Tsatsiki on ollut jo vuosia, ellei jopa kymmenen vuoden ajan yksi suosikkikastikkeistani. Söin sitä ensimmäistä kertaa ulkomaanmatkalla pienenä tyttönä, ja himo tähän jogurtti-kurkkukastikkeeseen on kestänyt tähän päivään asti. Vaikka tsatsiki perinteisesti tarjotaan kreikkalaisen ruoan tai vaikkapa pitaleivän kanssa, toimii se mielestäni myös niin liha- kuin kalaruokienkin seurana – oikeastaan melkein aterialla kuin aterialla. Tsatsikia voi tehdä monella tapaa, mutta tämä on ollut vakioreseptini jo pitkään ja kastike valmistuu käden käänteessä kiireisenäkin arkipäivänä.

Helppo ja herkullinen tsatsiki

Helppo ja herkullinen tsatsiki

5 min
gluteeniton

– puolikas kurkku
– 2 dl turkkilaista jogurttia
– 1 iso valkosipulinkynsi
– 1/4 tl hunajaa
– suolaa

Raasta kurkku ja purista raasteesta suurin osa nesteestä, jotta jogurtista ei tule vetistä. Sekoita raaste ja jogurtti kulhossa. Murskaa valkosipulinkynsi joukkoon ja lisää hunaja ja ripaus suolaa.

Instagram

  • CHOCOLATE MARBLE •
I made this divine 3-ingredient nutella cheesecake with marbled topping for our midsummer party. The recipe is from Only 3 cookbook by gorgeous @emmaivane . Did I emphasise enough that it’s made with only 3 ingredients – isn’t that amazing?
  • DAYDREAM • 
Can I have like, everything in here? Especially those straw bags and that kale poster would look good in my kitchen! This beautiful shop and cafe (with the delicious waffles in my last post) at @tiirinkosken_tehdas 🌿
  • IT’S WAFFLE TIME! •
Best salty waffles ever at @tiirinkosken_tehdas . Made with broad bean flour and topped with salmon, mozzarella, fresh salad, pickled onions and balsamico. It was so good! Right now I’m laying on the sofa and craving for this.🌿
  • HELLO MIDSUMMER •
Our family has this midsummer tradition of late lunch, visiting the village to see the midsummer pole, bathing in sauna, having dinner in the garden, listening to music in the light of candles and by midnight lighting an open fire and grilling some night snacks. 🌟 It’s raining outside but I’m sure it will be a beautiful evening this year too.
  • YES PLEASE •
One of my favourite recipes is this simple tomato garlic platter. Fresh organic tomatoes, garlic, quality olive oil, basil, salt and hot oven. That’s all you need. Vegan, quick to make and always tastes so good. Recipe coming to my next cookbook. 🍅
  • COUNTING SHEEP •
Yesterday we had a photoshoot with these cuties at @tiirinkosken_tehdas . I could spend a whole day with them! 🐏
  • LITTLE THINGS •
“With freedom, books, flowers and the moon, who could not be happy?” 🌟 My favourite quote from Oscar Wilde. .
.
Photo captured for Blossom book by @laura.syvaniemi

violaminerva

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *