DIY Kaunis suihkulähde pihaan edullisesti!

Tasan vuosi sitten muutimme tähän pihaan. Olemme asuneet samoilla seuduilla nyt kaksi vuotta ja kaksi kesää minulla on ollut piha käytössä parvekkeen sijaan. Ensimmäisenä kesänä sain pihasta raparperit ja viinimarjat. Niiden lisäksi minulla kasvoi herneitä, salaattia ja kukkasia. Kuitenkin syötävän kasvattaminen osoittautui haastavaksi, sillä tätä aluetta piinaa etanat.

Toisena keväänä oli ikioma piha ja luulin etanaongelmankin olevan vain edellisekesäinen. Viritin pihaamme pienen kasvimaan, johon istutin sipulia, herneitä, kukkakaalia, porkkanaa ja yrttejä. Sama etanaongelma toistui kuitenkin kesällä ja lisäksi tietämättömyyttäni iskin sen kasvimaaviritelmän varjoon, joten elokuussa sain lähes 30 kpl kolmen sentin mittaista porkkanaa ja yhden peukalonpäänkokoisen kukkakaalin siitä pihasta säilöön.

Opin kuitenkin tyhmyyksistäni. Enää en edes yritä viljellä tuossa pihassa mitään kukkia kummempaa. Yrttimaan minä vielä teen, mutta muuten hankin kasvikseni hevi-osastolta. Mietin vielä talvella, että rakentaisin pienet kasvilaatikot, mitkä voi suojata kannella, mutta luovuin ideasta kuitenkin.

Sitten sain uuden idean. Minä haluan pihaamme suihkulähteen. Oli vielä talvi ja lunta maassa, joten ehdin pidemmän aikaa miettiä millaisen suihkulähteen oikeastaan haluan ja tarvitsen. Löysin aiheeseen liittyen paljon ideoita. Niitä olisi ollut suhteellisen helppo ostaa valmiinakin, mutta minä halusin kuitenkin tehdä sen niin pitkälle itse, kuin se suinkin oli mahdollista.

Heti alussa jo päätin, että haluan siitä vanhan kaivon näköisen. Malli siis oli mielessäni jo alusta asti. Konsultoin asiassa useampaan otteeseen puolisoni isää, sekä äitini miestä. He pitivät homman suhteellisen järkevänä ja kertoivat jos joku ideani ei tulisikaan toimimaan.

Mietin ensin suoraan kaivon valamista maahan, mutta betoni päästää vettä läpi, joten sen vesitiivistäminen olisi voinut tulla ongelmaksi. Lisäksi sitä vastaan soti myös kestävyys.

Mietin muovisen pohjan ostamista, mutta kaivo -idea oli aika pakkomielteinen, enkä minä muutenkaan halua pihaamme minkäänlaista minilammikkoa, missä olisi yli 10 cm vettä. En halua että lapsille sattuu mitään, eikä minulla oikein ole fiilistä kerätä hukkuneita oravia lammikoista enää tällä iällä. Lapsuudenkodissani oli uima-allas, mistä näitä eläinten raatoja sai joka kesä korjailla, vaikka siinäkin ammeessa oli kepukat eläimiä varten.

Päädyin siis ostamaan saavin, jonka ympärille muurasin luonnonkiviä. Saavin pohjan minä täytin hiekalla ja pilalle menneellä betonilla, sekä isoilla kivillä. Valoin 15 -20 cm betonipohjan niiden päälle ja sen keskelle jäi pienehkö ruukku, jonka päällä suihkulähde on. Täytin saavin vielä naapureilta saaduilla vanhoilla kiukaan kivillä, ettei siinä ole hukkumisvaaraa edes päästäisellä.

PROJEKTI MAKSOI TÄMÄN VERRAN:

 • 65 l Muovisaavi: 14,90€
 • 1 säkki betonia 4,90€
 • Koristeämpäri 2,90€
 • Koristenaru n. 5€
 • Yläpuu (vaakatasossa oleva puu) 1,90€
 • Aurinkopaneelilla toimiva minisuihkulähde 12€
  ——–
  YHT. 41,60€

LISÄKSI:

 • Kukkamulta ja kukat, kukkia on tulossa vielä paljon lisää, kunhan kelit lämpenevät.
 • Kiuaskivet naapurilta, lisäksi luonnonkiviä
 • Pari haapaa omasta metsästä (pystypuut)
 • Kukkapenkin reunuspuut, viime kesän projektista
 • Saha, ruuveja, lapio, akkuporakone, hengityssuojain, työkäsineet –> Kaikki löytyi kotoa valmiiksi.

Alla koko projektini kuvin ja yksityiskohtaisemmin selitettynä:

Kaivoin saavin hieman maan sisään, ettei siitä tulisi liian korkea ja että se pysyisi tukevasti paikallaan. Sahasin sahalla siitä kahvat pois ja asettelin pystyyn tulevat puut noiden kahvojen kohdalle ja hakkasin syvälle maahan rautakangen ja vasaran avulla.

Tiivistin ympäriltä saavin ja puut huolellisesti painaen, etteivät ne pääse liikkumaan mihinkään. Saavin pohjalle laitoin hiekkaa, kiviä ja edellisvuotisen pilalle kovettuneen betonisäkin sisällön. Riittävä paino sai sangon pysymään hyvin paikoillaan. Puut naputin vielä vasaralla, etteivät nekään liiku mihinkään suuntaan.

Valoin saavin sisälle pienen betonikerroksen, että sen ”pohja” olisi korkeammalla. Ruukku jäi jumiin kun unohdin päällystää sen muovilla, mutta lopputuloksesta tuli oikeastaan nätimpi sen kanssa.

Ruuvasin pitkillä ruuveilla vaakapuun kiinni ja koristelin rautakaupasta saavalla narulla. Narut kiinnitin nippusiteillä, etteivät ne pääse karkuun eivätkä purkaudu.

Pari viikkoa annoin betonin kovettua kunnolla. Tämän jälkeen täytin sangon vanhoilla kiuaskivilla ja vedellä. Tilasin suihkulähteen Kiinankaupasta. Se toimii aurinkopaneelilla ja sillä oli hintaa 12€. Se on juuri täydellisen pieni tähän hommaan, eikä todella ole hinnalla pilattu. Suomesta en löytänyt googlaamalla yhtä ainoaa edullista ja pientä suihkulähdettä. Jos satut tietämään missä sellaisia myydään, ole kiltti ja kirjoita tämän tekstin alle kommenteihin siitä vinkkiä!

Saavin sisäosa ei ole kovinkaan kaunis, mutta se katoaa kivasti suihkulähteen ja kukkasten ansiosta. Naputtelin tuon vanhan reunuspuun tuohon ympärille ja sen tulen täyttämään kelien lämmetessä valkoisilla ja punaisilla kukilla, sekä murateilla. Ostin jo muutamat kokeeksi, mutta ei noita kyllä ulkona vielä voi pitää. Jahka yöpakkaset jäävät hetkeksi historiaan, pääsen vihdoin laittamaan koko pihan kukkapenkit kuntoon. Tulen lisäämään lopullisesta kukkapenkistä kuvia instagramiin! Kannattaa tulla seuraamaan, minut löytää sieltä nickillä @fruttidimutsi

Minä rakastan sitä <3

Kommentit (16)

Ihana ? Mistä löysit tuon aurinkokennolla toimivan suihkulähteen?

Vastasinkin tuohon toiseen kommenttiin 🙂

Hei,Biltemassa on aurinkokennolla toimivia suihkulähdepumppuja.hinta vain paljon enemmän kuin kiinakaupassa (39,90)

Hyvä tietää! Kiitos! 🙂

Mistä ostit suihkulähteen? Olen jo muutaman kesän miettinyt suihkulähteen tekemistä pihassa olevaan isoon ruukkuun/altaaseen mutta en ole löytänyt sopivaa suihkulähdettä – rautakaupassa olevat on näyttäneet turhan isoilta. Aurinkokennolla toimiva olisi loistava.

Hei, tilasin tuon kyseisen laitteen Wishin kautta. Hinta oli tosiaan 12€ ja kapistus pelittaa oikein mukavasti. Pilvisenä päivänä ja yöllä se ei toimi, mutta aurinkoisella ja poutaisella kelillä pelittää upeasti! Myös pienet pilvet se kestää 🙂

Wishiltä kannattaa tilata Klarna-laskun kautta, niin ei tarvitse laittaa mitään pankkikorttitietoja! Tilauksen saapumisessa kesti vain reilu viikko, joten nopeaa oli toimintakin. Suihkulähteen löytää kun Wishin hakuun laittaa hakusanaksi ”fountain”.

Anita tuossa kertoi, että myös Biltemassa näitä myydään 🙂

Hitsi näyttää hyvältä taidanpa itsekkin kokeilla tehdä tämmöisen suihkulähteen kiitos vinkistä sulle ?

Kiitos kommentista 🙂 Tää oli kyllä ihana projekti ja hyvin on kestänyt ainakin tämän kesän sekä kaivo että suihkulähde 🙂 Kivoja rakenteluhetkiä sinne 🙂

Edullisia suihkulähteitä ja lähteiksi sopivia reilunkokoisia sinkkivateja saa Hankkiijalta. Itse tein niistä pihalleni 2 suihkulähdettä, etu- ja takapihalle. Jalustana on vanhat ruosteiset linja-auton jarrurummut. Ympärille kiviä ja kasveja sekä koristeita maun mukaan. Hintaa tuli n. 34 euroa

Kiitos vinkistä!

24hshopilla oli kans parillakympillä aurinkokennolla varustettua suihkulähdepumppua. Itsellä ei siis vielä kokemusta näiden tekemisestä, etsin vasta vaihtoehtoja tällaisen tekemiseen 🙂

Hyvä tietää, kiitos 🙂

Onpa hieno, olen itsekin nyt rakentamassa suihkulähdettä!

Hieno lopputulos! 👍🥰
Kertoisitko vielä, mikä on sisemmän astian tarkoitus?
😊

Kiitos!
Se auttaa siinä kun suihkulähdettä puhdistaa, vesi on helpompi saada astian kautta kokonaan pois ja puhdasta vettä tilalle. Saman asian ajaa että pohjaan tekee astian mallisen pyöreän kolon, mutta metallipintaa myöden kaiken veden saa huomattavasti helpommin pois, kuin mitä betonipintaa myöden. 🙂

Kommentoi juttua: DIY Kaunis suihkulähde pihaan edullisesti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X