Moni voivottelee nyt kylmyyttä, pimeyttä ja sateita. No kukapa ei lämpimistä kesäpäivistä pitäisi, tosin on pakko myöntää että kylmät ja pimeät illat ovat aika tunnelmallisia, jos ne saa viettää kotona lämpimässä, kynttilän valossa. Kun koko kesän ruokaa laittaessa on pyrkinyt valmistamaan raikkaita ja kevyitä aterioita tuoreista vihanneksista, kaipaa syksyn saapuessa pöytään täyteläisiä ja vahvoja makuja. Monia ihania lohturuokia täytyisi kuitenkin haudutella ja kypsyttää tuntikausia voimakkaiden makujen aikaansaamiseksi.

Pehmeät kasvissosekeitot ovat ratkaisu tähän ongelmaan. Sosekeitot ovat yleensä ala-arvostettuja ja niitä pidetään mauttomana ja tylsänä ruokana. Turhaan. Kasvissosekeitot on usein helppo valmistaa, sillä ainekset pilkotaan, jätetään kypsentymään hetkeksi kattilaan, maustetaan ja soseutetaan. Helppoa kuin mikä. Yksi oma suosikkini on kukkakaalikeitto, jota varioin kaapista löytyvien ainesten mukaan. Viimeksi keittiössä syntyi tämä resepti. Muuten hyvin simppeli keitto saa ”lihaisan” (voiko kasvisruokaa edes kutsua lihaisaksi?) ja täyteläisen makunsa laakerinlehdestä. Suosittelen kokeilemaan!

Täyteläinen kukkakaalikeittoTäyteläinen kukkakaalikeittoTäyteläinen kukkakaalikeittoTäyteläinen kukkakaalikeittoTäyteläinen kukkakaalikeitto

Helppo, täyteläinen ja syksyinen kukkakaalikeitto

4–6 annosta
40 min
gluteeniton

– 1 sipuli
– 3 valkosipulinkynttä
– 2 rkl rypsiöljyä
– 1 laakerinlehti
– 2 pientä kukkakaalia
– 7 dl vettä
– 2 (luomu)kasvisliemikuutiota
– 3,5 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
– puolikkaan sitruunan mehu

(hyvää oliiviöljyä)

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää joukkoon silputut sipulit sekä laakerinlehti. Paista muutaman minuutin ajan välillä sekoitellen. Huuhdo kukkakaalit ja poista lehdet. Revi tai leikkaa muutaman senttimetrin kukinnoiksi / paloiksi. Laita myös kukkakaalit kattilaan ja lisää vesi sekä kasvisliemikuutiot. Keitä 15–20 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmeää ja kypsää. (Jos kukkakaali jää raa’aksi, tulee keitosta rakeista.) Kun kukkakaali on kypsää, ota kattila liedeltä, poista laakerinlehti ja lisää kattilaan turkkilainen jogurtti. Soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Mausta sitruunanmehulla. Nauti lämpimänä tai kylmänä!

Lisää valmiiseen annokseen vielä loraus hyvää oliiviöljyä ja haluamaasi tuoretta yrttiä!
Tarjoile esimerkiksi itse leivotun, tuoreen leivän kanssa!