Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kala-äyriäiskeitto

Sahrami antaa kala-äyriäiskeitolle hienostuneen maun. Pyydä kaupasta kalan perkeet mukaan ja valmista itse kalaliemi.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Kala-äyriäiskeitto

  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 lehtisellerin vartta
  • 3 tomaattia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
  • 3 rkl tomaattisosetta
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • 6 dl kalalientä
  • ½ tl sahramia
  • noin 20 tuoretta sydänsimpukkaa
  • 12 isoa katkarapua
  • noin ½ kg vaaleaa kalafileetä (siikaa tai kuhaa)
  • 1 dl kuohukermaa
  • ½ sitruunan mehu
  • ripaus suolaa
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • tuoretta hienonnettua basilikaa

Valmistusohje

Kala-äyriäiskeitto tehdään helposti näin:

1. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa lehtisellerit viipaleiksi. Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi kattilassa. Lisää sipulit ja lehtisellerit, kuullota hetken aikaa. Sekoita joukkoon tomaatit, tomaattisose, valkoviini ja kalaliemi sekä sahrami. Anna porista kannen alla 20 minuuttia.

2. Harjaa ja huuhdo simpukat juoksevan veden alla puhtaiksi ja nypi pois parrat. Tarkista, että simpukat ovat eläviä. Kopauta jokaista simpukkaa, ja heitä pois ne, jotka eivät sulkeudu. Nypi kalasta ruodot pois, irrota nahka ja paloittele filee.

3. Lisää pataan simpukat ja paloiteltu kala. Peitä kannella ja anna kiehua miedolla lämmöllä 3–5 minuuttia, kunnes simpukat ovat avautuneet ja kala on kypsää.

4. Lisää ravut ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä enää, jotta ravut eivät sitkisty. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa. Tarjoa rapean maalaisleivän ja hyvin viilennetyn samppanjan kera.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 27/17.

Kokeile myös näitä hienostuneita keittoja: 

hummerikeitto

Hummerikeitto

kuhakeitto_kalaliemi

Kuhakeitto

äyriäiskeitto

Nonnan äyriäiskeitto

Anna.fi: Helppo bouillabaisse


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kala-äyriäiskeitto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.