Menin lupaamaan ystävälleni että teen hänen tulevalle pikkuihmeelleen vauvanpesän. Uhkuin itsevarmuutta siihen hetkeen asti, kun kankaat olivat edessäni lattialla ja tajusin, ettei minulla ole pienintäkään hajua miten sellainen tehdään. Tilannetta ei helpottanut se etten ole kahteen vuoteen koskenut ompelukoneeseen.

Niinpä minä pyyhin sentin kerroksen pölyä vanhasta Singeristäni ja avasin Pinterestin. Eihän tämä voi rakettitiedettä olla, eihän?

Pinterest tarjosi pilvin pimein ohjeita ja kaavoja. Tulostimen musteet kuitenkin oli päässyt kuivumaan liian vähäisen käytön takia, enkä siis saanut kaavoja ulos. Vedin hermot, hengitin kaksi kertaa syvään ja päätin vetää intuitiolla.

Pinterestin kaavoissa ja muissakin vastaani tulleissa ohjeissa oli myös se huono puoli, etten minä ainakaan pulun aivoillani saanut jutun juonesta yhtään kiinni. Jokaisessa löytämässäni ohjeessa oli myös käytetty kanttinauhaa nauhakujaksi. Minulla ja kanttinauhalla oli vuosia sitten riitaisa suhde joka päättyi sotkuiseen eroon. En vieläkään pysty antamaan anteeksi ja tästäkin syystä oli parempi, että päätin tehdä homman ilman apuja ja ohjeita.

Minä en ole piirtäjä enkä sillä saralla muutenkaan kovin taiteellinen, mutta koitin silti piirtää vaihe-vaiheelta kuvat selkeyttämään tätä minun versiotani babynestistä. Alla siis piirretyt ohjeet ja muutama valokuva hahmottamassa projektia. Toivottavasti tästä ohjeesta on jollekin teistä iloa!

Ompelin mukaan myös minipeiton joka toimii joko peittona, tai sitten vaikka helposti pestävänä pohjana. Uskokaa tai älkää, mutta tämän peiton ompeleminen oli noin sata kertaa vaikeampaa kuin tuon vauvanpesän.

Ompelin myös pienen tilkkupeiton. Tätä voi käyttää joko pohjalla alustana jos tulee pukluja, tai sitten sopivana minipeittona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TARVITSET:

100 x 150 cm kangasta pohjaan
250 x 40 cm kangasta pehmorinkulaan
Yhden 40 x 40 cm tyynyn sisällön, tai vastaavaa vanua
50 x 140 cm levyvanua
3 m silkkinauhaa tai hupparinyöriä

Ompelukoneen ja sopivan väristä lankaa

Muutama huomio alkuun:

  • Suosittelen käyttämään puuvillakangasta joka ei veny ihan älyttömästi. Se helpottaa ompelemista, eikä kangas lähde vetämään kieroon.
  • Huomasin että kun melkein joka välissä käyttää silitysrautaa, on ompeleminen huomattavasti helpompaa. Kankaiden ollessa suoria, on helppo ommella suoraan. Lisäksi päärmeiden teko muuttuu hankalasta helpoksi, kun reunat silittää ennen nuppineuloitusta.
  • Jos sinulla on pidempi pinna kuin minulla, joissain kohdissa voi olla helpompaa harsia kangasta. Homma onnistuu kyllä ilmankin.
  • Itse käytin kiristykseen silkkinauhaa, koska se on minusta kauniimpaa. Kangaskaupan myyjä kertoi, että monet käyttävät hupparin nyöriä ja siihen sopivaa kiristysnappia.
  • Itse käytin reunan täyttämiseen tyynyä. Kaupasta saa muutamalla eurolla tyynyn, joka on helppo tunkea sellaisenaan pesukoneeseen.
  • Koska pesä tulee pienelle vauvalle, muistathan pestä kaikki kankaat ja vanut hajusteettomilla pesuaineilla ennen kuin alat ompelemaan.
  • HUOM!!!! Maailmalta on kuulunut viime aikoina kurjia uutisia miten sekä näihin vauvanpesiin, että pinnasängyn reunapehmusteisiin voi liittyä tukehtumisriski. Tästä syystä vauvaa kannattaa nukuttaa näissä aina vain ja ainoastaan valvotusti!

Sitten aloitetaan…

  1. Leikkaa kankaista kuvan mukaiset palat kankaista. Jos kankaan pituus ei riitä tuohon pidempään osaan, siihen voi ommella jatkopalan. Näin säästyy kangastakin. Leikkaa jokaiseen reunaan sentin verran saumavaraa. Päärmää kuvassa katkoviivalla merkityt sivut. Tämä auttaa sinua myöhemmin.

 

2. Taita pitkä suikale kaksinkerroin ja ompele reuna katkoviivan mukaisesti kiinni. Ompele myös pohjakankaan sivut kiinni. Leikkaa kaksinkertaisesta vanusta sopiva pala pohjan sisälle. Sen tulisi olla noin 2cm kapeampi, kuin kangas, että reunoille jää tilaa mitkä myöhemmin ommellaan yhteen pitkän kankaan kanssa.

3. Laita vanu siis kankaan sisälle ja ompele vaakatasossa tikit 10 cm päähän toisistaan kuvan mukaisesti. Kannattaa aloittaa yläreunasta, eli pyöreästä reunasta, ettei kangas pussita loppua kohden. Tämä auttaa vanua pysymään paikoillaan kun vauvanpesää pesee pesukoneessa.

4. Ompele pitkän kankaan taitereunaan 1 – 2 cm leveä nauhakuja. Ompele siis päästä päähän suoralla ompeleella. Pujota sitten valitsemasi nauha hakaneulaa apuna käyttän nauhakujaan.

5. Ompele kankaat pesän alapuolelta kiinni toisiinsa katkoviivan mukaisesti. Tämän jälkeen täytä reunat vanulla ja ompele päät kiinni.