Raikas punajuuri-sitrusgraavattu lohi

Graavilohi on oleellinen osa suomalaista juhlaruokakulttuuria. Sitä nautitaan niin joulu- kuin juhannuspöydässäkin. Olen aina rakastanut graavilohta, mutten koskaan valmistanut sitä itse. Tänä jouluna halusin ehdottomasti kokeilla graavausta, mutta hieman perinteistä poikkeavin maustein. Ja se onnistui niin hyvin että tämä herkku pääsee varmasti joulupöytäämme!
Punajuurella, sitrushedelmillä ja ginillä graavattu lohi on ihanan raikasta! Sitrushedelmien ja punajuuren maku on sopivan mieto yhdessä perinteisen graavilohen maun kanssa. Tämän reseptin suolamäärällä ja graavausajalla lohesta tulee juuri omaan makuuni sopivan suolaista – itse en pidä liian suolaisesta graavikalasta. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan tätä joulupöydässä – joko perinteisen graavilohen sijasta tai sitten sen rinnalla!

Punajuuri-sitrusgraavattu lohi Punajuuri-sitrusgraavattu lohi Punajuuri-sitrusgraavattu lohi

Raikas punajuuri-sitrusgraavattu lohi

10 min + 24 h graavaantuminen
n. 500 g valmista lohta (resepti on helppo tuplata isommalle lohimäärälle)

– 450-500 g lohta
– 1 iso punajuuri keitettynä
– puolikkaan appelsiinin kuori
– 1 sitruunan kuori
– 2 katajanmarjaa
– 3 rkl suolaa (itse suosin karkeaa Maldon-sormisuolaa)
– 1 rkl sokeria
– 0,25 dl giniä

Pilko kuorittu ja keitetty punajuuri reiluiksi paloiksi kulhoon. Lisää joukkoon appelsiinin ja sitruunankuori (esimerkiksi raasteena). Murskaa morttelissa katajanmarjat kevyesti ja lisää punajuurten jukkoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon sitten suola ja sokeri ja sekoita lusikalla huolellisesti (mutta älä enää sauvasekoittimella). Lisää lopuksi joukkoon gin ja sekoita.

Asettele lohipala nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle tai lautaselle. Levitä punajuuritahna tasaisesti lohen päälle paksuksi kerrokseksi. Kääri lohi sitten varovaisesti ensin leivinpaperiin ja sitten tuorekelmuun tiukaksi paketiksi. Anna graavaantua jääkaapissa 24 tunnin ajan.

Poista kelmu ja paperi lohen ympäriltä ja kaavi tahna varovasti lohen päältä. Pyyhi lohen pinta lopuksi puhtaalla ja kostella kädellä tai liinalla, jotta saat kaiken tahnan varmasti pois. Leikkaa ennen tarjoilua lohi ohuiksi siivuiksi. Voit viimeistellä lohen joulupöydässä tillillä tai ruohosipulilla ja sitruunasiivuilla.

Instagram

  • APPLES ON THEIR WAY • 
Last year the apple harvest was very bad but this year looks so promising! Look at these beauties! 🍏
  • OATMEAL FOR DINNER •
I always forget these classics - lace thin and crispy oat biscuits. But this morning I baked them! So easy to make and the taste is heavenly! I could eat the whole tray of them for dinner. 🍪
  • SEA THERAPY •
I haven’t really liked swimming until this summer. I don’t know what has changed but now it actually feels very relaxing and calming. Especially when I have a view this pretty. ✨
  • STORY FROM THE PAST •
It’s hard to believe what just happened. During browsing an old and messy flea market near our cottage, I found this beautiful painting. I didn’t mind the signature before buying it. I bought this with 10€. Then my dad said that the style of the painting looks familiar - and he wasn’t wrong. This was painted in 1936 by K.E.Ström who changed his name to Kosti Sartti in 1943. My last name is a variation from Ström and Kosti Sartti was the cousin of my late grandfather who we lost almost exactly a year ago. I’m not a person who usually believes in destiny, but I still won’t believe that this was just a coincidence.
  • NATURE FINDS A WAY •
Let the weekend be relaxing and full of inspiration. 🌿
  • FRIDAY FETA •
There’s nothing better than oven baked feta with fresh herbs! 🌿
This recipe will definitively be in my next cookbook! I’m not sure when it’s coming out, because first time ever I’m not going to give myself that horrible deadline where I end up making recipes, styling, photographing and designing book layout in three months. Maybe I’ve learned something after two cookbooks? 🙄
  • BLOOM BABY, BLOOM •
“This morning, let go of everything you didn’t do right, the negative things people have said, and focus on all you are becoming.”

violaminerva

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *