Raikas punajuuri-sitrusgraavattu lohi

Graavilohi on oleellinen osa suomalaista juhlaruokakulttuuria. Sitä nautitaan niin joulu- kuin juhannuspöydässäkin. Olen aina rakastanut graavilohta, mutten koskaan valmistanut sitä itse. Tänä jouluna halusin ehdottomasti kokeilla graavausta, mutta hieman perinteistä poikkeavin maustein. Ja se onnistui niin hyvin että tämä herkku pääsee varmasti joulupöytäämme!
Punajuurella, sitrushedelmillä ja ginillä graavattu lohi on ihanan raikasta! Sitrushedelmien ja punajuuren maku on sopivan mieto yhdessä perinteisen graavilohen maun kanssa. Tämän reseptin suolamäärällä ja graavausajalla lohesta tulee juuri omaan makuuni sopivan suolaista – itse en pidä liian suolaisesta graavikalasta. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan tätä joulupöydässä – joko perinteisen graavilohen sijasta tai sitten sen rinnalla!

Punajuuri-sitrusgraavattu lohi Punajuuri-sitrusgraavattu lohi Punajuuri-sitrusgraavattu lohi

Raikas punajuuri-sitrusgraavattu lohi

10 min + 24 h graavaantuminen
n. 500 g valmista lohta (resepti on helppo tuplata isommalle lohimäärälle)

– 450-500 g lohta
– 1 iso punajuuri keitettynä
– puolikkaan appelsiinin kuori
– 1 sitruunan kuori
– 2 katajanmarjaa
– 3 rkl suolaa (itse suosin karkeaa Maldon-sormisuolaa)
– 1 rkl sokeria
– 0,25 dl giniä

Pilko kuorittu ja keitetty punajuuri reiluiksi paloiksi kulhoon. Lisää joukkoon appelsiinin ja sitruunankuori (esimerkiksi raasteena). Murskaa morttelissa katajanmarjat kevyesti ja lisää punajuurten jukkoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon sitten suola ja sokeri ja sekoita lusikalla huolellisesti (mutta älä enää sauvasekoittimella). Lisää lopuksi joukkoon gin ja sekoita.

Asettele lohipala nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle tai lautaselle. Levitä punajuuritahna tasaisesti lohen päälle paksuksi kerrokseksi. Kääri lohi sitten varovaisesti ensin leivinpaperiin ja sitten tuorekelmuun tiukaksi paketiksi. Anna graavaantua jääkaapissa 24 tunnin ajan.

Poista kelmu ja paperi lohen ympäriltä ja kaavi tahna varovasti lohen päältä. Pyyhi lohen pinta lopuksi puhtaalla ja kostella kädellä tai liinalla, jotta saat kaiken tahnan varmasti pois. Leikkaa ennen tarjoilua lohi ohuiksi siivuiksi. Voit viimeistellä lohen joulupöydässä tillillä tai ruohosipulilla ja sitruunasiivuilla.

Instagram

  • PERFECT BEANS • 
Local green beans are one of my favourite ingredients right now. Still I know many people who don’t like beans at all but I’m pretty sure it’s just because they’ve always overcooked them. Overcooking makes beans yellowish and way too soft. So try boiling them only 3 minutes with a pinch of salt and I can promise you will love these bright green and crunchy beans!
.
These delicious beans from @hastonmaatila
  • FIRST OF THIS AUTUMN •
One of my favourite inspiration books ever is out now! Luova tauko is an amazing book by two superwomen @maaretta.tukiainen and @krista_keltanen and I’m so happy I got to design the layout for it. No matter what you do for living, you should read this. 12 people, 12 inspirational stories about creativity 🌟
.
@sanna_kannisto @joannalaajisto @tebianfinland @terhipolkkishoes @uhanadesign @helliniskalaa @fannytavastila @kimsimonsson @artosivonen #elinahirvonen #tuomaskantelinen
  • SAIL AWAY • “But the most beautiful things in life are not just things. They’re people and places, memories and pictures. They’re feelings and moments and smiles and laughter.”
  • WAFFLE DREAMS • 
Say hello to this beautiful sweet waffle made with broad bean flours by @tiirinkosken_tehdas . Topped with salty caramel and vanilla ice cream. Recipe coming to Eat Finland cookbook.
  • RAISE YOUR HAND • 
Finally time to pick the apples! My apple traditions are jam, juice and pies but there are a lot of them, and I’m looking for some recipe inspiration. What are your favourite apple recipes?
  • DINNER PLANS •
My kind of Sunday, making some juice and jam with the ingredients from my own garden and soon starting to plan our dinner.🌟
  • QUIET ROAD • 
Wouldn’t mind being in this place right now. Quiet lake, golden moment, endless nights and just you and the nature. There were also a cute little (maybe 4 weeks old) brown hare bunny living under these stairs. Not a bad place to live.🐇

violaminerva

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *