16 x Ihanat KEITOT syksyyn!

Minä rakastan keittoja. Minun aterioistani keskimäärin yksi päivittäin on keittoruoka. Muu perhe ei niistä erityisemmin välitä, joten teenkin niitä lähinnä vain itselleni. Tällöin minulla on mahdollisuus olla luovempikin niiden kanssa, sillä minun ei tarvitse miettiä muiden makumaailmaa vaan voin tehdä mitä itse halajan.

Alle olen kerännyt kuudentoista tekemäni keiton reseptit. Osa niistä on perinteisiä ja vanhoja reseptejä, osa taas itse kehittelemiäni reseptejä. Pahoittelen huonoja kuvia, sillä jostain syystä en ole ottanut kameralla kuvia juurikaan. Olen siis kaivanut kuvat osittain Instagramista ja osittain joistain vanhoista koneella lojuneista kuvista. Idea kuitenkin jokaisessa kuvassa varmasti tulee hyvin esille.

HERNEKEITTO:

Minä rakastan hernekeittoa makunsa vuoksi suunnattomasti, mutta nykyään sillä on minulle myös symbolinen merkitys. Nimittäin aika tarkalleen kolme vuotta sitten minä julkaisin ensimmäisen Frutti di Mutsi -blogin postauksen ja se ihan ensimmäinen oli hernekeitto. Siitä alkoi koko urani bloggaajana ja tähän asti on päästy.

Resepti tähän löytyy tästä linkistä. Pitkä matka on siis kuljettu!

PIKKUPERUNAMAITO:

Pikkuperunamaito on joku vanha kainuulainen perinneruoka. Tai niin minä ainakin luulen, sillä minun sotkamolainen mummoni tapasi tehdä tätä meille aina kesällä kun omalta maalta saatiin ensimmäiset pikkuperunat. Pikkuperunamaitoa toki voi tehdä ympäri vuoden, isot perunat saa pilkottua pienemmiksi.

Tämä muistuttaa etäisesti kesäkeittoa, mutta tähän ei tule mitään muita kasviksia kuin perunaa ja sipulia. Tämä on silti aivan ihana ruoka.

TARVITSET:

1 kg perunoita (Jos pieniä perunoita ei löydy, pilko isoja)
5 kevätsipulin vartta tai ruohosipulia
nokare voita
1 l täysmaitoa
suolaa

  • Keitä perunat suola vedessä kypsäksi.
  • Lisää kattilaan maito ja kiehauta.
  • Lisää nokare voita ja silputut sipulinvarret.
  • Maista maut. Lisää suolaa tarvittaessa.

KUKKAKAALISOSEKEITTO:

Tämä keitto oli minulle täysin uusi tuttavuus tälle syksylle, mutta rakastuin tähän suunnattomasti. Kukkakaali ja peruna muodostavat samettisen ihanan keiton ja rapea pekoni tuo ihanaa suolaisuutta ja suutuntumaa.

TARVITSET:

1 kg kukkakaalia
500g perunaa
1 iso purjo
2 kasvisliemikuutiota
3 rkl koskenlaskijaa
1 dl täysmaitoa
Valkosipulia
pippuria
Pekonia

  • Keitä kukkakaali, perunat, valkosipuli ja purjo kypsäksi.
  • Soseuta keitto. Lisää mausteet, koskenlaskija ja maito.
  • Lisää mausteet ja tarkista maut.
  • Tarjoile rapean pekonin kanssa.

MAKKARAKEITTO:

Makkarakeitto on meillä koko perheen lemppari ja uppoaa niin isiin kuin lapsiinkin. Jos haluaa panostaa, voi helposti ostaa kotiin tuoreita kasviksia kuten purjoa, perunaa, lanttua, porkkanaa, palsternakkaa jne. MUTTA jos haluaa saada nopeasti ruokaa pöytään, ei tämän helpommaksi voi homma mennä.

TARVITSET:

2 pss Peruna ja keittojuureksia (pakaste)
1 pkt lenkkimakkaraa
1 lihaliemikuutio
12 kokonaista mustapippuria
(tarvittaessa suolaa)

  • Kaada peruna/keittojuurespussit kattilaan ja peitä kokonaan vedellä. Anna kiehua hetki.
  • Lisää joukkoon liemikuutiot ja pippurit.
  • Pilko makkarat pieniksi ja ruskista pannulla.
  • Lisää makkarat keittoon ja tarkista maut.

KASVISSOSEKEITTO:

Tätä keittoa minulla on pakastimessa aina. Minä rakastan kasvissosekeittoa aivan suunnattoman paljon ja teenkin sitä yleensä 7,5 litran kattilalla. Ja koska olen ainoa tässä perheessä jolle tämä herkku maistuu, sitä onkin sitten pitkäksi aikaa.

Syön tätä ihan viikottain ja monta kertaa. En usko että voisin koskaan kyllästyä tähän.

TARVITSET:

4 Isoa perunaa
4 Isoa porkkanaa
Pala lanttua
Purjo
Iso kesäkurpitsa
Puolikas myskikurpitsa
2 kasvisliemikuutiota
Valkopippuria
200g yrttituorejuustoa
1 prk Juustokermaa

  • Pilko, kuori ja kuutioi kaikki kasvikset. Laita ne kattilaan liemikuutioiden kanssa ja peitä vedellä.
  • Kun kasvikset ovat pehmeitä, kaada 1/3 liemestä pois.
  • Soseuta sauvasekoittimella ja lisää juusto, mausteet sekä kerma. Pyöräytä vielä sauvasekoittimella.
  • Maista maut ja lisää mausteita tarvittaessa.

PINAATTIKEITTO:

TARVITSET:

25 g Voita
3 rkl Vehnäjauhoja
1 l Maitoa
½ pss Pakastepinaattia
Suolaa, pippuria
Tarjoiluun kananmunia (1 per annos)

  • Sulata voi kattilan pohjalla ja lisää vehnäjauhot. Anna turvota hetki.
  • Lisää maitoa joukkoon vähän kerrallaan ja anna kiehahtaa aina välissä, kunnes keitto on sopivan paksua.
  • Lisää pinaatit ja mausteet. Maista maut ja lisää tarvittaessa mausteita.
  • Tarjoile puolitetun kananmunan kanssa.

TULINEN KANA-NUUDELIKEITTO:

1 pss Wok -vihanneksia
3 annosta leveitä nuudeleita
2 l vettä
1 Chili
2 valkosipulin kynttä
1 rs broilerin fileesuikaleita
1 dl Sweet chilikastiketta
1 prk Ruokakermaa
Mausteet: Suola, pippuri, chili, jeera, paprikajauhe

  • Wokkaa kasvikset, valkosipuli, chili ja kana kypsäksi pannulla pienessä tilkassa öljyä.
  • Kaada päälle vesi ja mausteet ja anna kiehahtaa. Lisää kerma ja maista maut.

MAUKAS KAALI-OHRAKEITTO:

½ Valkokaali
2 isoa porkkana
400g jauhelihaa
2 dl ohrahiutaleita
1 lihaliemikuutio
Pippuria

  • Pilko kaali pieniksi ja raasta porkkana. Paista jauheliha kypsäksi.
  • Keitä kaalia ja porkkanaa lihaliemessa, kunnes kaali pehmenee hieman.
  • Lisää joukkoon liha ja ohra. Keitä kunnes ohra on kypsää.
  • Maista maut ja mausta.

TOMAATTIKEITTO:

Tämän tomaattikeiton resepti meni vahingossa kerralla nappiin ja samalla reseptillä olen tehnyt tätä lukuisia kertoja. Ja aina se on yhtä taivallista. Tämä on parasta ruokaa ilmojen kylmetessä. Resepti löytyy tästä linkistä.

 

VEGAANINEN KASVISKEITTO MAROKKOLAISITTAIN:

TARVITSET:

2,5 dl Sipulikuutioita
2 varsiselleria silputtuna
1 tl Kurkumaa
1 tl Jauhettua korianteria
½ tl Kanelia
½ tl Cayannepippuria
1 pieni peruna kuutioina
1 pieni porkkana kuutioina
2,5 dl Tomaattimehua
1 l Kasvislientä (1 l vettä + 1 kasvisliemikuutio)
2 dl Vermisellipastaa (tai muuta pastaa)
1 pieni kesäkurpitsa kuutioina
1 tlk Kikherneitä
½ dl Sitruunamehua
Paprikaviipaleita
Suolaa, pippuria, persiljaa ja mintun lehtiä

  • Freesaa eli kuullota kaikki kasvikset kattilassa pienessä tilkassa öljyä.
  • Lisää kaikki muut paitsi pasta joukkoon ja anna kiehua 10 min.
  • Lisää pasta ja keitä ohjeen mukainen aika.
  • Tarjoile tuoreen patongin ja piimän kera.

VEGAANINEN JA GLUTEENITON MINESTRONEKEITTO:

Tämä keitto syntyi vahingossa kun testasin kikhernepastaa. Tästä tuli paras minestrone, mitä koskaan olen päässyt maistamaan. Lisäksi tämä sopii moneen ruokavalioon vegaaniuden ja gluteenittomuuden myötä. Reseptiin pääset tästä linkistä.

 

KERMAINEN LOHIKEITTO:

Lohikeitossa minä rakastan yksinkertaisuutta, että kaikki maut pääsevät varmasti oikeuksiinsa. Siksi mielipiteeni onkin se, että mitä vähemmän siinä on makuja, sitä maukkaampaa se on.

 

TARVITSET:

1 kg Perunaa
800g Porkkanaa
1 Purjo
400g Lohta fileenä
2 dl Kermaa tai maitoa
pieni nokare voita
Vähän tilliä
Suolaa, (lime)pippuria

  • Keitä porkkanat, purjo ja perunat suolavedessä melkein kypsiksi.
  • Lisää kuutioitu lohi joukkoon ja keitä pieni hetki että kala kypsyy. Älä sekoittele paljoa että lohi ei hajoa.
  • Mausta ja maista maut.
  • Kaada lopuksi kerma tai maito ja anna pulpahtaa pari kertaa.
  • Koristele tillillä.

KERMAINEN SEITI -KASVISKEITTO:

Tämä on minun tammikuu-ruokani. Aina joulun jälkeen tätä tekee erityisen paljon mieli. Tämä on kylmän sään keitto parhaimmillan sillä maku on kermainen ja pieni tulisuus jättää ihanan lämpimän tunteen.

TARVITSET:

2 pss Juuressuikaleita (pakaste)
1 paprika suikaleina
2 Valkosipulin kynttä
1 tl Raastettua inkivääriä
½ prk Säilykemaissia
1 pkt Seitikutioita (pakaste)
1 prk Ruokakermaa tai 2,5 dl Maitoa
½ dl Makeaa chilikastiketta
Chiliä, kasvisliemikuution, mustapippuria, valkopippuria, limepippuria

  • Kuumenna kattilaliedellä ja lisää pohjalle pieni määrä öljyä.
  • Kuullota valkosipuli, inkivääri ja paprika nopeasti.
  • Lisää päälle juuressuikaleet ja lisää vettä niin että kaikki peittyy. Lisää myös liemikuutio.
  • Anna kiehahtaa hetki ja lisää kala sekä mausteet. Keitä kypsäksi.
  • Lisää joukkoon chilikastike ja maissi ja maista maut, lisää mausteita tarpeen mukaan.
  • Kaada joukkoon vielä kerma tai maito ja anna pulpahtaa.
  • Tarjoile heti.

KASVIS-TOMAATTIKEITTO:

2 pss Kasvissuikaleita
2 dl Pientä makaronia
1 iso sipuli pienenä silppuna
2 prk Tomaattimurskaa
½ prk Linssejä (Valmiiksi liotettuja)
1 dl Tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia
1 dl Herne-maissi-paprikaa
1 dl Maitoa tai kermaa
1 kasvisliemikuutio
mausteita: Chili, pippurit, jeera, kaneli, savupaprika, paprika, valkosipuli
Tuoreita yrttejä: Esim. Basilika, persilja, korianteri

  • Heitä kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua kunnes kasvikset on kypsiä.
  • Maista maut ja tarjoile heti.

JAUHELIHAKEITTO:

1 kg perunaa
800g Porkkanaa
Pieni pala lanttua
Pieni pala selleriä
400g jauhelihaa
Kokonaisia mustapippureita
3 Laakerinlehteä
1 Lihaliemikuutio
Sipuli tai purjo

  • Paista jauheliha ja silputtu sipuli tai purjo pannulla.
  • Kuori ja kuutioi kasvikset ja lisää kattilaan. Kaada päälle vettä niin paljon että kaikki peittyy ja lisää mausteet.
  • Keitä kasvikset kypsäksi ja lisää joukkoon paistettu jauheliha. Anna kiehua pari minuuttia.
  • Maista maut ja mausta lisää tarvittaessa.

KESÄKEITTO:

1 kg perunaa
800g Porkkanaa
2 dl Herneitä (Mielellään tuoreita, pakastekin käy)
1 kukkakaali
4 dl Maitoa
1 rkl Vehnäjauhoja
Suolaa, pippuria

  • Kuori ja kuutioi kaikki kasvikset (paitsi herneet). Laita kattilaan ja lisää vettä niin että kasvikset peittyvät.
  • Keitä kunnes kaikki on kypsiä. Lisää herneet ja mausteet.
  • Sekoita vehnäjauho maidon joukkoon ja kaada ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen.
  • Anna paksuuntua, lisää vettä tarvittaessa.
  • Maista maut ja mausta lisää jos tarvitsee.

 

 

 

 

Avainsanat

Instagram

  • My cute and handsome boy enjoying Wanhan Porvoon vanilla icecream @tasteofhelsinki
.
.
.
#myboy #mycuteboy #finnishboy #mylove #icecreamlover #vanillaicecream #wanhaporvoo #vanhanporvoonjäätelötehdas @vanhan_porvoon_jaatelotehdas #thebest #thebestoftimes #electrolux #thebestday #kotiliesi #fruttidimutsi #kotiliesiblogit #chefssecret #tasteofhelsinki2018 #thebestpeople #parastajustnyt @annaliiri @r_siren @kotiliesi
  • #pink #macarons #pinkmacarons #rhubarb #blackberry #sogood #firsttimeever #firstmacaron #firstmacarons #pinkpinkpink #sogood #instafood #instafoodie #foodstagram #baking #bakingday #leivonta#leipominen #bakestagram #omnomnom
  • #kidspartymenu #kidsparty #foodforkids #foodforkidsparty #food #instafood #foodstagram #kidschoice #kidsincharge #easyfood #meatballs #tomato #sausage #grapes #cheese #happykids #instakids
  • Kun synttärilahjat kuoriutui ❤️🐾
.
.
.
#hatchimals #kidslife #bestgiftever #hatchilife #toomuchyoutube #octobus #hippo #hippopatamus #hatchikidokids #hatchikids #thanks  @munakoisonijamina
  • @suklaapossu 😘❤️
@tasteofhelsinki @kotiliesi @electrolux #chefssecret #kaupallinenyhteistyö #tasteofhelsinki2018 #helsinki #kilpailualkamassa #jännittää #kotiliesiblogit #kotiliesi #fruttidimutsi #electrolux #parastajustnyt
  • Kilpailin tänään @tasteofhelsinki tapahtumassa @katja.tuomainen kanssa @suklaapossu ja @karijulin vastaan ja ME VOITETTIIN ❤️😍 Kiitos #electrolux @kotiliesi ja @tasteofhelsinki Oli huikean hauska kisa ❤️☀️☀️😎
.
.
.
#tasteofhelsinki #event #festival #foodfestival #tasting #competition #wewin #summer2018 #tasteofhelsinki2018 #bestoftimes #helsinki #kotiliesiblogit #kotiliesi #fruttidimutsi #chefssecret #kaupallinenyhteistyö
  • Kaikki perheet ovat täydellisiä. Oli perheessäsi sitten äiti ja lapset, isä ja lapset, äiti ja isä ja lapset tai ei mitään noista. Kenelläkään ei ole oikeutta määritellä mikä perheen tekee, joten ota kuva sinun perheestäsi ja jaa se hashtagilla #täydellinenperhe
.
.
Tämä on @poikienaidit ja @munakoisonijamina tempaus missä jokaiselle perheelle annetaan lupa olla täydellinen juuri sellaisena kuin on. Lisää kuvasi ja kerro omasta perheestäsi!
.
.
.
#täydellinenperhe #perfectfamily #meidänperhe #perhe #parastajustnyt #me #familygoals #family #familylife #fruttidimutsi #kotiliesiblogit #kotiliesi

fruttidimutsi

Keskustelu

Tosi kiva kooste! Bongasin heti muutaman keiton joita haluun kokeilla 🙂 Ainakin tomaattikeitto ja kasvissosekeitto houkuttelee…

Kiva kuulla, toivottavasti pidät niistä! 🙂 Näistä tulee varmaan alkuvuodesta jatko-osa, jos vaikka saisi parempia kuviakin kasaan 🙂

Ihanaa syksyä sinne! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.