Sadonkorjuussa – vinkit yrttien ja marjojen säilöntään

Sadonkorjuu on yksi lempihetkistäni koko vuoden kierrossa. Silloin viimeisimmätkin puutarhan ”hedelmät” kerätään talteen ja nautitaan sellaisinaan sekä säilötään seuraavaksi talveksi. Erityisesti tänä vuonna raivattuani mökkimme muutaman vuoden ajan uinuneen vanhan puutarhan, löysin innon oman kasvimaan ylläpitämiseen. Varsinkin kaikkien mahdollisten yrttien löytyminen omasta puutarhasta oli houkutteleva ajatus tällaiselle ruokaihmiselle.

Samalla tänä kesänä puutarhassa siivottiin esiin aina hyvin tuottaneet marjapensaat. Puutarhan siistiminen ja rakentaminen jatkuu jälleen ensi keväänä, mutta viime viikonloppuina on saanut jo nauttia tämän vuoden viimeisistä sadoista.

Yrtit ja sadonkorjuu

Yrtit

Ylimääräisiä yrttejä ei kannata missään nimessä jättää mätänemään puutarhaan vaan ne voi kerätä talteen kuivattaviksi. Juuret kannattaa kuitenkin jättää maahan, sillä talven kylmyydestä riippuen jotkin vahvat yrtit voivat jatka kasvuaan ensi vuonnakin.

Pehmeälehtiset yrtit, kuten basilika, ruohosipuli ja persilja ovat vaikeampia kuivattaa ja ne mädäntyvät helposti. Kovalehtisemmät yrtit, kuten salvia, rosmariini, vahva minttu, rakuuna ja oregano ovat kuitenkin erinomaisia kuivatettavia! Yrtit voi toki hyödyntää myös heti tuoreeltaan, mutta ainakin omasta puutarhastani kerättävä yrttisato on niin massiivinen, että osa yrteistä ehtisi pahentua jääkaapissa säilöttyinä.

Itse keräsin yrtit isoiksi nipuiksi lajikkeittain ja siistin oksien alaosat yrttien lehdistä (älä haaskaa näitäkään yrttijämiä vaan hyödynnä ne ruoanlaitossa). Solmin kunkin kimpun luonnonnarulla tiukasti. Sitten yrtit jätetään roikkumaan ja kuivumaan sopivan kuivaan paikkaan ilmavasti. Itselläni ne roikkuvat keittiössä yrttien kuivatukseen tarkoitetussa telineessä. Kuivattuja yrttejä voi hyödyntää monenlaisilla aterioilla aina pataruoista leivonnaisiin!

Yrtit ja sadonkorjuu puutarhassaYrtit ja sadonkorjuuYrtit ja sadonkorjuu

Marjat

Marjoja pihastamme on kerätty aina valtavia määriä ja vaikka niitä nautitaan tuoreeltaan lähes jokaisella aterialla loppukesän aikana, on niitä myös pakko säilöä. Lue täältä vinkkini siihen, kuinka viinimarjoista voi valmistaa maailman herkullisinta mehua!

Marjamehun lisäksi keräämme puutarhasta herukoita ja vadelmia. Nämäkin marjat ovat tietenkin parhaimmillaan esimerkiksi aamujogurtin joukossa, mutta niistä voi valmistaa helposti myös herkullisia hilloja keittämällä kattilassa miedolla lämmöllä marjoja, hillosokeria ja tilkkaa vettä. Tänä vuonna herukat taisivat tosin kadota jo tuoreeltaan parempiin suihin!

Marjat, herukat ja sadonkorjuu Marjat, herukat ja sadonkorjuu

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: Sadonkorjuussa – vinkit yrttien ja marjojen säilöntään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X