Kesällä kun vihannekset ovat tuoreimmillaan, on raikas ja klassinen tomaatti-mozzarellasalaatti yksi helpoimpia ja ihanimpia lounassalaatteja. Myös Etelä-Euroopassa matkustaessa tämä annos tulee tilattua useaan otteeseen. Syynä ovat tietenkin täydellisen mehukkaat ja makeat tomaatit, jotka saavat loistaa simppelissä salaatissa.

No, ikävä kyllä tomaatit eivät enää syksyllä ja talvella ole mitään makupommeja täällä Suomessa, joten tomaatti-mozzarellasalaattikin muuttuu nopeasti mauttoman valjuksi. Koska en silti suostu luopumaan tästä suosikista, piti keksiä keinoa hieman parannella sitä. Niin klassikosta syntyi tämä ihana versio, jossa tomaattien makua voimistetaan uunissa paahtamalla. Jos olet tomaatti-mozzarellasalaattien suurkuluttaja kesäisin, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä talvisempaa versiota!

Parempi tomaatti-mozzarellasalaatti Parempi tomaatti-mozzarellasalaatti

 

Piirun verran parempi tomaatti-mozzarellasalaatti

1 annos (2 annosta lisukkeena)
laktovege, gluteeniton
35 min

– 2-3 kourallista kirsikkatomaatteja
– 3 rkl rypsiöljyä
– suolaa
– muutama oksa tuoretta timjamia
– 1 pakkaus hyvää mozzarellaa (esimerkiksi buffalomozzarellaa)
– muutama lehti tuoretta basilikaa
– 0,5 rkl paksua balsamicokastiketta
– ripaus mustapippuria

Kuumenna uuni 220 asteiseksi.
Levitä kirsikkatomaatit uunivuokaan yhdeksi kerrokseksi, ripottele päälle öljy, reilu ripaus suolaa ja muutama oksa tuoretta timjamia. Paahda tomaatteja uunissa noin 25–30 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmeitä ja paahtuneita.
Kun tomaatit ovat valmiit, asettele ne lautaselle (älä kaada tomaateista irronnutta nestettä pois). Revi päälle mozzarella. Silppua basilika ja levitä mozzarellan ja tomaattien päälle. Viimeistele annos uunivuoan pohjalle tomaateista irronneella nesteellä (helpoin ja herkullisin salaattikastike ikinä!), balsamicolla ja ripauksella mustapippuria. Nauti heti!