Crème brûlée ilman valkoista sokeria

Crème brûlée on ranskalainen klassikkojälkiruoka. Sen valmistaminen on helppoa, mutta valmistuksessa etenkin kypsentäminen mielletään vaivalloiseksi. Todellisuudessa koko herkku on valmis uuniin alle kymmenessä minuutissa ja kypsentämisaika riippuu uunivuokien koosta.

Tämä versio Crème brûléesta poikkeaa tavallisesta versiosta sillä, että olen tehnyt tämän reseptin kokonaan ilman valkoista sokeria. Tavallisessa reseptissä myös kermaa on suhteessa maitoon enemmän, mutta tein tämän 50/50 suhteella. Aion myös piakoin kokeilla onnistuuko Crème brûléen koostumus pelkästä maidosta tai vaihtoehtoisesti kasvimaidoista.

Itse massaan käytin sokerin sijaan Karppisokeria ja pinnalle tuleva paahdettu sokeri oli kookossokeria. En älynnyt testata miten karppisokeri olisi reagoinut vanukkaan pinnalla, lisäksi halusin maun muistuttavan mahdollisimman paljon alkuperäistä, jossa käytetään tummaa fariini- tai muscovadosokeria.

VINKKI: Kiinnostaako sokeriton leivonta ja kokkailu? Liity koko ajan kasvavaan ”Sokeriton ja vähäsokerinen ilosanoma” – Facebookryhmään! Ryhmässä on hurja määrä erilaisia herkkuja ja leivontareseptejä, missä valkoista sokeria ei ole! Ryhmä on avoin kaikille! Voit myös seurata sokerittomia reseptejä instagramissa @sokeritonta_sugarfree

Crème brûlée, 4 annosta

2 dl Kuohukermaa
2 dl Maitoa
3 Kananmunankeltuaista
½ dl Karppisokeria
½ sitruunan raaste
1 tl Vaniljajauhetta

Pinnalle tummaa sokeria (itse käytin kookossokeria)

  • Kuumenna uuni 175 C.
  • Vatkaa keltuaisia ja karppisokeria niin kauan että seos vaalenee huomattavasti.
  • Kuumenna kattilassa maito, kerma, sitruunankuoriraaste ja vaniljajauhe. Älä anna kiehua.
  • Kaada maitoseos munamassaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
  • Laita 4 – 6 n. 1-2 dl vetoista, uuninkestävää astiaa uunivuokaan ja keitä vettä.
  • Jaa massa neljään isompaan tai kuuteen pienempään vuokaan ja kaada siivilän läpi.
  • Kaada keitetty vesi isoon uunivuokaan niin, että vettä on pikkuvuokien puoleen väliin asti, tai pikkusen yli.
  • Kypsennä vanukkaita uunissa ensin 30 min, tai jos massa ei ole yhtään hyytynyt, niin pidennä kypsennysaikaa. Kun massa hyllyy mutta ei enää aaltoile, on Crème brûléet valmiit.
  • Siirrä ne kylmään hyytymään loppuun n. 2-3 h tai yön yli.
  • Juuri ennen tarjoilua, ripottele kookos(- tai fariini)sokeria vanukkaan pinnalle ja paahda kaasupolttimella sokeri pintaan. (HUOM! Huomasin että kookossokeri palaa herkästi, joten kannattaa kostuttaa vanukkaan pintaa pienesti vedellä, huomaa, että 1 tl vettä on jo liikaa, eli kannattaa käyttää kostutettua lusikkaa)!
  • Tarjoile marjakastikkeen kanssa.

Pikainen marjakastike ilman sokeria

½ dl Pakastemustikkaa
½ dl Pakastemansikkaa
½ dl Pakasteviinimarjoja
½ dl Vettä

  • Mittaa ainekset blenderiin ja aja sileäksi.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Crème brûlée ilman valkoista sokeria

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X