Simppelit uunibataatit munakoisolla ja lehtikaalilla

Täytetyt uunibataatit munakoisollaTäytetyt uunibataatit munakoisolla

Uunibataatit munakoiso-paputäytteellä ja lehtikaalila

2 annosta
1 h
vegaaninen, gluteeniton

– 1–2 bataattia (riippuen bataatin koosta sekä ruokahalusta, itselleni riittää puolikas bataatti)
– 2 rkl rypsiöljyä

Täyte:
– 0,25 dl rypsiöljyä
– ½ munakoiso
– 1–2 sipulia
– noin 200 g papuja (esimerkiksi voipapuja tai kidneypapuja) tai kikherneitä
– suolaa

– muutama lehti lehtikaalia
– 1 rkl rypsiöljyä

Kuumenna uuni 220°C asteeseen.
Puolita bataatti/bataatit pitkittäissuunnassa ja asettele uunivuokaan leikkuupuoli ylöspäin. Ripottele päälle 2 rkl rypsiöljyä ja paahda uunissa noin tunnin ajan, kunnes bataatit ovat pehmeitä.
Valmista samalla täyte. Kuumenna neljäsosadesi öljyä kattilassa ja pilko joukkoon pieneksi munakoiso sekä sipulit. Paista n. 10–15 minuuttia, kunnes sipuli on pehmennyt ja munakoison pinta hieman karamellisoitunut. Lisää joukkoon pavut tai kikherneet, sekoittele hetki ja ota kattila pois liedeltä. Jos käytät isoja voipapuja, voit myös murskata niitä hieman tasaisemman koostumuksen saavuttamiseksi.
Kuumenna 1 rkl rypsiöljyä pannussa. Revi lehtikaali pieniksi ja paista kuumalla pannulla rapeaksi.
Levitä valmiiden bataattipuolikkaiden päälle täytettä ja rapeaa lehtikaalia ja nauti heti.

SaveSave

Instagram

  • DEAR MONDAY •
Could I get a piece of this traditional lemon bundt cake right now?
• (I love this version baked with potato flours - the consistency is so good!)
  • LIQUID GOLD • 
With my grandmother, I’ve always made juice with black and red currants from our own garden. This year the apple harvest was very good too and I decided to try making my own apple juice. And it’s amazing. Just apples, sugar and a pinch of vanilla. And that’s not all – the apple remains from the juice making process can be blend into delicious jam. No waste at all!
  • PASTA DAY •
There are still so many people who think vegan food means only boring salads. Well it obviously isn’t true. Vegan food can be filling, creamy and comforting. One of my favourite recipes from my second cookbook is this vegan Pasta Alfredro. This is true comfort food!
  • PERFECT BEANS • 
Local green beans are one of my favourite ingredients right now. Still I know many people who don’t like beans at all but I’m pretty sure it’s just because they’ve always overcooked them. Overcooking makes beans yellowish and way too soft. So try boiling them only 3 minutes with a pinch of salt and I can promise you will love these bright green and crunchy beans!
.
These delicious beans from @hastonmaatila
  • FIRST OF THIS AUTUMN •
One of my favourite inspiration books ever is out now! Luova tauko is an amazing book by two superwomen @maaretta.tukiainen and @krista_keltanen and I’m so happy I got to design the layout for it. No matter what you do for living, you should read this. 12 people, 12 inspirational stories about creativity 🌟
.
@sanna_kannisto @joannalaajisto @tebianfinland @terhipolkkishoes @uhanadesign @helliniskalaa @fannytavastila @kimsimonsson @artosivonen #elinahirvonen #tuomaskantelinen
  • SAIL AWAY • “But the most beautiful things in life are not just things. They’re people and places, memories and pictures. They’re feelings and moments and smiles and laughter.”
  • WAFFLE DREAMS • 
Say hello to this beautiful sweet waffle made with broad bean flours by @tiirinkosken_tehdas . Topped with salty caramel and vanilla ice cream. Recipe coming to Eat Finland cookbook.

violaminerva

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *