10 tapaa helpottaa vatsatautia!

Kaikki suunnitelmat menivät meillä uusiksi, kun lapset sairastuivat viikko sitten erittäin pahaan vatsatautiin. Olimme palaamassa mummolasta kotiin, kun Wilma alkoi oksentamaan autossa. Onneksi se tapahtui vasta loppumatkasta, että selvisimme kotiin pesulle nopeasti. Wilho alkoi oksentamaan maanantaina ja tätä riemua meillä onkin riittänyt koko viikon.

Aluksi luulimme alkuviikosta että me aikuisetkin saatiin tämä tauti, mutta jotenkin se onnistui lopulta kiertämään meidät, ja vain lapset olivat kipeinä. Pyykkikone on laulanut ja kloritea on mennyt pullollinen, samoin etikkaa.

Lapset toipuivat loppuviikkoa kohti, mutta lauantai-iltana meille sitten nousi kuume. Kuume sahasi ylös ja alas ja vointi sen mukana. Joka ainoa lihas oli kipeänä ja huono olo pisti meidätkin kumartamaan pönttöä. Nyt kuitenkin on parempi hetki, joten päätin listata 10 tapaa, millä helpottaa tätä tautia. Nämä jutut ovat joko itse todettuja, sairaalahenkilökunnalta saatuja tai vanhoja ja hyviksi todettuja juttuja. Vähän kaikkea. Jos mieleesi tulee joku hyväksi todettu vinkki, ole kiltti ja kommentoi! Kaikki hyvät ideat otetaan vastaan tulevaisuutta ajatellen!

  1. Muista juoda! Kuume ja oksentaminen kuivattavat niin lapsen kuin aikuisenkin nopeasti, joten juominen on elinehto. Pienelle kannattaa antaa nestettä lusikalla vähän ja usein, jos juominen ei meinaa onnistua. Pillimehut ovat myös käteviä kavereita tässä tilanteessa.
  2. Jos osmosalit ja floridralit eivät uppoa (kuten meillä), helpoin tapa valmistaa itse vatsataudille hyvä juoma, on sekoittaa mehua ja kivennäisvettä. Niistä saa natriumia ja kaliumia. Suolanpuutos voi olla yhtä vaarallinen, kuin nestehukkakin, sanoi sairaanhoitaja.
  3.  Jos mitenkään pystyy syömään, suolakeksit ovat loistavia! Samoin mehujäät, pähkinät, sipsit, jäätelö ja puuro (jos vaan mitään noista kykenee nauttimaan).
  4.  Lepo, lepo, lepo. Paljon unta ja lepoa!
  5.  Jogurtit, kiisselit ja varsinkin keitot ovat hyvää ruokaa vatsataudissa, sillä mieluummin sitä oksentaa kasvissosekeittoa, kuin fileen palasia. Muutenkin kannattaa valita helppoja ruokia mitä tehdä, koska aikaa menee niin paljon muuhunkin, kuin ruoanlaittoon.
  6. Vatsatautipöpöt elävät pinnoilla jopa parikin viikkoa, joten kodin siisteydestä kannattaa pitää huolta ja pintoja kannattaa pyyhkiä koko ajan. Sohvaa ja muuta voi desifioida etikalla ja muita pintoja desifioivilla pesuaineilla. Käytimme vessaan ja lattioihin Kloritea, se tosin on melkoinen myrkky, joten käytä sitä harkiten.
  7. Käsihygieniasta kannattaa huolehtia! Jos muu perhe ei ole sairastunut, käsihygienia on entistä tärkeämpää! Käsiä kannattaa pestä huolella ja paljon! Jokaiselle oma käsipyyhe vessaan ja käsidesillä on myös hyvä läträtä! Muista että käsidesi yksinään ei auta, huolellinen käsienpesu on kaiken A ja O.
  8. Lasten kanssa oksennus voi tulla minne ja millon vain, joten yksi hyvä keino öitä varten, oli levittää sänkyihin lakanoiden päälle/tilalle pyyhkeet. Oksennus oli helppo siivota yöllä nopeasti, että lapset sai jatkaa suihkun jälkeen uniaan. Niin, ja meillä lapset nukkuvat pinnasängyissä, joten patjat suojattiin sujauttamalla ne jätesäkkeihin.
  9. Siivotessa kannattaa suojata itsensä käyttämällä kumihanskoja.
  10. Maitohappobakteereita kannattaa alkaa syöttämään koko perheelle, jos tautia ei vielä kaikissa ole. Niitä kannattaa muutenkin syödä, ne auttavat vahvistamaan vastustuskykyä ja saattavat ennalta ehkäistä jopa koko taudin, kertoo MTV uutisessaan.

DSC_0299

Kommentit (22)

Greipinsiemenöljy! Sisäisesti nautittuna… Tai kapseleina.

Pappajugurrttipurkkiin on kätevä oksentaa…

Mun sairaanhoitaja tuttu antaa lapsilleen Gatoradea. On kuulema hyvää vatsataudissa, saa hivenaineet ym tarvittavat.

Viruksiin tepsii käsidesiä paremmin vesi ja saippua.Ja hammasharjat kannattaa vaihtaa uusiin.
Gatoradea tai vissyä,ei pelkkää vettä.Pieni lapsi kuivuu yllättävän nopeasti.t Ulla

Kun meillä saapuu tauti taloon meillä vedetään matot aina syrjään.. kääritään johonkin nurkkaan! Huomattavasti helpompi siivota vahingot lattialta kuin matosta! Sohva myös suojataan esim pyyhkeillä tai lakanoilla!

Nielkää kokonaisia Valkopippureita 10 kpl aikuinen pari kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Ei pitäs tulla tautia. Voi antaa myös lapsille esim 5 jos osaavat niellä ne.

Itse olen kuullu, että 3×2 valkopippuria päivässä. Niin olen tehnyt ja tuntuu että sekin määrä jo auttaa..

Kertoisiko joku viisaampi, että mikä siinä on se auttava tekijä? En oo meinaan kuullut tästä ikinä ennen ja tää kiinnostaa mua hurjasti 🙂

”valkopippuri lisää mahalaukun limaneritystä ja limahan on luontainen suoja viruksia ja bakteereja vastaan”
Tollasen selityksen luin jostain päin nettiä..

Aivan, okei! Kiitos!

Kuulinkin tästä jo aiemmin tänään, osaatko kertoa, mikä tossa on se juttu mikä sen avun tuo? 🙂

Meilläkin tuo fatsatauti kesti viikon ja oli todella kamala tauti.

🙁

Voimia! Juominen tosi tärkeää, pienet kuivuu yllättävän nopeasti. Mieluiten laimea mehu niin imeytyy paremmin. Tyhjään vatsaan pelkkä vesi huono. Neste&suola tasapainosta huolehtiminen. Esim. Suolakeksit ym. Huolellinen käsien pesu paras keino välttää, jos kuitenkin ikävät vatsatauti pöpöt löytää tiensä.

Tsemppiä sinne! Toivottavasti olette jo parantuneet! <3

Hengissä ollaan ja arki on palannut <3 Kiitos <3

Kiitos vinkeistä! Juuri kun sunnuntaina olin saanut luettua postauksen niin lähes välittömästi Oliver alkoi oksentamaan, joten nämä vinkit tulivat tarpeen 🙂

Voi ei! Toipumisia myös sinne!!

Hlökohtaisesti olen huomannut, että banaani on yleensä ensimmäinen, joka pysyy sisällä v.taudissa. Sitähän mainostetaan myös monia kivennäisaineita sisältäväksi. Äitini keitti ja jäähdytti meille v.taudin aikana kaiken juotavan veden.

Meillä tuo banaani on vähän huono, varsinkin lapsilla, kun heillä vatsa pehmenee siitä muutenkin. Jo pienenä kun heillä oli masut kovalla, me annoimme banaania ja taas toimi. Mutta ehdottoman hyvä idea kaikille kenelle se sopii. Banaani on todella kompakti paketti vitamiineja ja muita hivenaineita!
Osaatko muuten sanoa miksi keitti veden? Lähtikö siitä silloin bakteereja pois vai miksi?

Kommentoi juttua: 10 tapaa helpottaa vatsatautia!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X