Ruoka

Viikon ruoat alle 50 eurolla – monipuolinen ja halpa ruoka kokataan edullisista raaka-aineista hävikkiä välttämällä

Halpa ruoka ei tarkoita, että mausta tarvitsisi tinkiä, sillä oikeasti maukas arkiruoka ei vaadi valmistuakseen kalliita raaka-aineita. Edullisista perusraaka-aineista valmistetut kotiruoat eivät häviä maussa hienostuneemmille ruokalajeille. Lisäksi ne ovat helppoja ja nopeita valmistaa. Kokosimme edullisia kotiruokia, joista tykkää koko perhe.

Halpa ruoka kiinnostaa monia, sillä kukapa ei haluaisi säästää arjen ruokakuluissa ja valmistaa esimerkiksi viikon ruokia alle viidelläkympillä? Edullisistakin raaka-aineista voi valmistaa ruokaa, joka on kuitenkin monipuolista ja ravitsevaa. Kokosimme edukkaat reseptit.

Halpaa kasvisruokaa

Kasvisruokaa pidetään usein kalliina, mutta kun raaka-aineiksi valitsee sesongin kasviksia sekä esimerkiksi papuja, linssejä, kikherneitä tai soijarouhetta, saa valmistettua kattilallisen ruokaa parilla eurolla.

Erityisesti soijamakaronilaatikon ohje on kätevä olla takataskussa, silloin kun tekee mieli kiristellä kukkaron nyörejä ja säästää arkiruokakuluissa. Halpa soijarouhe on proteiinipommi, joka sopii kaikkeen, mihin jauhelihakin. Sujauta sitä makaronilaatikkoon tai esimerkiksi chilin sin carneen papujen seuraan. 

Erilaiset pavut ja linssit ovat nuukailija unelma ja niitä onkin syytä pitää kaapissa pussi jos toinenkin. Linssit sekä pari tölkillistä tomaattimurskaa voi käyttää esimerkiksi tähän linssibologneeseen. Ylijääneen linssikastikkeen voi sujauttaa esimerkiksi lasagnen tai tortillojen väliin tai loihtia niistä mausteilla, yrteillä ja raikkailla kasviksilla ihan uudenlaisen aterian. 

Tai yhdistä linssit porkkanoiden kanssa ja tee niistä soppa. Chili, inkivääri ja kookos viimeistelevät makumaailman.

Pinaattikeitto on kotiruokien aatelia. Tölkillisestä maitoa ja pussillisesta pakastepinaattia syntyy soppaa koko kattilallinen, eikä hintaa kerry paria euroa enempää. Keitä päälle kananmunat ja varaa lisäksi hyvää leipää.

Halpa ruoka: Kalaruoat

Tuore kala ei useinkaan ole se edullisin vaihtoehto, mutta esimerkiksi muikkuja ja silakkaa saa usein alle kympin kilo. Tee silakoista perinteiset silakkapihvit tai piparjuurella maustettu silakkalaatikko. Muikuista puolestaan syntyy yhden pellin taktiikalla ruokaisa muikkupelti yhdessä perunoiden kera. 

Pakasteseitistä saa herkkua, kun kalafileet upote­taan herkulliseen sweet chili -­ker­makastikkeeseen. Myös seitikeitto on halpa ruoka, joka saa makunystyrät onnesta sykkyrälle. Maukas liemi maustetaan kurkumalla ja aateloidaan kookosmaidolla.

Halpa ruoka: Broileriruoat

Kun broileria haluaa syödä kukkaronnyörejä kiristellen, kannattaa fileepihvien ja -suikaleiden sijaan suosia edullisempia paistileikkeitä sekä koipireisiä. Paistileike on erinomainen valinta esimerkiksi uunissa valmistettavaan broilerivuokaan, sillä se pysyy fileitä paremmin mehevänä. Broilerivuoka maustetaan välimerelliseksi sitruunalla ja oliiveilla. 

Paistisuikaleet sopivat myös keittoihin. Saat meksikolaisesta kanakeitosta todella ruokaisan, kun sujautat liemeen myös papuja. Tomaattisen liemen voi maustaa veikeästi juustokuminalla. 

Broilerikiusaus kasataan nopeasti pakasteperunasta ja uuni hoitaa kypsennyksen. Arjen kiireessä on lupa oikaista. Kaupan pakastealtaan valmiit peruna-sipulisekoitukset sopivat hyvin kiusauksiin ja kilon pussillisen saa alle kahdella eurolla. Vielä halvemmalla pääset, kun suikaloit perunat itse.

Broileribolognese on koko perheen suosikkiarkiruoka ja varsin halpa ruoka, kun tölkkitomaateista valmistetun kastikkeen rikastaa porkkanaraasteella. Tee kerralla iso satsi ja hyödynnä tähteet seuraavana päivänä.

Halpaa ruokaa kananmunasta

Pakettillinen kananmunia ei maksa paria euroa enempää ja niistä saa valmistettua vaikka mitä! Yhdistä kananmunat vaikka kinkkusuikaleiden kanssa. Kinkkumunakas kätkee sisäänsä kinkkua, paprikaa ja yrttejä. Munakas paistetaan pellillä tai uunivuoassa. Jämät voi syödä leivän päältä.

Shakshuka eli Lähi-idän aamiaispannu on ruokaisa, Lähi-idässä suosittu aamu- ja iltapala, jonka joukkoon voi lisätä jääkaapin aarteita. Yrteillä ja juustolla höystetyllä munakkaalla pärjää hyvin lounaallakin, etenkin kun lisänä tarjoaa rapeakuorista leipää. 

Kun kukkaronnyörejä haluaa todella kiristellä, kannattaa jääkaapin tähteen hyödyntää tehokkaasti. Kananmunacurry on hauska ja herkullinen arkiruoka, joka syntyy pikapikaa edellisen päivän linssikeiton tähteistä. Maukasta kastikepohjaa voi rikastuttaa kermalorauksella tai kookosmaidolla.

Halpa ruoka: Liharuoat 

Erilaiset vuokaruoat ovat arjen sankareita monestakin syystä. Helppouden lisäksi niihin tarvittavat ainekset ovat usein varsin edullisia. Vuoassa halpa ruoka syntyy kuin itsestään. Kun kerrostat uunivuokaan perunamuusia sekä pavuilla jatkettua jauhelihakastiketta ja maustat makoisaksi, on koossa kelpo ateria. Parhaassa tapauksessa olet ratkaissut myös seuraavan päivän ruokapulman, sillä jauheliha-papu-perunasosevuoka on riittoisa ja se maistuu hyvältä myös uudelleen lämmitettynä. 

Kaali on tunnettu keventäjän kaveri, mutta myös nuukailijan unelmaraaka-aine. Kokonaisesta kaalista riittää syötävää, eikä kilohinta päätä huimaa. Suikaloi osa kaalista pataan, lisää joukkoon juureksia sekä jauhelihaa ja hauduta muhevaksi. Loput kaalista voi suikaloida viikon aikana erilaisiin kaalisalaatteihin tai sujauttaa vaikka kaalipiirakan täytteeksi. 

Soijarouhe-jauhelihakastike on tehty perinteiseen ruskeakastikkeeseen. Soijarouheella jatkat jauhelihakastiketta helposti ja teet isomman satsin edullisemmin kuin pelkästä jauhelihasta. Silkkaa säästöä!

Jauhelihan lisäksi kannattaa suosia myös edullista maksaa. Jauhemaksapihveihin tarvitset maksan lisäksi vain perunaa, sipulia ja mausteita sekä puoli tuntia kokkausaikaa. Niin, ja lisuke: perunamuusia ja puolukkahilloa parempia (ja edullisempia) seuralaisia tuskin löytyy.

Joenpolven rouvan säästöpata on halpa ruoka, joka tehdään possun kyljyksistä ja kotimaisista juureksista. Lisukkeeksi sopivat kuorineen keitetyt perunat.

Lue lisää Anna.fi: Mitä ruokaa? Viikon arkiruoat 50 eurolla – nappaa reseptit ja kauppalista

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viikon ruoat alle 50 eurolla – monipuolinen ja halpa ruoka kokataan edullisista raaka-aineista hävikkiä välttämällä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.