Mummini helppo ja jouluinen omena-maustekakku

En ole ikinä ollut mikään maailman suurin kakkujen fani, mutta mummini kuivakakkuja en ole koskaan voinut vastustaa. Usein kuivakakut ovat jopa turhan kuivia ja hieman mauttomia ja siksi monella onkin niistä vääränlainen mielikuva. Voin luvata että mummiltani opitut ja hieman sovelletut reseptit eivät varmasti ole kumpaakaan vaan ne ovat maukkaita ja juuri sopivan kosteita!

Syysiltana miettiessäni sopivan jouluisia leivontareseptejä, tuli mieleeni omena-maustekuivakakku-resepti, jonka olin saanut isoäidiltäni. Tiesin, että siihen tarvitaan omenahilloa ja sopivasti jääkaapin perältä löytyi jämiä edellisen vuoden omenasadosta valmistamastani hillosta. Mummini resepti ei ole tarkka mausteiden osalta ja niissä saakin itse hieman varioida ja kokeilla. Kakkuun voisi siis testata halutessaan myös esimerkiksi kanelia. Mutta jos kaipaat kylmiin syys- ja talvipäiviin helppoa hemmottelua, tämä resepti on juuri sopivan talvinen olematta liian jouluinen (hyvä syy aloittaa sen tekeminen jo reilusti ennen joulua)!

Helppo omena-maustekakkuHelppo omena-maustekakkuHelppo omena-maustekakku

Mummini jouluinen omena-maustekakku

1 kakku
10 min + 50 min uunissa

– 4 dl vehnäjauhoja
– 3 dl sokeria
– 2 tl ruokasoodaa
– 2,5 tl kardemummaa
– 1 tl inkivääriä (jauheena)
– 2 dl omenahilloa (mielellään itsevalmistettua)
– 1 tlk (n. 200 g / 2 dl) kermaviiliä
– 1,5 dl voisulaa

(voita ja korppujauhoja vuokaan)

Kuumenna uuni 200 asteiseksi.
Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja ruokasooda. Lisää joukkoon kuivamausteet. Sekoita.
Lisää omenahillo (voit myös kokeilla muita hilloja, mutta huomioi että omenahillo on melko hapanta). Itse käytin reseptiin viime vuonna valmistamani omenahillon loput. Sekoita taikinan joukkoon myös kermaviili ja voisula. (Reseptissä käyttämäni omenahillo on melko kosteaa, mutta jos taikina tuntuu tässä vaiheessa liian kuivalta, voi sitä notkistaa lorauksella kermaa.)
Voitele ja jauhota kuivakakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunissa 50–60 minuuttia uunista riippuen. Itse pidän hieman kosteista ja pehmeistä kuivakakuista, mutta jos haluat kakun kuivempana, paista kakkua 5–10 minuuttia kerralla pidempään ja kokeile pehmeyttä varovasti kakun reunoilta. Kumoa kakku vuoasta lautaselle heti kun otat sen uunista ja anna jäähtyä.
Nauti!

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Mummini helppo ja jouluinen omena-maustekakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram

  • • These beautiful little butternut squashes are from a local farmer and now I’m going to make something delicious with them! But first, I’ll save the seeds for the next spring because I want to try growing these in my own garden.🌿
  • • Mom pictured for Sauna book.💛
  • • Dreaming of picking these funnel chanterelles right now. Luckily after doing some work stuff I can walk straight to the forest and have some mushroom picking therapy. It’s the best thing ever to have the office at our cottage.☝🏻
  • • My firsts! I’ve never grown beet roots or parsnips before, but it turned out to be so much easier than I thought. Look how gorgeous they are! Next year I’m going to plant so much more root vegetables!🌿
  • • Foggy weather is always so beautiful, and I’m so happy we’ve got to enjoy this natural phenomenon many many times this autumn.
  • • Hello Monday! It’s only the first day of the week and I’m already dreaming of weekend and long dinners at this table. Anyone else dreaming of weekend already?🌿
  • • This Finnish sauna drink is made with water, birch leaves and organic honey.🍯 I styled and took this picture of the traditional drink for our Sauna book, which is actually coming out very soon!

violaminerva

X