25 x Vaihtelua kotiruokaan! (Lintu, kala & kasvis)

Kanakiusaus, kasviksia ja raejuustoa

Kanakiusaus, kasviksia ja raejuustoa

Postasin pari viikkoa sitten helppoja kotiruoka -ohjeita (LINKKI) Poikien Äiti -blogia kirjoittavan Jonnan kysyttyä vinkkejä herkullisiin kotiruokiin.  Ensimmäisen postauksen sisältö oli liharuoissa enimmäkseen, joten nyt on vuorossa jatkopostaus, missä pääpaino onkin lintu-, kala- ja kasvisruoissa.

Puolisoni perheessä on aina metsästetty, joten meillä syödään paljon riistaruokia. Edellisessä postauksessa oli reseptejä hirvenlihasta ja tästä vuorostaan löytyy pari sorsaohjetta. Sorsa maistuu täysin erilaiselle kuin kana (onhan ne kuitenkin täysin eri otuksia). Sorsassa on voimakkaan riistainen maku. Kaupasta saatavista linnuista ankka on maultaan, väriltään ja koostumukseltaan lähinnä sorsaa, mutta kaikki tämän postauksen sorsaohjeet voi tehdä kuitenkin kanalla, jos sorsaa tai ankkaa ei ole saatavilla. Ankka ja sorsa ovat käytännössä sama lintu, ankka on vain sorsan jalostetumpi muoto ja huomattavasti helpommin saatavilla.

Taas kerran uskon että resepteissä on joillekin vanhoja tuttuja, mutta varmasti joukosta löytyy jokaiselle myös uusia tuttavuuksia. Kaikki reseptit ovat meillä jatkuvassa käytössä ja omille nirsoille lapsosilleni nämä uppoavat moitteettomasti. Ole kuitenkin luova ja muokkaa reseptejä vapaasti niin, että ne varmasti ovat omien makumaailmojenne mukaisia.

jambalaya

Ainoa kuva Jambalayasta löytyi puhelimesta. Ruoka on kuitenkin taivaallisen hyvää, vaikka kuvassa ei ihan siltä näytä.

JAMBALAYA LOUISIANA (6-8 annosta):

350g Broilerin fileesuikaleita
4 Chorizo -makkaraa
1 Iso sipuli
2 Valkosipulinkynttä murskattuna
½ tl Chilirouhetta tai puolikas chili silputtuna
4 Lehtisellerin vartta
2 Paprikaa, punainen ja vihreä
500g Tomaattimurskaa
5 dl Kanalientä
300g Täysjyväriisiä
2 tl Paprikaa
1 tl Jeeraa
2 tl Oreganoa
2 tl Timjamia
Suolaa & Pippuria
  • Siivuta makkara, silppua sipulit ja selleri, suikaloi paprikat.
  • Paista broileri ja chorizo kypsiksi ja siirrä sivuun.
  • Kuullota samalla pannulla sipulit, paprika, selleri ja chili. Lisää joukkoon paprikajauhe, jeera ja valkosipulit.
  • Kaada sekaan tomaattimurska, riisi ja kanaliemi.
  • Anna kiehua 8min ja lisää broilerit ja chorizot.
  • Hauduta kunnes riisi on kypsää.

MUUTAMA SANA JAMBALAYASTA:

”Ostin taannoin Reseptikuningatar -keittokirjan ja siitä löysin tämän upean louisianalaisen perinneruoan, jambalayan reseptin. Muutin hieman ohjetta sen mukaan, mitä kaapeistamme löytyi, mutta reseptin pohja on tuossa kirjassa.

Jambalaya on paellan tapainen pataruoka. Se on tunnettu ympäri maailmaa lohturuokana. Pääsin itse maistamaan tätä nyt ensimmäistä kertaa elämässäni ja ymmärsin lohturuoka-aspektin välittömästi.

Jokaisessa maassa maailmassa on oma Jambalaya. Espanjalaisilla on paella, pohjois-afrikkalaisilla taginet, intialaisilla curryt ja meillä pyttipannu. Kaikkia edellämainittuja ruokia yhdistää yksi tekijä: Ne ovat niin sanotusti jämäruokia. Eli ne valmistetaan  joka kerta vähän erilailla, sen mukaan mitä kaapista sattuu kulloinkin löytymään.

Minä myös olen näiden mössöruokien ystävä. Onepot -tyylinen kokkaus on aina helppo ratkaisu, vaikka toisinaan olen valmis uhraamaan tunteja sen mössön eteen, kuten paellan kanssa teen. Tämä ruoka valmistuu kuitenkin nopeasti ja vaivattomasti. Chorizo tuo ihanaa tulisuutta ja makua, paprikat pehmeyttä ja tumma riisi ihanaa suutuntumaa. Kaikin puolin ihana ruoka. Ja kuten kaikki nuo muutkin, tämäkin on joka lämmityksellä maukkaampi ja herkullisempi.”

Tonnikalapihvit, perunaa, kasviksia ja dippikastiketta.

Tonnikalapihvit, perunaa, kasviksia ja dippikastiketta.

TONNIKALAPIHVIT (4 annosta):

2 prk Tonnikalaa vedessä
1 prk Kermaviiliä
1,5 dl Korppujauhoja
½ tl Suolaa
Pippuria

  • Sekoita kermaviili, mausteet ja korppujauhot ja anna niiden turvota.
  • Lisää tonnikalat ja sekoita tasaiseksi.
  • Muotoile leivinpaperin päälle pellille pieniä pihvejä (tai pullia).
  • Paista uunissa 200 C n. 15min, kunnes pinta alkaa saamaan väriä.
  • Tarjoile muusin tai keitettyjen perunoiden sekä salaatin kanssa.
  • Pihvit toimivat myös hampurilaisissa.
  • Kastikkeeksi käy mikä tahansa kermaviiliin tehty dippikastike. Alla kuitenkin vielä kaksi lempparia, jotka toimivat pihvien kanssa täydellisesti.

TILLIKASTIKE:

1 prk Kermaviiliä
1 rkl Kuivattua tai tuoretta tilliä
1 tl Sitruunaa
1 tl Suolaa

  • Sekoita kaikki keskenään.

REMOULADE-TYYLINEN KASTIKE:

1 prk Kermaviiliä
1 rkl Kurkkusalaattia
1 tl Sinappia
1 tl Hunajaa
½ tl Suolaa

  • Sekoita kaikki keskenään.

KIINALAISTA SORSAA (4 annosta):

Otsikoiminen ei ole yhtään niin helppoa, kuin voisi kuvitella. Tässä siis ihan tavallinen metsäsorsa, joka on valmistettu kiinalaistyylisesti. Ja voin kertoa että toimii!

400g Sorsan rintaa (tai mitä tahansa luutonta sorsan lihaa)
1 Mieto chili
2 Valkosipulinkynttä
2 cm pätkä inkivääriä
½ dl Fariinisokeria
3 rkl Punaviinietikkaa
½ dll Soijaa
2 tl Dijon-sinappia
4 dl Vettä

  • Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja heitä chilisilppu, raastettu inkivääri ja murskattu valkosipuli sinne. Freesaa.
  • Sekoita keskenään fariinisokeri, soija, viinietikka ja vesi.
  • Laita sorsa kattilaan ja kaada liemi päälle. Anna kypsyä miedolla lämmöllä reilu tunti kannen alla, 15 min välein käännellen lihoja.
  • Jos neste haihtuu liikaa, lisää vettä.
  • Kaavi kastiketta lihojen päälle. Tarjoa riisin ja kasvisten kera. Koristele annos vielä kevät- tai ruohosipulilla
Chili-sitruuna-uunilohi ja kvinoasalaatti

Chili-sitruuna-uunilohi ja kvinoasalaatti

Chili-sitruuna-uunilohi ja kvinoasalaatti

Uunilohi

UUNILOHI JA KVINOASALAATTI (6-8 annosta)

800g Lohta
2 Chiliä
Sitruuna
Suolaa

KVINOASALAATTI:

2,5 dl Kvinoaa
Kuumaa vettä + Suolaa
1 prk Papuja
Kurkkua kuutioina
Tomaattia kuutioina
½ dl Rusinoita
Tuoretta Minttua
Punasipulia

  • Poista lohesta ruodot.
  • Laita lohi vuokaan, ripottele pinnalle suola.
  • Laita päälle chililohkot, chilirouhe ja sitruuna viipaleina.
  • Paista 200 C kypsäksi.
  • Keitä kvinoa ohjeen mukaan kypsäksi.
  • Heitä pavut ja rusinat sekaan kun kvinoa on lähes kypsää.
  • Anna jäähtyä hieman.
  • Lisää loput aineet sekaan ja tarjoa uunilohen kanssa.
Kasvissosekeitto leipäkuoressa, basilikaa ja turkin jogurttia

Kasvissosekeitto leipäkuoressa, basilikaa ja turkin jogurttia

KASVISSOSEKEITTO LEIPÄKUORESSA (6 annosta):

Keittoa tulee reilusti, joten halutessasi voit vaikka pakastaa loput.

3 dl Vettä
½ pkt hiivaa
1 tl Suolaa
1 rkl Hunajaa
3 rkl Öljyä
2 dl Spelttijauhoja
1 dl Ruisjauhoja
3-4 dl Kauraisia sämpyläjauhoja

  • Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen.
  • Lisää suola, hunaja ja osa jauhoista. Anna seisoa 5 min.
  • Lisää loput jauhot vähän kerrassaan ja lähellä loppua öljy.
  • Vaivaa muutama minuutti ja anna kohota liinan alla 30 min.
  • Tee 6 Sämpylää ja anna kohota vielä 20 min liinan alla.
  • Paista 220 C 10-15 min, kunnes leipäset ovat kypsiä.
  • Anna jäähtyä sellaisenaan.
  • Leikkaa jäähtyneistä sämpylöistä hatut irti ja koverra sisus pois.

1 Bataatti
6 Porkkanaa
½ Purjo
½ Lanttu
600g Myskikurpitsaa
Persiljaa
Selleriä
Kirveliä
Basilikaa
Suolaa (tai kasvisliemikuutioita)
1 pkt Yrttituorejuustoa TAI 1 pkt Koskenlaskijaa TAI 1 prk Ruokakermaa

  • Kuori ja pilko vihannekset. Laita kiehumaan.
  • Kun vihannekset on kypsiä. kaada osa vedestä pois ja muussaa ne.
  • Sen jälkeen soseuta sauvasekoittimella.
  • Nosta takaisin liedelle ja heitä juusto tai kerma ja anna liueta.
  • Tarjoile leivän kuorista.

Halutessaan pinnalle voi heittää rapeaa pekonia tai krutonkeja. Vielä pieni nokare smetanaa tai turkin jogurttia täydentämään kokonaisuus.

Kanttarellisorsaa

Kanttarellisorsaa

Kanttarellisorsaa

Kanttarellisorsa maistui hienosti koko perheelle.

KANTTARELLISORSAA (4 – 6 annosta)

1 Sorsa
4 porkkanaa
1 Sipuli
8 Kokonaista mustapippuria
Suolaa

  • Paista paistinpannulla sorsaan pinta kauttaaltaan. Siirrä lintu vuokaan.
  • Freesaa sipulilohkot samalla pannulla ja lisää vuokaan.
  • Huuhtele paistinpannu vedellä ja kaada vesi vuokaan.
  • Viipaloi porkkanat mukaan.
  • Lisää pippurit ja suola.
  • Lisää vettä niin, että sorsa peittyy. Peitä kannella tai foliolla.
  • Laita uuniin 200 C 30 min.
  • Pienennä uuni 150 C ja paista vielä 1 – 1,5h

4-5 dl Kuohukermaa
3 dl Kanttarelleja
Voita
1 rkl Maizenaa

  • Nosta sorsa kattilasta, irroita liha luista ja pilko lihaa pienemmäksi. Anna vetäytyä.
  • Kuumenna nokare voita pannulla ja paista kanttarellit kypsiksi.
  • Lisää pannulle liha, osa sipuleista ja porkkanoista.
  • Kaada päälle kerma ja kuumenna. Lisää maizena ja sekoita hyvin. Anna pulpahdella.

Tarjoile riisin, muusin, keitettyjen perunoiden tai ohran kanssa.

Kanttarellisorsaa

Sorsa sai levätä uunista tultuaan hetken. Sen jälkeen lihat kuorittiin luista.

Kanttarellisorsaa

Porkkanat, sipulit ja lihat pääsivät vielä pyörähtämään pannulla kanttarellien kanssa.

Kanttarellisorsaa

Kerma kruunasi herkun.

PULLED CHICKEN TOAST + HELPPO SIPULICHUTNEY

2 palaa paahtoleipää per naama
1 viipale cheddaria per naama
1 viipale Savujuustoa per naama
1 rkl Majoneesia per naama
1 rkl Sipulichutneya per naama
Valmiiksi tehtyä pulled chickenia tai esimerkiksi lidlin helposti valmistuva pulled chicken + 1rkl BBQ-kastiketta
TAI jos olet taitava, tee alusta asti itse (minä en hallitse (vielä) nyhtölihoja)

  • Voitele toinen leivistä majoneesilla ja toinen sipulichutneylla.
  • Laita toisen leipäviipaleen päälle savujuusto ja toisen päälle cheddar.
  • Revi pulled chickenia toisen palan päälle ja nosta toinen leipä kanneksi. Paina leipää kasaan.
  • Kun kaikki leivät on tehty, paahda niitä uunissa 225 C muutama minuutti niin, että leipä saa hyvin väriä ja juustot ovat sulaneet.
Pulled chicken toast

Lapset eivät pidä tuosta mausteisesta lihasta, joten heidän toasteissaan oli kinkkua ja cheddaria.

SIPULICHUTNEY (n. 2 dl):

Tämä annos on miniannos. Maku on ihanan makean tulinen bbq -twistillä. Oikein toimiva ja herkullinen lisuke.

3 Isoa sipulia
1 Punasipuli
1 Punainen chili
2 rkl Punaviinietikkaa
½ dl Tummaa sokeria
1 dl Coca-Colaa / Tummaa olutta / Vettä
2 rkl Dijonsinappia

  • Pilko sipulit hienoksi silpuksi.
  • Poista chilistä siemenet ja hienonna se.
  • Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja freesaa sipulit ja chili siinä.
  • Lisää Coca-Cola, viinietikka ja sokeri. Keitä muutama minuutti.
  • Lisää Dijonsinappi. Purkita kuumana puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje kansi.
  • Chutney on parasta kun on saanut tekeytyä seuraavaan päivään.
Broilerikiusaus

Broilerikiusaus on suurta herkkua meillä.

dsc_0153

BROILERIKIUSAUS:

2 kg Peruna-sipulisekoitusta
600g Broilerin fileesuikaleita
2 prk Juustoruokakermaa
Suolaa, currya ja pippuria

  • Sulata perunasipulisekoitukset jo edellisenä päivänä, näin ne kypsyy nopeammin.
  • Paista broilerit kypsiksi ja mausta reilulla kädellä. Kaada kerma päälle ja anna pulpahtaa pari kertaa.
  • Laita perunat vuokaan ja mausta hieman suolalla.
  • Kaada kanakastike päälle ja sekoita niin, että kastiketta on joka puolella.
  • Peitä ruoka foliolla tai kannella ja kypsennä 200 C 1:15h. Ota kansi pois ja paista vielä kaunis pinta.
  • Tarjoile salaatin kanssa.
soijakaalilaatikko

Tämä kaalilaatikko on tehty tummaan riisiin, mutta omaan suuhun ohrahelmiin tehty maistuu paremmalle.

SOIJA-KAALILAATIKKO (6 – 8 annosta):

2,5 dl Soijarouhetta
Kasvisliemikuutio
800g Kerä-/valkokaalia
Iso sipuli
3 dl Ohrahelmiä
½ dl Fariinisokeria/ muscovadosiirappia
Suolaa & Pippuria

  • Pyöritä soijaa pannulla tilkassa öljyä. Murenna joukkoon kasvisliemikuutio ja kaada päälle 3 dl vettä.
  • Keitä ohrahelmiä 4-5 min.
  • Pilko kaali ja sipuli pieniksi.
  • Freesaa kaalia ja sipulia soijan kanssa viitisen minuuttia. Mausta.
  • Kaada kaikki pataan/uunivuokaan ja kaada päälle 3-4 dl vettä sekä fariinisokeri. Sekoita hyvin.
  • Paista 200 C n. 45 min.

HUNAJAPAAHDETUT UUNIKASVIKSET:

4 Porkkanaa
1 Sipuli
1 Paprika
4 Perunaa
½ Bataatti
10 Ruusukaalia
½ Kukkakaali
4 rkl Hunajaa
3 rkl Öljyä
1 Chili silputtuna
Suolaa, pippuria.

  • Pese ja kuori vihannekset. Pilko keskikokoisiksi paloiksi.
  • Tee öljystä, hunajasta, chilisilpusta ja mausteista tahna ja hiero se vihanneksiin kauttaaltaan.
  • Paista 200 C n. 30 min. Tarjoile lisukkeena tai sellaisenaan.
Seitikeitto

Seitikeitto on herkullista ruisleivän kera.

HERKULLINEN SEITIKEITTO ( 6 – 8 annosta):

2 pkt Seitikuutiota
750g Perunaa kuutioina
2 pss Suikalejuureksia
Kasvisliemikuutio
Maitoa
10 kpl Kokonaisia mustapippureita.

  • Keitä perunakuutiot lähes kypsiksi.
  • Lisää kalat ja juuressuikaleet sekä kasvisliemikuutio ja mustapippurit.
  • Kun kaikki on lähes kypsää, kaada puolet vedestä pois ja tilalle maitoa niin, että kaikki peittyy.
  • Maista maut ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

KAURAMAKARONILAATIKKO:

1 pss Kauramakaronia
1 pkt Broilerinjauhelihaa
1 Iso sipuli
5 Tomaattia
1 Kesäkurpitsa (
1 pkt Koskenlaskijaa
7 dl Vettä
Suolaa ja pippuria

  • Paista jauheliha kypsäksi sipulikuutioiden kanssa.
  • Raasta kesäkurpitsa ja kuutioi tomaatit.
  • Keitä vesi ja liuota siihen koskenlaskija. Lisää mausteet. Maista.
  • Kaada jauhelihat, kesäkurpitsaraaste, tomaattikuutiot ja makaronit vuokaan ja sekoita.
  • Kaada päälle koskenlaskija -neste.
  • Laita uuniin ja paista 200 C n. 30 min tai kunnes makaronit on kypsiä ja neste imeytynyt niihin.

LISÄÄ HELPPOJA KASVIS/LINTU/KALA -RUOKIA:

 

Kommentit (2)

Hei Sofia!
Olet tehnyt upeita ruokareseptejä, varmaan kokeilen niistä esim kasvisruokia ja kalaruokia.

Voi kiitos <3 Toivottavasti maistuu 🙂

Kommentoi juttua: 25 x Vaihtelua kotiruokaan! (Lintu, kala & kasvis)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X