DIY: Kauniit korut kierrätysmuovista + joulun kierrättäminen!

dsc_0320

Joulu on lämmön ja rakkauden aikaa. Joulu on myös nautinnon aikaa. Se on sitä kun rauhoitutaan hetkeksi ja pysähdytään kiireisen elämän keskellä nauttimaan vain olemisesta. Joulu on sitä kun syödään hyvin ja ollaan yhdessä tärkeimpien kesken. Sitä on joulu, ainakin meillä.

Joulu on yhä enemmän myös lahjojen aikaa, sitä kun muistetaan rakkaimpia pienin paketein. Se on myös sitä, että saadaan jotain muilta. Puolisoni kanssa me tänä jouluna lahjojen sijaan sijoitimme säästöön lahjoihin menevän summan kevään tulevaa reissua varten. Lapset ja muu lähipiiri sen sijaan saivat paketit. Jotain itse tehtyä ja jotain kaupasta haalittua.

Jouluna pahvien ja lahjapapereiden tulva on aivan omassa mittakaavassaan. Leluja raivataan kirppiksille ja muualle kiertoon, että uudet mahtuvat tilalle. Meillä ainakin joulun alla kerättiin vauvalelut ja annettiin uusille pienille käyttäjille. Rikkinäiset lelut menivät roskiin ja osa leluista pakattiin vaatekomeroon odottamaan kesää, ettei lelumäärä pääsisi täysin karkaamaan käsistä. Joulun jälkeen myös koristeet löytävät oman laatikkonsa ja siirtyvät sinne odottamaan seuraavaa joulua.

Kierrättäessä tulee kuitenkin miettiä tarkoin, miten mikäkin kierrätetään oikein. Pahvit ja kartongit, paperit ja muu jäte löytävät omat laatikkonsa roskakatoksesta, mutta miten toimia ongelmajätteen kanssa? Esimerkiksi paristot ja pienakut ovat yksi iso, jopa vaarallinen ongelma.

Tiesitkö, että paristoja kerätään kauppojen eteisissä? Minä tiesin, useimmat tietävät. Mutta tiesitkö, että niiden navat tulee teipata välittömästi, kun paristot ovat loppuneet ja ne irroitetaan laitteista? Tätä minä en tiennyt.

dsc_0339

Oikosulku voi syntyä jos paristojen tai akkujen navat pääsevät koskemaan toistensa tai metallisten esineiden kanssa. Tämä kuitenkin voidaan estää teippaamalla virtanavat välittömästi, kun paristot poistetaan käytöstä. Paristojen ja pienakkujen palauttaminen on helppoa kaikkiin niitä myyviin kauppoihin ja myyntipisteisiin.

Jouluna on paljon paristoilla toimivia pieniä laitteita, kuten koristeita ja leluja. Kynttilät, lämpö ja sähkövaraus ovat kuitenkin potentiaalisesti vaarallinen yhdistelmä, joten paristojen oikeanlainen säilyttäminen ja kierrättäminen ovat ensiarvoisen tärkeää – Etenkin, kun lähellä on lapsia.

Monet lelut ja koristeet kuluttavat virran nopeasti loppuun. Käytöstä poistetuissa paristoissa ja pienakuissa kuitenkin usein on vielä pieni määrä sähkövarausta jäljellä. Siksi on mahdollista, että ne aiheuttavat huolimattomasti säilytettyinä oikosulkuun joutuessaan niin paljon kipinää ja lämpöä, että ne voivat pahimmillaan jopa sytyttää tulipalon. Näin voi käydä jos navat pääsevät koskemaan toisiaan tai jotain metallia.

Lisäksi esimerkiksi nappiparistoissa on monta muuta turvallisuusriskiä ihan jo sellaisenaankin. Monet jokapäiväisessä käytössä olevat vempaimet sisältävät pikkiriikkisiä nappiparistoja, esimerkkinä led -tuikut, kaukosäätimet ja autonavaimet. Paristoluukkuja noihin harvoin on ruuvattu kiinni, kuten leluihin on. Paristoluukun auetessa lapsen käsittelyssä lapsen on helppo nielaista pieni paristo ilman, että vanhempi edes huomaa asiaa. Eikä ne lelujenkaan patteriluukut täydellisen varmoja ole, sillä jos lelu rikkoutuu rajummassa leikissä, patterit päätyvät herkästi pieniin, mutta vääriin käsiin.

Jos lapsi ehtii niellä pariston, paristo voi pahimmassa tapauksessa jäädä kiinni lapsen ruokatorveen, jolloin tukehtumisvaara on ilmeinen. Lisäksi paristo voi tehdä tuhoa ruokatorveen. Pienet, halkaisijaltaan alle 2 senttimetrin nappiparistot läpäisevät yleensä ruuansulatuskanavan ongelmitta. Jos oireita ei ilmene, tilannetta voi seurata kotona. Jos kyseessä on suuri paristo (halkaisija yli 2 cm) tai paristo ei ole poistunut kahdessa vuorokaudessa, on syytä lähteä lääkäriin tai sairaalaan. Tässä vielä perusohjeita jos lapsi on nielaissut pariston, tai epäilet että hän on nielaissut pariston (Linkki).

Navat siis tulee teipata kaikista paristoista heti kun ne poistetaan käytöstä. Paristot tulee tämän jälkeen säilyttää paikassa, missä lapset ei niihin pääse koskemaan. Meilläkin noita paristollisia leluja on paljon ollut käytössä ja tiedän jo valmiiksi, että joulupaketeihin niitä on kääritty lisää. Lisäksi koin turvallisemmaksi hankkia osan joulukoristeistakin paristokäyttöisinä, näin niitä ei tarvitse joka sekunti olla valvomassa.

esitys1

Meiltä löytyy tänäkin vuonna monenlaisia koristeita, mitkä toimivat paristoilla.

img_8291

Lapsetkin oppivat jo pienenä miten paristot kierrätetään ja minne ne palautetaan!

Paristoja kerätään siis jokaisen niitä myyvän kaupan ja kioskin eteisessä. Käytetyille paristoille oiva säilytyspaikka on meillä ainakin lähellä tyhjiä pulloja – näin ne muistaa napata siitä mukaan, kun on lähdössä kauppaan. Jos paristoihin on syystä tai toisesta tullut ruostetta, sulje ne muovipussiin varuiksi, ettei niistä irtoa aineita, jotka ärsyttävät ihoa tai tuhoaa pintoja. Tärkeintä on, ettei paristoja heitä sekajätteeseen, vaan muistaa viedä ne niille tarkoitettuun kierrätyslaatikkoon!

Tee kauniit korut kierrättäen jouluna kertyneistä muoveista. Yhdessä lasten kanssa – tietysti!

En muista oliko se viime vai sitä edellinen joulu, kun serkkuni olivat tehneet kauniita koruja itse kutistemuovista. Siihen siis sai askartelukaupoista valmiita materiaalipakkauksia. Idea on siis se, että muoviin piirretään permanent-tussilla kuva, joka väritetään. Tämän jälkeen kuvat siirretään uuniin ”sulamaan” ja ne kutistuvat ja muovi tiivistyy kovaksi, jolloin niistä saa tehtyä kauniita koruja tai muuta sellaista.

Tässä on idea sama, mutta korut tehdään kierrätysmuovista. Monista jouluherkuista, lahjapakkauksista ja rahkojen kansista jää sopivaa sileäpintaista, paksumpaa muovia, joka sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Muovilla on muisti ja kun sen kuumentaa, se palaa alkuperäiseen muotoonsa, eli kutistuu ja kovettuu. Näin saat helposti kierrätettyä muovirasioita ja samalla hauskaa tekemistä lasten kanssa pakkaspäiviin.

TARVITSET:

Muovirasian tai muuta kovempaa, paksua muovia
Sakset
Rei’ittimen
Permanent -tusseja
(Värityskirjan tms. mistä ottaa mallia)

Aloita kuumentamalla uuni 165 C. Kaikki kuviot voi paistaa rinnakkain yhtä aikaa, sillä ne kutistuvat. Seuraa kuumentamista tarkasti. Meillä meinasi Elsa mennä rullalle, kun käytin vahingossa kiertoilmatoimintoa. Lämmitä kuvia uunissa 2-3 min. Olaf oli isompi ja tarvitsi enemmän aikaa. Seuraa kuumennusta koko ajan ja tarkista kuvien tila minuutin välein. Anna kuvien jäähtyä kokonaan pellin päällä ja valjasta ne sitten haluamaasi käyttöön. Kuvalliset vaihe-vaiheelta ohjeet jatkuvat alla.

dsc_0302

Käytin tästä rasiasta kannen ja pohjan. Kannessa oleva etiketti otetaan irti ja liima pitää pestä huolellisesti. Itse en Olafia tehdessä niin tehnyt ja pinta jäi tahmeaksi. Elsan kohdalla viisastuin ja Elsa onnistuikin hyvin. Pese siis kaikki liima huolellisesti.

dsc_0304

Piirrä muoviin haluamasi kuva ja väritä se.

dsc_0306

Tässä näkee että Olafin pinta on suttuinen, kun siihen jäi sitä liimaa. Kuvittelin sen liiman katoavan kuumentuessaan, mutta olin väärässä.

dsc_0310

Leikkaa kuvio irti mahdollisimman läheltä ääriviivoja ja tee haluamaasi kohtaan reikä rei’ittimellä. Sillä saa siistimmän ja tasaisemman reunan. Olafiin tein reiän saksilla ja se meinasi mennä umpeen. Jos teet saksilla, niin leikkaa reiän reunoista pois ”ylimääräinen” muovi, että reikä pysyy auki.

dsc_0313

Elsan ääriviivat olisivat kaivanneet ohuemman tussin, mutta pieni Elsa-fani oli oikein tyytyväinen onneksi tähän ensimmäiseenkin versioon.

dsc_0315

Tässä Elsa väritettynä. Muovi siis kutistuu uunissa pienesti. Jotkut muovit muuttuvat uunissa valkoiseksi, jolloin kuvan värit tulevat kauniisti esiin.

dsc_0320

Valmiista Olafista voisi tulla vaikka kiva kirjanmerkki.

dsc_0325

Elsasta taas saa kauniin kaulakorun, eikä haittaa yhtään vaikka katoaa matkalla. Aina voi tehdä uuden yhtä helposti.

Tässä vielä LINKKI video -ohjeeseen.

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Recser Oy:n kanssa. Lisätietoa paristokierrätyksestä löydät heidän nettisivultaan (Linkki) sekä heidän Facebook -sivultaan (Linkki).

Kommentit (7)

Olipa mielenkiintoinen postaus, taas oppi uutta! En tiennyt tuota teippaamisjuttua myöskään ja todellakaan ei ole mieleeni tullut tehdä kutistemuovijuttuja noin helposti ja edullisesti. Tosin en tiedä, uskallanko mistä kaikista rasioista kokeilla, mutta ehkä valtuutan mieheni uunivahdiksi.

Pakko sanoa, et tän postauksen info oli mullekin isoksi osaksi uutta, mut silti tärkeää ja mielenkiintoista tietoa 🙂 Noi kutistemuovijutut oli Kyl kans Kiva juttu, ja Ku vaan kyttää uunia koko ajan, niin hyvin se menee 🙂

Mitä muovia pakkauksen kuuluu olla, jotta kutistuu eikä aiheuta käryhaittaa?

Siis mitä tahansa tollasta kirkasta, vähän paksumpaa muovia. Just näitä mitä monissa salaattipakkauksissa on: Eli kirkasta ja semisti paksumpaa. Toi rosollipakkaus antaa osviittaa, kun katsot kuvaa tarkemmin. Jos kaupassa kurkkaat niihin salaattibaareihin, niin niissä monissa on joko suoraan semmosta paksua kirkasta muovia olevat rasiat, tai sit pahvirasiat missä on paksua muovia olevat kannet. 🙂

Mä teen ens kauppareissulla vielä vähän pioneerityötä ja selvitän missä kaikissa on tähän sopivaa muovia. Mut siis kuten jo sanoin, niin muovin pitää olla jämäkkää ja mielellään kirkasta, se saattaa muuttua uunissa valkoiseksi, mut se ei haittaa. 🙂

Muistakaa, että muovissa pitää olla muovikoodi 6, sillä muut vapauttavat myrkyllisiä kaasuja sulaessaan. Todella kiva kierrätysaskarteluidea!

En ymmärrä miten 6 muovia voisi käyttää, sehän on melkein lasista ja särkyy jos yrittää leikata

Muovi mitä itse käytin leikkaantui saksilla hyvin. En tiedä miten sitten oikeasti paljon vahvemman muovin kohdalla käy.

Kommentoi juttua: DIY: Kauniit korut kierrätysmuovista + joulun kierrättäminen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X