Mummini helppo ja jouluinen omena-maustekakku

En ole ikinä ollut mikään maailman suurin kakkujen fani, mutta mummini kuivakakkuja en ole koskaan voinut vastustaa. Usein kuivakakut ovat jopa turhan kuivia ja hieman mauttomia ja siksi monella onkin niistä vääränlainen mielikuva. Voin luvata että mummiltani opitut ja hieman sovelletut reseptit eivät varmasti ole kumpaakaan vaan ne ovat maukkaita ja juuri sopivan kosteita!

Syysiltana miettiessäni sopivan jouluisia leivontareseptejä, tuli mieleeni omena-maustekuivakakku-resepti, jonka olin saanut isoäidiltäni. Tiesin, että siihen tarvitaan omenahilloa ja sopivasti jääkaapin perältä löytyi jämiä edellisen vuoden omenasadosta valmistamastani hillosta. Mummini resepti ei ole tarkka mausteiden osalta ja niissä saakin itse hieman varioida ja kokeilla. Kakkuun voisi siis testata halutessaan myös esimerkiksi kanelia. Mutta jos kaipaat kylmiin syys- ja talvipäiviin helppoa hemmottelua, tämä resepti on juuri sopivan talvinen olematta liian jouluinen (hyvä syy aloittaa sen tekeminen jo reilusti ennen joulua)!

Helppo omena-maustekakkuHelppo omena-maustekakkuHelppo omena-maustekakku

Mummini jouluinen omena-maustekakku

1 kakku
10 min + 50 min uunissa

– 4 dl vehnäjauhoja
– 3 dl sokeria
– 2 tl ruokasoodaa
– 2,5 tl kardemummaa
– 1 tl inkivääriä (jauheena)
– 2 dl omenahilloa (mielellään itsevalmistettua)
– 1 tlk (n. 200 g / 2 dl) kermaviiliä
– 1,5 dl voisulaa

(voita ja korppujauhoja vuokaan)

Kuumenna uuni 200 asteiseksi.
Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja ruokasooda. Lisää joukkoon kuivamausteet. Sekoita.
Lisää omenahillo (voit myös kokeilla muita hilloja, mutta huomioi että omenahillo on melko hapanta). Itse käytin reseptiin viime vuonna valmistamani omenahillon loput. Sekoita taikinan joukkoon myös kermaviili ja voisula. (Reseptissä käyttämäni omenahillo on melko kosteaa, mutta jos taikina tuntuu tässä vaiheessa liian kuivalta, voi sitä notkistaa lorauksella kermaa.)
Voitele ja jauhota kuivakakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunissa 50–60 minuuttia uunista riippuen. Itse pidän hieman kosteista ja pehmeistä kuivakakuista, mutta jos haluat kakun kuivempana, paista kakkua 5–10 minuuttia kerralla pidempään ja kokeile pehmeyttä varovasti kakun reunoilta. Kumoa kakku vuoasta lautaselle heti kun otat sen uunista ja anna jäähtyä.
Nauti!

 

Instagram

  • DEAR MONDAY •
Could I get a piece of this traditional lemon bundt cake right now?
• (I love this version baked with potato flours - the consistency is so good!)
  • LIQUID GOLD • 
With my grandmother, I’ve always made juice with black and red currants from our own garden. This year the apple harvest was very good too and I decided to try making my own apple juice. And it’s amazing. Just apples, sugar and a pinch of vanilla. And that’s not all – the apple remains from the juice making process can be blend into delicious jam. No waste at all!
  • PASTA DAY •
There are still so many people who think vegan food means only boring salads. Well it obviously isn’t true. Vegan food can be filling, creamy and comforting. One of my favourite recipes from my second cookbook is this vegan Pasta Alfredro. This is true comfort food!
  • PERFECT BEANS • 
Local green beans are one of my favourite ingredients right now. Still I know many people who don’t like beans at all but I’m pretty sure it’s just because they’ve always overcooked them. Overcooking makes beans yellowish and way too soft. So try boiling them only 3 minutes with a pinch of salt and I can promise you will love these bright green and crunchy beans!
.
These delicious beans from @hastonmaatila
  • FIRST OF THIS AUTUMN •
One of my favourite inspiration books ever is out now! Luova tauko is an amazing book by two superwomen @maaretta.tukiainen and @krista_keltanen and I’m so happy I got to design the layout for it. No matter what you do for living, you should read this. 12 people, 12 inspirational stories about creativity 🌟
.
@sanna_kannisto @joannalaajisto @tebianfinland @terhipolkkishoes @uhanadesign @helliniskalaa @fannytavastila @kimsimonsson @artosivonen #elinahirvonen #tuomaskantelinen
  • SAIL AWAY • “But the most beautiful things in life are not just things. They’re people and places, memories and pictures. They’re feelings and moments and smiles and laughter.”
  • WAFFLE DREAMS • 
Say hello to this beautiful sweet waffle made with broad bean flours by @tiirinkosken_tehdas . Topped with salty caramel and vanilla ice cream. Recipe coming to Eat Finland cookbook.

violaminerva

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *