DIY Kukkaro kettuteemalla!

Jos olet minulle sukua, lopeta lukeminen tähän! Olen tosissani. Sulje ikkuna!

Tänäkin vuonna haluan tehdä mahdollisimman paljon lahjoista itse. En siksi etteikö ostetut lahjat ole kivoja, vaan siksi että lahjojen tekeminen on kivaa. Lisäksi kaikilla on jo kaikkea. Näitä lahjoja ei voi saada mistään muualta, kukkaro on täysin uniikki ja jokainen lahjan saaja on ollut ajatuksissani koko sen ajan kun lahjaa olen tehnyt. Yhden kukkaron tekoon minulla meni kaikkiaan aikaa 3-5 tuntia. Kaavojen piirtäminen, kuvien leikkaaminen, silittäminen ja ompelu olivat juttu sinällään, mutta eniten aikaa ehdottomasti vie laukkulukon kiinnittäminen. Minulla ei ole siitä työvaiheesta ainuttakaan kuvaa, mutta suosittelen aloittamaan kiinnittämisen keskeltä ja reunoihin edeten. Vain näin voit varmistaa että lukko tulee varmasti keskelle.

Kaikkia pussukoita en saanut kuvattua, mutta kaikissa siis on ketun kuva. Osassa on jotain muutakin extraa, toisissa on kokonainen kettu ja osassa pelkkä pää sekä saajan nimikirjaimet. Halusin erilaisia variaatioita. Nämä rahapussit tulevat omille ja lasteni serkkutytöille, joilla ikää on 5-11 vuotta. Mutta tiedän jo sanomattakin, että tällainen ilahduttaa varmasti ketä tahansa ikään katsomatta. Mukaan lähtee vielä pari muuta itse tehtyä juttua, joista on tulossa myöhemmin lisää. Alla on ohjeet kuvina ja tekstinä. Kysy, jos joku askarruttaa!
001 2

001 3

001 4

Ompelin pussien sivuun ”Hand made with love” -nauhaa. Silmät, suun, kädet, jalat ja nenän piirsin kangastussilla.

TARVITSET:

Laukkulukon (9cm)
Lankaa, neuloja, ompeluneulan, ompelukoneen
Silitettäviä kangaskalvoja (Valkoinen ja pronssi kettuun, kirjaimiin kultaista)
Kangastussin
Kartonkia, tussin, leivinpaperia
Sakset
Mittanauhan

Laitan ihan alas vielä kaavan, millä itse tein nämä kukkarot.

001

1. Ota laukkulukko ja piirrä omaan silmään mieluinen kaava leivinpaperille. Tämä vaihe antaa suuntaa mitoille. Kartongille piirrettäessä huolehditaan että kumpikin puoli sekä yläosa ovat täsmälleen oikean kokoiset. Laitan alas vielä kuvan valmiista kaavasta, jota voi halutessaan käyttää ja jolla minä nämä tein.

002

2. Jäljennä kaava kartongille. Näin se kestää paremmin ja kankaalle piirtäminen helpottuu huomattavasti.

003

3. Leikkaa kartonki niin, että molemmat puolet ovat täsmälleen samanlaiset. Piirrä ääriviivat kankaalle. Katso että kangas on nurja puoli ylöspäin, ettei oikealle puolelle jää suttuja kynästä.

004

4. Neulaa kaksi palaa kangasta vastakkain. Tarkista että kankaat venyvät samaan suuntaan.

005 1

5. Leikkaa palat ääriviivoja pitkin. Muista saumavara, jos et ole piirtänyt sitä. n. ½ cm riittää. Huomaa että ylös ei tule saumavaraa.

005 2

6. Piirrä haluamasi kuviot. Ei ole väliä kummalle puolelle piirrät, sillä alapuoli tulee kangasta vasten ja yläpuolessa on kalvo, joten tussi ei näy laisinkaan silityksen jälkeen. Leikkaa kaikki kuviot irti, ennen kuin alat silittämään niitä paikalleen.

005 3

7. Tarkista että sinulla on kaikki osat. Sommittele kuvio kankaalle ja huolehdi että se on suorassa. Laita liimapuoli alaspäin – kalvopuoli ylöspäin. Jos sinulla on paljon yksityiskohtia, kannattaa silittää pala kerrallaan. Isommat jutut voi silittää kaikki yhtä aikaa. Älä silitä paloja päällekäin, ettei kalvo jää väliin. Itse silitin tästä syystä osan kerrallaan, koska halusin posket aavistukset pään yläosan päälle = Kalvo piti saada pois välistä. Silitä silitysraudan 2 lämmöllä 30sek kerrallaan ja anna jäähtyä. Poista kalvo. Jos liima ei meinaa tarttua, lisää kuumuutta ja vähennä silitysaikaa.

006 1 (1)

8. Ompele kummankin palan yläreunaan suoralla ompeleella. Näin saat laukkulukon ommeltua paremmin, ilman että kangas lähtee purkautumaan. Tämä lisää pussukan kestävyyttä.

006 1 (2)

9. Käännä oikeat puolet vastakkain ja neulaa kiinni. Ompele reuna suoralla ompeleella laukkulukon alareunan kohdasta. Ompele alkuun ja loppuun muutaman kerran edestakaisin noin sentin matkalta, että tikki pysyy hyvin kiinni, eikä ratkea käytössä.

008

10. Halutessasi voit vielä vetää reunan siksakilla, lisätäksesi kestävyyttä.

009

11. Leikkaa pienillä saksilla koko ulkoreunan matkalta vajaan puolen sentin välein lovet tikkiin asti. Varo silti ettei tikki katkea. Näin saat pussukasta pyöreän. Varsinkin käyttämäni farkku menee epämuodostuneeksi, kun se ei veny yhtään. Pienillä lovilla pussukka muotoutuu halutulla tavalla.

 

img025

Tällä kaavalla tein kaikki kukkarot. Kaavaan on merkitty tarkat mitat. Viivat ovat hieman vinossa, kun pikaisesti ne piirsin, mutta mitat ovat tarkalleen oikeat.

Kommentit (6)

Hei,kaavapaperille piirretty kaava näyttää erillaiselta kuin kartongille jäljennetty, tuosta reunasta mikä tulee kiinnitetyksi kukkarokehykseen. Muutatko siis kavaa tuossa vaiheessa jotenkin. Tosi hienoja ovat ja kiitos että viitsit jakaa ohjeen.

Leivinpaperille piirretty on ns. suunnitelma josta saa suunnilleenmittoja. Kartongilla on mitattu tarkemmin ja huolehdittu, että molemmat puolet ovat täsmälleen samanlaiset. Lisään tekstiin vielä kunnollisen kaavan kaikkine mittoineen 🙂

Hei.
Kiitos hyvännäköisestä ohjeesta. Mistä tuota silitettävään kangaskalvoa voi hankkia?

Ainakin askarteluliikkeet myy sitä 🙂

Kommentoi juttua: DIY Kukkaro kettuteemalla!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X