Ruoka

Joulusilli perinteiseen ja moderniin tapaan – löydä parhaat silliherkut kalapöytään

Joulusilli kuuluu joulun rakastetuimpiin perinneruokiin. Suosituimpiin resepteihin kuuluvat muun muassa lasimestarin silli, sinappisilli sekä smetanasilli, mutta kaloja maustettaessa vain mielikuvitus ja omat makumieltymykset ovat rajana. Kokeile maustaa silli glögillä tai tarjoa kala vaihteeksi vaikka pannacottan muodossa.

Joulusilli on helppo ostaa valmiina, mutta itse tekemällä pääsee parhaaseen lopputulokseen. Nappaa alta vinkit ja reseptit joulusilleihin, joilla onnistut.

Joulusillin perinteiseen tapaan

Joulusilli on helppo tehdä kevytsuolatuista sillifileistä, sillä niitä ei yleensä tarvitse liottaa ennen käyttöä. Myös matjessilli sopii moniin jouluisiin silliherkkuihin. Matjessilli on valmiiksi mausteinen silli, mikä kannattaa ottaa huomioon tarjoiluliemen mausteisuudessa.

Etikkaiset sillit tuovat joulupöytään makua ja raikkautta. Perinteisessä lasimestarin sillissä kala saa kaverikseen porkkanaa ja punasipulia. Etikkainen liemi maustetaan laakerinlehdillä ja maustepippurilla. 

Nykyään moni kaipaa joulupöytään myös hieman modernimpia makuja, kuten eri puolukoilla tai vaikka glögillä maustettuja sillejä. Myös appelsiini ja kaneli tuovat silliin tuttuja joulun aromeita. Italialaisissa joulusilleissä puolestaan maistuu raikas sitruuna.

Joulusillin uudet maustamisvinkit

Hieman täytyeläisempiä makuja himoitseva asettaa tarjolle kermaviilillä pyöristettyä piparjuurisilliä. Myös smetanasilli lukeutuu joulun klassikoihin, joka maistuu myös joulusesongin ulkopuolella esimerkiksi juhannuksena. 

Sillimössö sekoitetaan keitetyistä munista, sillistä, sipulista ja smetanasta. Tarjoa sillimössö kylmänä makean saaristolaisleivän kera tai keitinperunoiden kaverina.

Joulusilli itselle ja lahjaksi

Joulusillejä valmistaessa pääsee mukavasti joulutunnelmaan, sillä marinoiduista silleistä tehdyt kalaherkut on valmistettava hyvissä ajoin. Kalojen on nimittäin hyvä antaa maustua jääkaapissa ainakin vuorokausi tai kaksikin ennen tarjoilua, mutta joulusillit voi valmistaa jääkaappiin noin viikkoa ennen aattoiltaa. 

Lasimestarin silliä ja muita marinoituja joulusillejä kannattaa tehdä kerralla kunnon satsi ja antaa purkillinen silliä perinteisenä ruokalahjana. Kokoa sillit kauniiseen lasipurkkiin, kietaise nauha purkin ympärille ja viimeistele lahja kortilla. 

Suupalat ja salaatit sillistä 

Joulusillit voivat olla paljon muutakin kuin perinteisiä maustesillejä. Aseta tarjolle somat pekoni-sillikaviaarimaljat, hurmaa vieraasi sillipannacottalla tai yhdistä silli toisen joulun kalapöydän herkun eli mädin kanssa.

Venäläinen silli tuo joulupöytään slaavilaisia makuja ja korvaa perinteisen rosollin. Tarjoa sillin kanssa etikkapunajuurten ja -kurkkujen, kovaksi keitettyjen kananmunien ja ruohosipulin sekoitusta. Viinietikkamarinadin voit halutessasi korvata myös kermaviilistä, sinapista ja currysta sekoitetulla kastikkeella.

Lue myös Anna.fi: Onko kalapöytä sinunkin suosikkisi jouluna? Näillä resepteillä valmistat niin perinteiset kuin trendikkäätkin joulukalat

Säilytä joulusilli kylmässä, syö itse tehty kalaherkku viikossa

Joulusillejä ei kannata laittaa tarjolle kovin suurta määrää kerralla, sillä kala kuuluu herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin. Hyvä vinkki on kattaa kalatarjottavat jäiden päälle omassa astiassaan. 

Joulusilli täytyy säilyttää 0-3 asteisessa jääkaapissa ja syödä viikon kuluessa valmistuksesta. Kauppojen hyllyiltä löytyvät silakka- ja sillipurkit säilyvät puolestaan säilyvät avaamattomina jääkaapissa kuukausia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulusilli perinteiseen ja moderniin tapaan – löydä parhaat silliherkut kalapöytään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.