10 vinkkiä miten lievität hyönteisten pistokohtia!

Kaupungissa jo vuosia eläneenä en ole pahemmin edes muistanut mitä on elää symbioosissa ötököiden keskellä maaseudulla. Reissumme mummolaan palautti lapsuuden ötökkäinhon jälleen ja nyt taas muistan kaikki hyvät puolet kaupunkiasumisessa.

Tämä on ollut hirvein itikkakesä miesmuistiin. Aiempina vuosina itikoita on ollut toki paljon, mutta ei tässä mittakaavassa kuin nyt. Meidän mummolassa on kaasulla toimivat itikka-ansat huutaneet yötäpäivää jo pari kuukautta, mutta itikkakanta ei ole vähentynyt mihinkään. Itikat ovat myös vihaisempia ja myrkyllisempiä kuin aiempina vuosina.

En myöskään muista joutuneeni paarmojen uhriksi tässä mittaluokassa ikinä. Toki lapsena kun hoidimme lampaita ja poneja, oli paarmojakin, mutta joko aika on kullannut nuo muistot, tai sitten jotain outoa on tekeillä.

Minua pisti viime viikolla paarma jalkaan ja puolet pohkeesta turposi sen myrkystä. Jouduin hakemaan apua terveyskeskuksesta, sillä sen lisäksi että jalka oli kipeä ja turvonnut monta päivää, oli tulehdusarvotkin nousseet yllättävän korkealle reaktion takia.

Siksi päätinkin listata muutamia parhaita niksejä pistokohtien hoitoon.

Aloevera -geeli on erinomainen apu pistokohtien hoitoon.

Mutta ennen kuin päästään pistosten hoitoon, haluan kertoa, että viimeinkin meidän perhe on löytänyt itikkakarkoitinen, joka ihan oikeasti auttaa. En voi hypettää liikaa sitä miten upea laite on thermacellin itikkakarkoitin. Kaasulla toimiva karkoitinlaite todellakin häätää itikat jo vartissa ja niin kauan kuin kaasua ja lappuja riittää, ei itikat tule lähellekään. Tämä ei ole maksettu mainos, vaan täysin rehellinen vinkki ja ainoa oikea itikkakarkoite mikä todella toimii.

Tällaista jälkeä sai paarma aikaiseksi viime viikolla. Kuvan ottamisen jälkeen punainen alue laajeni vielä hieman ennen kuin lähti laskemaan Pantyson -voiteen avulla.

Tässä vinkkejä miten lievittää kutinaa ja särkyä

  1. Luonnonmukaisista vaihtoehdoista parhaat ovat Aloevera -geeli ja kurkku. Kurkkuviipaleita kannattaa laittaa jo etukäteen pakastimeen ja sillä painella pistokohtaa. Viileä lievittää kutinaa hyvin ja kurkku hoitaa.
  2. Aloevera -geeli on hyvä sellaisenaan, mutta parhaan hyödyn siitäkin saa irti pakastamalla geeliä esimerkiksi jääpalamuotteihin. Jääpala sulaa pikkuhiljaa. Kylmä lievittää kutinaa ja geeli itsessään parantaa ja hoitaa.
  3. Hydrocortison -geeli on erinomainen apu hyönteisten puremiin. Se lopettaa kutinan hetkessä ja hoitaa pistokohtaa. Se myös parantaa nopeasti isommankin pistoreaktion. Saatavama apteekista.
  4. Kyypakkaus on hyvä olla kotona aina valmiina. Kyypakkaus on ensiapu isompiin reaktioihin, kuten kyykäärmeen tai ampiaisen puremaan. Jos kyy tai vastaava puree, on syytä soittaa aina 112 tai lähimmän sairaalan ensi-apuun. Saatavana apteekista.
  5. Pantyson -voide. Pantysonin sisältämä hydrokortisoni vähentää kutinaa, punoitusta ja turvotusta. Toinen vaikuttava aine dekspantenoli muuttuu iholla B5-vitamiiniksi (pantoteenihapoksi), jota elimistö tarvitsee päällimmäisen ihokerroksen ja limakalvojen muodostukseen nopeuttaen ihottuman paranemista. Saatavana apteekista.
  6. Teepuu-öljy on eteerinen öljy. Se on 100% Luonnonmukainen. Öljyn antiseptiset ja antibakteeriset ominaisuudet tekevät siitä erinomaisen avun monenlaisiin iho-ongelmiin ja myös ötököiden puremakohdissa se lievittää reaktiota ja hoitaa pistokohtaa. Saatavana apteekista ja luonnontuotekaupoista.
  7. Etono-puikko. Etono lievittää hyönteisten pistosten ja puremien yhteydessä erittyvän histamiinin aiheuttamia ihoreaktioita, kuten ärsytystä, kutinaa, turvotusta ja punoitusta. Sen vaikuttava aine on antihistamiinien ryhmään kuuluva tripelennamiini, jolla on lievä puuduttava vaikutus. Saatavana apteekista.
  8. Etikka on myös luonnonmukainen tapa hoitaa pistojälkiä. Kaada etikkaa pumpuliin ja paina sillä pistokohtiin.
  9. Käytetyt teepussit. Jäähtyneet teepussit voi uusiokäyttää silmäpussien hoidossa, mutta ne voivat saada myös hyönteisten puremien aiheuttaman turvotuksen laskemaan.
  10. Viimeisenä muttei vähäisimpänä. Oma sylki. Omalla syljellä olen saanut käsistä syylät pois, mutta sylki auttaa myös itikan pistoihin. Kannattaa kokeilla, tämä jos mikä on vanhan kansan niksi.

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: 10 vinkkiä miten lievität hyönteisten pistokohtia!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X