Raikas punajuuri-sitrusgraavattu lohi

Graavilohi on oleellinen osa suomalaista juhlaruokakulttuuria. Sitä nautitaan niin joulu- kuin juhannuspöydässäkin. Olen aina rakastanut graavilohta, mutten koskaan valmistanut sitä itse. Tänä jouluna halusin ehdottomasti kokeilla graavausta, mutta hieman perinteistä poikkeavin maustein. Ja se onnistui niin hyvin että tämä herkku pääsee varmasti joulupöytäämme!
Punajuurella, sitrushedelmillä ja ginillä graavattu lohi on ihanan raikasta! Sitrushedelmien ja punajuuren maku on sopivan mieto yhdessä perinteisen graavilohen maun kanssa. Tämän reseptin suolamäärällä ja graavausajalla lohesta tulee juuri omaan makuuni sopivan suolaista – itse en pidä liian suolaisesta graavikalasta. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan tätä joulupöydässä – joko perinteisen graavilohen sijasta tai sitten sen rinnalla!

Punajuuri-sitrusgraavattu lohi Punajuuri-sitrusgraavattu lohi Punajuuri-sitrusgraavattu lohi

Raikas punajuuri-sitrusgraavattu lohi

10 min + 24 h graavaantuminen
n. 500 g valmista lohta (resepti on helppo tuplata isommalle lohimäärälle)

– 450-500 g lohta
– 1 iso punajuuri keitettynä
– puolikkaan appelsiinin kuori
– 1 sitruunan kuori
– 2 katajanmarjaa
– 3 rkl suolaa (itse suosin karkeaa Maldon-sormisuolaa)
– 1 rkl sokeria
– 0,25 dl giniä

Pilko kuorittu ja keitetty punajuuri reiluiksi paloiksi kulhoon. Lisää joukkoon appelsiinin ja sitruunankuori (esimerkiksi raasteena). Murskaa morttelissa katajanmarjat kevyesti ja lisää punajuurten jukkoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon sitten suola ja sokeri ja sekoita lusikalla huolellisesti (mutta älä enää sauvasekoittimella). Lisää lopuksi joukkoon gin ja sekoita.

Asettele lohipala nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle tai lautaselle. Levitä punajuuritahna tasaisesti lohen päälle paksuksi kerrokseksi. Kääri lohi sitten varovaisesti ensin leivinpaperiin ja sitten tuorekelmuun tiukaksi paketiksi. Anna graavaantua jääkaapissa 24 tunnin ajan.

Poista kelmu ja paperi lohen ympäriltä ja kaavi tahna varovasti lohen päältä. Pyyhi lohen pinta lopuksi puhtaalla ja kostella kädellä tai liinalla, jotta saat kaiken tahnan varmasti pois. Leikkaa ennen tarjoilua lohi ohuiksi siivuiksi. Voit viimeistellä lohen joulupöydässä tillillä tai ruohosipulilla ja sitruunasiivuilla.

Kommentit

Kommentoi juttua: Raikas punajuuri-sitrusgraavattu lohi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram

  • • This Finnish sauna drink is made with water, birch leaves and organic honey.🍯 I styled and took this picture of the traditional drink for our Sauna book, which is actually coming out very soon!
  • • My Saturday includes fresh baked cookies and some relaxing time at the countryside. Great weekend ahead! (These little ones are made with peanut butter and chocolate☝🏻)
  • • We created @larelien to help brands tell their story in an unforgettable way. We love making stunning brand movies - and much much more. We launched Larelien at the Cannes film festival this year and now it is finally public! 
Go check @larelien and www.larelien.com.
  • • Sunday galette with some caramelised honey cinnamon apples! What are your baking plans for Sunday?🍎
  • • Ready for weekend?🌿 I wish I could have a dinner in this place right now.
  • • Are you ready for a culinary (and visual) journey through Finland? Eat Finland was made together with amazing Finnish chefs, restaurants, cafés and farmers. I feel honoured I had a chance to work with all these people! • Concept, photography & layout design by me.
  • • Two days ago I woke up to this view and that magical fog. Do I need to explain why autumn and cold mornings are the best thing?

violaminerva

X