Kun isoäitini valmisti maailman parasta mehua

Pienenä halusin aina ”mummin mehua”. Oli sitten jouluaatto, juhannus, sateinen syysilta tai kuuma kesäpäivä, en koskaan kieltäytynyt siitä. Flunssan iskiessä mehua kuumennettiin ja sen sai nauttia ihanan lämpimänä.
En ole koskaan välittänyt limuista, joten tämä herkku oli ehdoton juhlajuomani koko lapsuuteni ajan. Meillä oli aina voimakasta isoäitini valmistamaa viinimarjamehutiivistettä kaapissa, jota laimennettiin tilkalla vettä. En pitänyt koskaan kauppojen valmismehutiivisteistä (ja jos minua yritettiin huijata tuomalla valmismehua eteeni, tunnistin huijauksen heti ensimmäisestä huikasta). Ja edelleen näin aikuisena, on tuo mehu yhä suosikkini niin kylmänä nautittuna kuumana kesäpäivänä kuin höyryävän kuumana pimenevän sateisena syysiltana.

Jostain syystä en ole koskaan aikaisemmin aktiivisesti osallistunut tähän mehun valmistusprosessiin, joka tapahtuu mökillämme joka kesänä, kun viinimarjapensaat notkuvat kypsien marjojen painosta. Tänä vuonna osallistuin ja seurasin silmä kovana, kun mummini vuosien kokemuksella valmisti jälleen monta pulloa maailman parasta mehua.

Varsinaista tarkkaa reseptiä ei tälle mehuherkulle löydy, sillä sen valmistus tapahtuu niin monen vuoden kokemuksella, ettei mitään koskaan mitata. Näin se kuitenkin suunnilleen tapahtui:

  1. Pensaista poimittiin niin puna- kuin mustaviinimarjatkin. Pakkasesta sulatettiin myös viimeiset jämärasiat viime kesältä pakastetuista vadelmista ja mansikoista.
  2. Mehunvalmistuskattilan (tälle varmaan löytyy jokin oikea nimikin) alimpaan kerrokseen lisätään reilusti vettä, joka höyrystää marjoista mehun irti. Keskimmäinen osa jätetään tyhjäksi, sillä siihen muodostuu valmis mehu.
  3. Päälimmäiseen kattilanosaan aletaan nostella marjoja pienissä erissä. Erien väliin kaadetaan reilu kerros sokeria. Sama toistetaan, kunnes kattila on äärimmillään täynnä.
  4. Kattila nostetaan kuumalle hellalle ja päälle asetetaan kansi. On tärkeää, että putki jonka avulla mehu valutetaan pulloihin on nostettu ylös niin ettei mehu pääse vuotamaan lattialle.
  5. Tässä vaiheessa pullotukseen käytetyt lasipullot laitetaan 100 asteiseen uuniin kuumenemaan. Näin vältetään lasin rikkoutumisen riski, kun kiehuvaa mehua valutetaan pulloon.
  6. Kattilan annetaan olla kuumalla liedellä ja veden kiehua rauhassa. Kun mehua on muodostunut keskimmäiseen kerrokseen niin paljon että myös putki on lähes täynnä, on aika aloittaa pullotus.
  7. Uunista otetaan yksi pullo kerrallaan varovasti ja se täytetään kuumalla mehulla niin, ettei pulloon jää turhaa ilmaa. Pullon alla kannattaa olla jokin astia valumien varalta. Muutaman pullon välein kannattaa marjojen antaa mehustua hetken ennen kuin pullotusta jatkaa.
  8. Kun pullot ja mehu ovat jäähtyneet hieman, suljetaan korkit ja mehut säilötään kylmässä. Mehu säilyy hyvänä helposti seuraavaan vuoteen asti, kunhan pullot pysyvät hyvin suljettuina. Avatun pullon säilymistä kannattaa itse seurata.

Ja niin syntyi maailman paras mehu.

Instagram

  • APPLES ON THEIR WAY • 
Last year the apple harvest was very bad but this year looks so promising! Look at these beauties! 🍏
  • OATMEAL FOR DINNER •
I always forget these classics - lace thin and crispy oat biscuits. But this morning I baked them! So easy to make and the taste is heavenly! I could eat the whole tray of them for dinner. 🍪
  • SEA THERAPY •
I haven’t really liked swimming until this summer. I don’t know what has changed but now it actually feels very relaxing and calming. Especially when I have a view this pretty. ✨
  • STORY FROM THE PAST •
It’s hard to believe what just happened. During browsing an old and messy flea market near our cottage, I found this beautiful painting. I didn’t mind the signature before buying it. I bought this with 10€. Then my dad said that the style of the painting looks familiar - and he wasn’t wrong. This was painted in 1936 by K.E.Ström who changed his name to Kosti Sartti in 1943. My last name is a variation from Ström and Kosti Sartti was the cousin of my late grandfather who we lost almost exactly a year ago. I’m not a person who usually believes in destiny, but I still won’t believe that this was just a coincidence.
  • NATURE FINDS A WAY •
Let the weekend be relaxing and full of inspiration. 🌿
  • FRIDAY FETA •
There’s nothing better than oven baked feta with fresh herbs! 🌿
This recipe will definitively be in my next cookbook! I’m not sure when it’s coming out, because first time ever I’m not going to give myself that horrible deadline where I end up making recipes, styling, photographing and designing book layout in three months. Maybe I’ve learned something after two cookbooks? 🙄
  • BLOOM BABY, BLOOM •
“This morning, let go of everything you didn’t do right, the negative things people have said, and focus on all you are becoming.”

violaminerva

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *