DIY: Laatasta siirtokuvilla tarjotin tai taulu

Minulla on jo pitkään ollut ajatus tehdä laatoista jotain. Eritoten ajattelin tehdä jouluksi juustoille tai hedelmille tarjottimen. Mietin kuitenkin pitkään miten pinnasta saa sellaisen, että siinä pysyy siirretyt kuvat, sen pystyy pyyhkimään märällä ja silti se pinta on myrkytön.

Yritin etsiä rautakaupoista elintarvikekäyttöön sopivaa lakkaa, mutta en sellaista löytänyt. Soitinkin sitten HUSin myrkytystietokeskuksen kiireettömälle linjalle ja kysyin sieltä onko Erikeper -liima turvallinen tähän käyttöön. Sieltä sanottiin että on. Myrkytystietokeskuksesta sanottiin, että tässä liimassa itsessään ei muutenkaan ole juurikaan myrkkyjä ja kuivuttuaankaan siitä ei enää irtoa ”höyryjä” tai muuta. Mitään kuumaa tarjottimen pinnalle ei kannata laittaa, sillä kuuma sulattaa liiman. Tarjotin on kuitenkin helppo pitää puhtaana pyyhkimällä ja kevyesti huuhtelemalla.

Kyselin hieman sukulaisilta etukäteen minkä tyylisiä tarjottimia heidän keittiöönsä sopii. Käyttämäni laatat ovat melkoisen isoja, enkä halua ”yllättää” ketään antamalla joululahjaksi isoa laattaa minkä säilömiseen ei välttämättä ole tilaa. Niinpä teinkin näitä vain rajallisen määrän.

Sen lisäksi että laattoja voi käyttää tarjottimena esimerkiksi juustoille, hedelmille ja kekseille tai pullille, sitä voi myös käyttää tauluna. Jos teet taulun, kannattaa taakse liimata jonkinlainen tuki minkä avulla painava laatta pysyy pystyssä.

VINKKI: Laattojen kokojen mukaan voit tehdä erilaisia juttuja. Pienistä laatoista saa kivat lasinaluset vaikka isovanhemmille lastenlasten kuvista. Pienemmistä laatoista voi myös tehdä seinälle mosaiikin leikkaamalla isomman kuvan useampaan osaan ja liimata osat useamman laatan päälle. 

Näin se tehdään

TARVITSET:

 • Seinälaattoja
 • Erikeper -yleisliimaa
 • Servettejä tai tavalliselle paperille tulostettuja kuvia
 • Siveltimen
 • Kuumaliimaa tai tuolien yms. jalkojen alle tarkoitettuja pehmusteita.

TOIMI NÄIN:

 1. Pese laattojen pinnat huolellisesti ja anna kuivua kunnolla.
 2. Leikkaa haluamasi kuvat tai servetit haluamasi muotoon ja oikean kokoisiksi.
 3. Levitä liimaa siveltimellä koko laatan päälle.
 4. Aseta kuvat ja servetit VA-RO-VAS-TI paikalleen ja levitä varoen liimaa kaikkialle kuvien ja koko laatan päälle.
 5. Anna kuivua kokonaan ja levitä uusi kerros liimaa. Anna kuivua.
 6. Kun laatan pinta on kokonaan kuivunut ja mielellään kovettunut seuraavaan päivään, liimaa kuumaliimalla ”tassut” laatan alle, ettei se raavi pöydän pintoja. Voit halutessasi käyttää myös valmiita silikonitassuja. Niitä kankaasta tehtyjä ei ehkä kannata käyttää, jos tarkoitus on välillä huuhdella alustaa.

Kommentit

Kommentoi juttua: DIY: Laatasta siirtokuvilla tarjotin tai taulu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X