Raikas punajuuri-sitrusgraavattu lohi

Graavilohi on oleellinen osa suomalaista juhlaruokakulttuuria. Sitä nautitaan niin joulu- kuin juhannuspöydässäkin. Olen aina rakastanut graavilohta, mutten koskaan valmistanut sitä itse. Tänä jouluna halusin ehdottomasti kokeilla graavausta, mutta hieman perinteistä poikkeavin maustein. Ja se onnistui niin hyvin että tämä herkku pääsee varmasti joulupöytäämme!
Punajuurella, sitrushedelmillä ja ginillä graavattu lohi on ihanan raikasta! Sitrushedelmien ja punajuuren maku on sopivan mieto yhdessä perinteisen graavilohen maun kanssa. Tämän reseptin suolamäärällä ja graavausajalla lohesta tulee juuri omaan makuuni sopivan suolaista – itse en pidä liian suolaisesta graavikalasta. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan tätä joulupöydässä – joko perinteisen graavilohen sijasta tai sitten sen rinnalla!

Punajuuri-sitrusgraavattu lohi Punajuuri-sitrusgraavattu lohi Punajuuri-sitrusgraavattu lohi

Raikas punajuuri-sitrusgraavattu lohi

10 min + 24 h graavaantuminen
n. 500 g valmista lohta (resepti on helppo tuplata isommalle lohimäärälle)

– 450-500 g lohta
– 1 iso punajuuri keitettynä
– puolikkaan appelsiinin kuori
– 1 sitruunan kuori
– 2 katajanmarjaa
– 3 rkl suolaa (itse suosin karkeaa Maldon-sormisuolaa)
– 1 rkl sokeria
– 0,25 dl giniä

Pilko kuorittu ja keitetty punajuuri reiluiksi paloiksi kulhoon. Lisää joukkoon appelsiinin ja sitruunankuori (esimerkiksi raasteena). Murskaa morttelissa katajanmarjat kevyesti ja lisää punajuurten jukkoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon sitten suola ja sokeri ja sekoita lusikalla huolellisesti (mutta älä enää sauvasekoittimella). Lisää lopuksi joukkoon gin ja sekoita.

Asettele lohipala nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle tai lautaselle. Levitä punajuuritahna tasaisesti lohen päälle paksuksi kerrokseksi. Kääri lohi sitten varovaisesti ensin leivinpaperiin ja sitten tuorekelmuun tiukaksi paketiksi. Anna graavaantua jääkaapissa 24 tunnin ajan.

Poista kelmu ja paperi lohen ympäriltä ja kaavi tahna varovasti lohen päältä. Pyyhi lohen pinta lopuksi puhtaalla ja kostella kädellä tai liinalla, jotta saat kaiken tahnan varmasti pois. Leikkaa ennen tarjoilua lohi ohuiksi siivuiksi. Voit viimeistellä lohen joulupöydässä tillillä tai ruohosipulilla ja sitruunasiivuilla.

Kommentit

Kommentoi juttua: Raikas punajuuri-sitrusgraavattu lohi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram

  • • Isn’t the nature amazing? When all the leaves have fallen and everything looks grey - all this hay near swamps is turning red and orange. So beautiful.
  • • Finland and this amazing nature.💙 Happy Independence Day Finland! 
model: Saimi Hoyer 
towel by @lapuankankurit
  • • There is no elevator to success. You have to take the stairs.
  • • Missing that sunshine. •
model: @lottarebekka
  • • Difficult roads often lead to beautiful destination.
  • • Portrait of @kikipedya 
#2
  • • Hello December🍂

violaminerva

X