Matkalla: Poikamme auringonpistos säikäytti – Näin toimit tilanteessa!

En ole itse koskaan saanut auringonpistosta vaikka maailmaa on tullut kierrettyä lapsesta asti. Olen myös aikuisiällä grillannut itseäni haaveillen rusketuksesta, eikä hattu tai huivi ole kuulunut koskaan kesävarusteisiini. Olen juonut aina paljon, mutta en ole osannut arvioida nesteentarpeen määrää kun yhtäkkiä 6 tunnin aikana lämpötilaero muuttuu 50 C. Hillun siis lomakohteissa pihalla liian vähissä vaatteissa ja ilman minkäänlaista suojakerrointa. Poltan itseni joka lomalla ihan ilman poikkeuksia, mutta auringonpistokselta olen koko ikäni onnistunut välttymään. En muista itse asiassa ketään lähipiiristä joka sellaisen olisi saanut sen enempää ulkomailla kuin kotimaassakaan.

Alkuviikko täällä Teneriffalla meni upeasti. Olen pitänyt lapsilla suojaavia ja väljiä vaatteita ja käyttänyt 50 spf aurinkorasvaa koko ajan sitä lisäten. Kummallakin lapsella on ollut muuten koko ajan hatut – ainoana poikkeuksena se kun ollaan uimassa (ja nyt siihen tuli muutos – lakit on päässä myös altaassa). Juomapullot kulkee koko ajan mukana ja patistan lapsia ryystämään jotain vähän väliä.

Eilen kuitenkin lämpötila teki poikkeuksen. Kun se muutoin on koko viikon ollut 22- 25 C tietämissä, niin eilen auringossa noustiin pitkästi yli kolmeenkymmeneen asteeseen. Nesteen määrää olisi pitänyt lisätä kaikkien osalta entisestään, mutta minä tajusin sen liian myöhään. Lisäksi uiminen kuumalla ilman hattua teki tepposen ja poikani sai auringonpistoksen. Vaikkemme olleet altaassa kuin 15 – 25 minuttia.

Onneksi tilanne saatiin hoidettua perinteisin menetelmin. Annoimme hänelle parasetamolia kuumeeseen ja hän sai juotua muutaman desin nestettä. Ruoka ei oikein maistunut joten annoimme suolan takia sipsejä ja syötin hänelle pienen määrän sormisuolaa suoraan purkista.

Yöllä herätimme häntä parin tunnin välein  ja tarkistelimme kuntoa ja tajunnan tasoa. Myös yöllä juotiin vettä joka heräyksellä. Aamulla täältä heräsi normaali ja vilkas poika ja kaikki on hyvin. Tilanne kyllä todella säikäytti koko matkaseurueen, kun pieni poika nuutui aivan totaalisesti. Onneksi hänen olonsa parani jo heti illalla kun saimme jäähdytettyä hänet ja lääke ja neste alkoi vaikuttamaan.

Tässä kirjoittaessani terassilla huomaan, että vaikka kello on vasta puoli kymmenen aamulla, täällä on nyt jo uskomattoman kuuma. Tämä päivä pysytellään ainakin tuon kaikkein kuumimman ajan sisätiloissa opiskellen Espanjaa!

Tässä vielä muutama vinkki miten ennaltaehkäistä auringonpistosta / lämpöuupumusta / lämpöhalvausta

  1. Suojaa lapset suoralta auringonvalolta väljillä vaatteilla ja pidä pää suojattuna kaikin ajoin.
  2. Uima-asuiksi pienille kannattaa ottaa UV-uimapuvut jotka itsessään jo suojaavat auringolta, sillä vedessä UV-säteily moninkertaistuu kun se heijastuu veden pinnasta.
  3. Vältä kuuminta aurinkoa klo 11 – 15 välillä, pysyttele varjossa. Suojaa vaatteilla ja rasvoilla myös varjossa ollessa.
  4. Suojaa kaikki näkyvä iho vielä aurinkorasvalla missä on kunnon suojakerroin. Lapsille suositellaan vähintään SPF 30 suojakertoimen rasvaa, mutta jos matkustat Suomen ulkopuolelle ei SPF 50 ole yhtään liikaa.
  5. Suojaa silmät aurinkolaseilla.
  6. Juo koko ajan! Lapsilla on hyvä olla omat juomapullot jolloin pysyt kartalla siitä paljonko kukakin on päivän aikana juonut.
  7. Vesi on hyvä juoma, mutta pidä huoli myös suolan saannista. Jopa lapsillekin suositellaan urheilujuomia silloin kun auringonpistos iskee. Suolan saanti on erityisen tärkeää kun lämpötila on korkea. Suolaa saa myös kivennäisvesistä tai suoraan purkista.
  8. Jos olet ulkomailla reissussa, muista ennen matkaa ottaa hyvä matkavakuutus siltä varalta että tarvitset sairaalahoitoa. Myös kansainvälinen kela-kortti kannattaa hankkia, sillä saat joka paikasta Euroopan unioinin alueella apua samalla tavalla kuin kotonakin päivystyksessä. Kortti on kaikille ilmainen ja sen saa tilattua KELAlta.
  9. On myös hyvä selvittää lähimmät klinikat ja sairaalat etukäteen. EU -alueella hätänumero on aina 112 – jos matkustat EU:n ulkopuolelle, selvitä ensimmäisenä paikallinen hätänumero ja muu auttava taho.

Jos epäilet auringonpistosta tai lämpöhalvausta

Jos epäilet että sinä tai lapsesi olette saaneet auringonpistoksen tai lämpöhalvauksen, toimi näiden Terveyskirjaston ohjeiden mukaan. Molemmat tilat voivat olla vaarallisia niin aikuiselle kuin lapsellekin ja on hyvä tarkistaa milloin tilanne vaatii sairaalahoitoa. Me selvisimme perinteisin menetelmin ja rauhaa itselleni toi se että sairaanhoitaja- siskoni oli mukana.

Jos pojan lämpö ei olisi laskenut niin nopeasti, olo olisi muuttunut veltommaksi, tai hän ei olisi juonut omin avuin, olisimme joutuneet lähtemään sairaalaan. Onneksi kotikonstit auttoivat ja nyt täällä leikkii taas iloinen pikkumies!

(Kuvat: Pixabay)

Kommentit

Kommentoi juttua: Matkalla: Poikamme auringonpistos säikäytti – Näin toimit tilanteessa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X