En ole ikinä ollut mikään maailman suurin kakkujen fani, mutta mummini kuivakakkuja en ole koskaan voinut vastustaa. Usein kuivakakut ovat jopa turhan kuivia ja hieman mauttomia ja siksi monella onkin niistä vääränlainen mielikuva. Voin luvata että mummiltani opitut ja hieman sovelletut reseptit eivät varmasti ole kumpaakaan vaan ne ovat maukkaita ja juuri sopivan kosteita!

Syysiltana miettiessäni sopivan jouluisia leivontareseptejä, tuli mieleeni omena-maustekuivakakku-resepti, jonka olin saanut isoäidiltäni. Tiesin, että siihen tarvitaan omenahilloa ja sopivasti jääkaapin perältä löytyi jämiä edellisen vuoden omenasadosta valmistamastani hillosta. Mummini resepti ei ole tarkka mausteiden osalta ja niissä saakin itse hieman varioida ja kokeilla. Kakkuun voisi siis testata halutessaan myös esimerkiksi kanelia. Mutta jos kaipaat kylmiin syys- ja talvipäiviin helppoa hemmottelua, tämä resepti on juuri sopivan talvinen olematta liian jouluinen (hyvä syy aloittaa sen tekeminen jo reilusti ennen joulua)!

Helppo omena-maustekakku Helppo omena-maustekakku Helppo omena-maustekakku

Mummini jouluinen omena-maustekakku

1 kakku
10 min + 50 min uunissa

– 4 dl vehnäjauhoja
– 3 dl sokeria
– 2 tl ruokasoodaa
– 2,5 tl kardemummaa
– 1 tl inkivääriä (jauheena)
– 2 dl omenahilloa (mielellään itsevalmistettua)
– 1 tlk (n. 200 g / 2 dl) kermaviiliä
– 1,5 dl voisulaa

(voita ja korppujauhoja vuokaan)

Kuumenna uuni 200 asteiseksi.
Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja ruokasooda. Lisää joukkoon kuivamausteet. Sekoita.
Lisää omenahillo (voit myös kokeilla muita hilloja, mutta huomioi että omenahillo on melko hapanta). Itse käytin reseptiin viime vuonna valmistamani omenahillon loput. Sekoita taikinan joukkoon myös kermaviili ja voisula. (Reseptissä käyttämäni omenahillo on melko kosteaa, mutta jos taikina tuntuu tässä vaiheessa liian kuivalta, voi sitä notkistaa lorauksella kermaa.)
Voitele ja jauhota kuivakakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunissa 50–60 minuuttia uunista riippuen. Itse pidän hieman kosteista ja pehmeistä kuivakakuista, mutta jos haluat kakun kuivempana, paista kakkua 5–10 minuuttia kerralla pidempään ja kokeile pehmeyttä varovasti kakun reunoilta. Kumoa kakku vuoasta lautaselle heti kun otat sen uunista ja anna jäähtyä.
Nauti!