8 Helppoa testiä oletko valmis vanhemmaksi!

On paljon ihmisiä, joille raskaus ja vanhemmuus tulee yllätyksenä. Mutta paljon myös niitä, jotka oikeasti pohtivat, miettivät ja unelmoivat ennen tuumasta toiseen ryhtymistä.

Me olimme vähän molempia. Menimme kihloihin 3kk seurustelun jälkeen ja naimisiin 8kk kohdalla. Kymmenen kuukautta yhdessä, kaksi naimisissa ja tikkuun piirtyi viiva. Se oli se mitä kumpikin meistä oli aina halunnut, mutta sen ei pitänyt olla niin helppoa.

Minulle oli vuosia aiemmin kerrottu, etten koskaan välttämättä tulisi saamaan omia lapsia. Siinä uskossa minä elin vaikka puolisoni oli jotenkin luottavaisempi jälkikasvun siunaantumisesta. Hän kuitenkin tiesi, että mahdollisuus olisi pieni.

Kuitenkin vain kaksi kuukautta häiden jälkeen siihen tikkuun piirtyi kaksi viivaa, ja me aloimme odottamaan pientä ihmettä maailmaamme. Silloin meistä kummallakaan ei varsinaisesti ollut mitään käsitystä siitä, mitä lapsiperhearki tulisi olemaan. Niinpä päädyin huumorilla kirjoittamaan tämän tekstin, millä jokainen joka haaveilee lapsista, voi testata vain viikossa onko sopiva vanhemmaksi.

Minä kirjoitan tämän tekstin pilke silmäkulmassa ja samaa tyyliä toivon sinulta, joka tämän luet. Kaiken ei aina tarvitse olla niin vakavaa.

8 helppoa testiä oletko valmis vanhemmaksi:

 1. Nainen voi harjoitella raskaana oloa tunkemalla yöppärin alle 8 kg painavan säkin papuja. Sido säkki lantiolle vyöllä ja pidä sitä siinä ensin 9 kuukautta. Tämän jälkeen voit poistaa säkin painosta 10 % ja pitää loppuja siinä viitisentoista vuotta.
  Isi voi kipittää lähimpään ruokakauppaan ja pyytää, että hänen palkkansa voidaan laittaa sinne lyhentämättömänä suoraan.
 2. Yöheräämisiin on helppo varautua niin, että kipittelet ensin ympäri asuntoa 5 kg painon kanssa klo 17 – 20. Tämän jälkeen siirrä paino pois ja laita kello hälyyttämään klo 22. Ota tuolloin painot uudelleen syliin ja kävele taas ympyrää puoleen yöhön asti. Siirrä paino sivuun ja siirry nukkumaan. Laita kuitenkin kello soimaan klo 2. Herää silloin ja kävele painojen kanssa tunti. Laita sitten kello soimaan neljältä. Kun heräät, laula hiljaa puolisen tuntia. Laita kello soimaan kuudelta. Herää silloin vartiksi ja saat nukkua kahdeksaan. Herää silloin tekemään aamiainen koko perheelle.
 3. Laita muovimuki vaakatasossa kiinni oven karmiin narulla. Keitä 2 dl puuroa. Laita muki heilumaan ja yritä työntää lusikalla mukiin puuroa. Kun suunnilleen puolet on saatu kuppiin, kaada loput lattialle ja linttaa kiinni. Sen jälkeen voit siivota lattian. Odotathan kuitenkin että puuro on varmasti ehtinyt kuivua.
 4. Hanki tilava farmari. Linttaa paketti keksejä takapenkille, käytä mehua apuna että se varmasti imeytyy. Laita takapenkki täyteen peilejä että näet kaikkialle ja harjoittele huutamaan ”Hiljaa!!! KOHTA OLLAAN PISSAPAIKASSA!” ja ”EI ENÄÄ KAUAA KUN OLLAAN PERILLÄ!”. Harjoittele tätä hokemalla edellä mainittuja ihan koko matkan, oli matka sitten pitkä tai lyhyt.
 5. Lasten pukemista voi harjoitella kivasti hankkimalla 20 sammakkoa, mustekalan ja verkkokassin. Kun saat edellä mainittujen kaikki raajat pysymään verkkokassissa, tiedät miten taapero puetaan.
 6. Mene ruokakauppaan ja ota mukaan jotain, mikä muistuttaa pientä lasta. Esimerkiksi lauma koiranpentuja. Anna niiden liikkua ilman valjaita samalla vahtien jokaista yhtäaikaa. Muista, että olet vastuussa kaikesta, mikä särkyy tai tulee syödyksi ennen kassaa.
 7. Opettele ulkoa kaikki ponit, teletapit, muumit, ryhmä haun jäsenet, autot- sarjan kaarat, minionit, petshopit, barbiet, pikkukakkosen ohjelmien tähdet, hevisaurukset ja opettele robinin hitit. Tulet taervitsemaan tätä tietoa enemmän kuin uskotkaan.
 8. JA TÄRKEIN: ENNEN kuin tämän kokeilun jälkeen hankit lapsia, mene kylään jonkun ystävän tai tuttavan luokse jolla on lapsia. Päde heille isoon ääneen siitä, miten huonokäytöksisiä ja ylivilkkaita heidän lapsensa ovat. Kerro, miten ärsyttävää on kova ääni ja meteli. Kerro, miten helposti sinä saisit nirson taaperon syömään kasiviksia, ja miten helppoa on harhauttaa lapset leikkimään ilman valvontaa.

  Tämä on viimeinen hetki, kun tiedät kaikesta kaiken. Kun omat piiperösi ovat maailmassa, tulet huomaamaan, ettet tiedä mistään mitään. Lasten kanssa elämä on koko ajan uutta opettava seikkailu.

Kun lapsemme syntyivät, ja vieläpä hyvin lyhyellä ikäerolla, minä myönnän, että oli vaikea oppia ja ymmärtää kaikkea. Oli vaikeaa olla hyvä vanhempi, koska tuntui, että kaikki muut osaavat, tietävät ja elävät viisaammin. Ikä, kokemus ja eläminen näiden omien rakkaiden kanssa kuitenkin opetti, ettei kukaan voi olla täysin valmis uuden ihmisen tuloon, sillä kukaan ei tiedä kuka se uusi ihminen on ja millainen tyyppi hän on.

Tämä pätee kaikkeen vanhemmuuteen. Minä väitän, että me, jotka olemme kokeneet sen valtavan siunauksen saada omia biologisia lapsia, olemme ihan yhtä ymmällämme kuin ne vanhemmat, jotka saavat kasvattaa vaikkapa sijaislapsia tai adoptiolapsia. Meihin kaikkiin pätee se sama, ettei kukaan meistä tiedä millainen se uusi perheeseemme saapuva ihminen on.

Näin minä väitänkin, että on hyvä olla rauhassa. Lue kirjoja aiheesta, jos olet lukijatyyppiä, selaa keskusteluita, jos olet sitä tyyppiä. Mutta ennenkaikkea luota itseesi, sillä KUKAAN MEISTÄ ei tiedä kuka ihminen sieltä tulee. Ja siksi valmistautuminen on vaikeaa.

Kenenkään persoonaa ei voi muuttaa, mutta meidän tehtävämme on oppia kasvamaan yhdessä kaikkien persoonallisuuksien kanssa. Relaa, hengitä sisään, huokaise ja anna lastesi opettaa sinulle aikojen saatossa millainen äiti tai isä sinä olet, sillä se on paras tie olla hyvä vanhempi.

Avainsanat

Kommentit (3)

Ite en kakaroita oo hommaamassa – jaksa sellasia räkännokkia ja itkevii

Kyllä elämä yllättää, minut aina joka päivä lapseni kautta. En tiennytkään, kuinka paljon ja pyyteettömästi toista ihmistä voi rakastaa – mutta en tiennyt myöskään, kuinka silmitöntä raivoa ja riittämättömyyttä voi ihminen tuntea. Heräsin haluamaan lasta jotenkin yhtäkkiä vaikka aina olin sitä mieltä etten hanki lapsia. En pitänyt itseäni äidillisenä, mutta nyt minä olenkin se, joka keittelee koululaiselleen aamupuuroa ja antaa halin usein vaikka sitä ei pyydettäisi. (Vastapainoksi myös käskee ja vaatii ja vahtii lapsen menoja haukan lailla.) Enkä olisi koskaan uskonut, jos ennen vauvakuumettani joku olisi sanonut, että tuollainen olkitukkainen ja kaitaluinen tyttölapsi tulisi olemaan elämäni tärkein asia.

<3 <3 <3 Juuri näin se menee <3 <3 <3

Kommentoi juttua: 8 Helppoa testiä oletko valmis vanhemmaksi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X