Ruoka

Jäätelö on suomalaisten suosikkiherkku – tuunaa valmisjätskit uusiksi makuelämyksiksi

Jäätelö on suomalaisten suosikkiherkku, jota syödään jopa 14 litraa henkilöä kohden vuodessa. Jollei ehdi tai halua tehdä jäätelöä alusta alkaen itse, saa kaupan valmisjäätelöihin helposti vaihtelua. Poimi parhaat ideat ja valmista viileitä kesäherkkuja!

Jäätelö on suomalaisten suosikkiherkku ja sitä syödään eniten Euroopassa asukasta kohden. menekki on jopa 14 litraa jääteöä henkilöä kohden vuodessa. Määrään ei yllä edes jäätelön kotimaa Italia.

Lue myös: Näin teet jäätelöä ilman jäätelökonetta – katso parhaat jäätelöreseptit!

Suomalaisten suosikkijäätelömakuja ovat tutut perusmaut: vanilja, suklaa, toffee, laku ja mansikka, jotka pitävät suosionsa vuodesta toiseen.

Tuttuihin jäätelömakuihin saa helposti vaihtelua, kun niitä tuunaa hieman. Pehmenneeseen valmisjäätelöön voi sekoittaa mukaan hedelmä- tai marjasosetta, pähkinöitä, keksimuruja, rouhittua suklaata, kookosta, kahvia tai vaikkapa likööritilkan. 

Kun jäätelön ostaa kaupasta valmiina, on myös aikaa panostaa lisukkeisiin. Kruunaa jäätelöannos itse tehdyllä jälkiruokakastikkeella tai kokoa jäätelöstä helppo jäätelömalja tai näyttävä kakku. Muistatko myös 80-luvun klassikkojälkiruoan, uunijäätelön?

Uutta makua valmisjäätelöön

Jäätelöstä, marjoista, kermavaahdosta sekä murustelluista pikkuleivistä valmistuu vähällä vaivalla näyttävä jäätelöherkku lasimaljaan. Runsaan jäätelöannoksen voi koota perinteisestä vaniljasta vaikka mansikka- tai minttujäätelöstä. Kokeile myös herkullista toscakuorrutetta, jolla valmisjäätelö nousee hetkessä ihan uudelle tasolle.

Ihanan eksoottinen guavajäätelö syntyy, kun pehmeäksi sulaneeseen vaniljajäätelöön sekoitetaan guavapyreetä tai säilöttyä tai kuivattua guavaa, minkä jälkeen jäätelö jäädytetään uudelleen. Jäätelöön voi lisätä myös tilkan vodkaa ja kookosmaitoa. 

Samaan tapaan syntyy myös avokadojälkiruoka, mutta pehmeä vaniljajäätelö ja sitruunalla maustettu avokadosose vain sekoitetaan keskenään ja tarjotaan saman tien.

Affogato on italialainen jälkiruokaherkku aikuiseen makuun. Herkullinen espressolla maustettu vaniljajää­telö peitetään jälkiruoassa kahvin makuisella kinuskikastikkeella. 

Uunijäätelö oli muotia muutama kymmenen vuotta sitten, mutta kylmän ja kuuman, kirpakan ja makean suloinen liitto hurmaa edelleen.

Jäätelö maistuu itse tehdyn kastikkeen kanssa

Itse tehty jälkiruokakastike tekee kaupan valmisjäätelöstä luksusluokan herkun. Kun kastike on kuumaa ja jäätelö kylmää, on makuelämys vailla vertaa. 

Lue myös: Jäätelö onnistuu ilman jäätelökonetta – poimi kesän 7 viileintä jäätelöohjetta

Kokeile paahtokinuskikastiketta, kuumaa suklaakastiketta tai itse tehtyä lakritsikastiketta. Sitruunainen passionkastike ja limetillä raikastettu mansikkakastike maistuvat ihanilta kesähelteellä. Kahvilla maustettu kinuskikastikike sopii aikuiseen makuun.

Jäätelökakut sopivat juhlaan

Jäätelökakku on lastenjuhlien klassikko, joka maistuu isommillekin. Baked alaska eli uunijäätelökakku on klassikko ja komeasta ulkonäöstään huolimatta yllättävän helppotekoinen. Kakkupohjan päälle lisätään jäätelöä ja hilloa, marjoja tai hedelmiä, jotka hunnutetaan pehmeällä marengilla. 

Helppo jäätelöcharlotta valmistetaan kääretortuista ja jäätelöstä. Tuoreet marjat ja kermavaahto viimeistelevät sekä ulkonäön että makuelämyksen. 

Koivuhalko-kääretorttu on näyttävä tarjottava vaikka juhannusjuhliin. Maitorahkalla, vaniljajäätelöllä  ja marjoilla täytetty kääretorttu kuorrutetaan valkosuklaalla ja viimeistellään tummasuklaaraidoin.

Jäätelö taipuu juomiksi ja pirtelöiksi

Jäätelö sopii myös juomien pohjaksi. Lapset rakastavat itse tehtyä pirtelöä, jonka maustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Surauta sekaan esimerkiksi vadelmia tai banaania ja kookosta. 

Roseekuohuva on näyttävä juhlajuoma aikuiseen makuun. Kupliva luksusjäätelö  valmistuu hetkessä – tarvitset vain kaksi raaka-ainetta!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jäätelö on suomalaisten suosikkiherkku – tuunaa valmisjätskit uusiksi makuelämyksiksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.