat erityisen hyvin, kun kyse on opinnoista, paikoista hallituksessa ja eduskunnassa sekä äitiys- ja hoitovapaasta. Suomessa naisten terveys on myös hyvällä tolalla, ja varhain saavutetusta äänioikeudestakin sai pisteitä.

Koulutuksen kohdalla pisteitä annettiin muun muassa siitä, kuinka paljon maassa on lukutaitoisia naisia ja kuinka pitkään naiset kouluttautuvat. Suomi sijoittui tässä viidenneksi. Paremmin asiat ovat naisilla ainoastaan Australiassa, Islannissa, Uudessa-Seelannissa ja Norjassa.

Hallituksessa ja eduskunnassa Suomessa on naisia 40,25 prosenttia. Tällä lukemalla Suomi sijoittui tutkimuksessa viidenneksi. Parhaimmin asiat ovat Ruandassa, missä hallituksessa ja eduskunnassa on naisia 54,35 prosenttia. Toiseksi eniten naisia hallituksessa ja eduskunnassa on Ruotsissa (49,15 %), kolmanneksi Ranskassa (46,25 %) ja neljänneksi Etelä-Afrikassa (42 %).

naiset, suomi, suomi on neljänneksi paras maa naisille

Terveyttä tarkasteltiin muun muassa rinta- ja kohdunkaulasyöpäkuolleisuuden, äitiyskuolleisuuden sekä elinikäodotteen näkökulmasta. Suomella on asiat viidenneksi parhaiten maailmassa, ja Suomen edelle tutkimuksessa kipusivat ainoastaan Norja, Malta, Ranska ja Espanja.

Suomi sijoittui kolmanneksi, kun tutkimuksessa tarkasteltiin mahdollisuutta taloudellisesti tuettuun äitiys-, vanhempain- ja hoitovapaaseen. Ainoastaan Virossa ja Slovakiassa naisilla on paremmat oltavat tämän asian suhteen.

Suomi on myös tunnetusti kolmas maa maailmassa, jossa naiset saivat äänioikeuden. Ykkössijaa pitää Uusi-Seelanti, jossa naiset saivat äänioikeuden vuonna 1893 ja toista sijaa Australia, jossa äänioikeus tuli naisille vuonna 1902. Suomessa naiset saivat äänioikeuden vuonna 1906.

Kuitenkin esimerkiksi naisten turvallisuus Suomessa on kehnolla tolalla. Suomi on tutkimuksen mukaan vasta 27. turvallisin maa naisille. Sijoitukseen vaikuttaa muun muassa Suomen korkeat parisuhdeväkivaltatilastot.

EU-tutkimuksen mukaan Suomi onkin Euroopan toiseksi väkivaltaisin maa naisille, ja jopa 47 prosenttia naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa täytettyään 15 vuotta.

Lisäksi muun muassa sukupuolten välinen palkkaero on Suomessa erityisen suuri verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Lue myös: Kuusi tasa-arvomyyttiä työelämästä – Suomi ei olekaan tasa-arvon mallimaa

Ulkomaalaiselle naiselle Suomi ei ole kummoinenkaan maa työskennellä

Kun naiset muuttavat ulkomaille, he muuttavat useimmiten rakkauden tai puolison työn tai opintojen perässä. InterNationsin tekemän tutkimuksen mukaan 28 prosenttia ulkomailla asuvista naisista on nimennyt jommankumman näistä syyksi ulkomaille muutolle. Kuitenkin 25 prosenttia naisista lähtee oman työnsä tai uransa takia maailmalle.

Kun ulkomailla työskentelevien naisten tyytyväisyyttä työnäkymiin, työelämään ja turvallisuuden tunteeseen työssä tutkittiin, Pohjoismaat menestyivät hyvin – Suomea lukuunottamatta. Norja on neljänneksi paras maa ulkomaalaiselle naiselle työskennellä, Tanska sijoittui viidenneksi ja Ruotsi viidenneksitoista.

Sen sijaan tutkituista 57 maasta Suomi tipahti listan hännille ja on sijalla 40. Syy tähän on se, että ulkomaalaisnaiset kokevat Suomessa olevan heille vain vähän uramahdollisuuksia.

Vain 33 prosenttia ulkomaalaisnaisista ovat tyytyväisiä uramahdollisuuksiinsa Suomessa. Lisäksi 34 prosenttia ovat huolissaan työturvallisuudestaan ja vain 45 prosenttia Suomessa työskentelevistä naisista on kokonaisuudessaan tyytyväisiä työhönsä.

Nämä ovat parhaat maat naiselle työskennellä ulkomailla:

  1. Tšekki
  2. Bahrain
  3. Taiwan
  4. Norja
  5. Tanska
  6. Luxemburg
  7. Uusi-Seelanti
  8. Alankomaat
  9. Malta
  10. Australia

Lähteet: InterNations Expat Insider 2018, Nestpick: Women’s Liveability Index 2019

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onneksi olkoon, suomalainen nainen, asut maailman neljänneksi parhaassa maassa naisille! – Mutta miksi ulkomaalaisen naisen ei kannata tulla tänne töihin?

Mirkku

Höh, taas jäätiin ilman mitalia, kun Norja, Ruotsi ja Kanada niitä kahmivat.

Matti

Ensimmäisenä maailmassa koko kansa pois lukien tummaihoiset sai yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden Uudessa-Seelannissa vuonna 1893. Australiassa valkoinen väestö sai äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden (siis myös oikeuden asettua ehdolle; tätä oikeutta Uuden-Seelannin naisilla ei ollut) vuonna 1903, joskaan sielläkään ei ollut naisparlamentaarikkoja vielä puoleen vuosisataan. Suomi oli kuitenkin maailman ensimmäinen maa, jossa lähes koko kansa sai ääni- ja vaalioikeuden (1906). (Wikipedia)

Eli Suomi oli sittenkin edelläkävijä, koska vaalioikeus oli käytännössä ensimmäisenä maailmassa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.