DIY Pelasta nuken takkutukka helposti!

Blogiurani aikana olen törmännyt uskomattoman monta kertaa ideoihin, joista kumpuaa heti ajatus ”miten nerokasta”. Yksi näistä on reilun vuoden takaa: Kuinka pelastaa nuken takkutukka. Tuohon aikaan meillä leikittiin vain vauvanukeilla, joilla ei hiuksia ollut. Nyt on kuitenkin toinen tilanne. Tyttäreni on muutenkin tätä nykyä kovin innostunut hiusten laittamisesta. Aina kun hän löytää hiuslenkin jostain, hän tuo sen minulle ja haluaa ”pompun” eli ponnarin. Jos minulla on letti, hän pyytää saada oman letin.

Ennen ja jälkeen nuken lettipää

Minä nautin suunnattomasti näistä äidin ja tyttären välisistä hiushetkistä. Siksi naamalleni kumpusi idioottimainen hymy, kun tänään kirpparilla törmäsin kampausnukkeen. Nuken hiukset olivat melkoisessa solmussa ja ensin mietin, että taitaa olla eurokin liikaa tästä lelusta. Muistin kuitenkin samantien tämän kikan, millä nuken hiukset saa suoraksi. Niinpä ostin nuken ja maksoin kiltisti sen euron.

Muistan kun omassa lapsuudessani _kaikilla muilla_ (eli kahdella kaverillani) oli tällainen lettipää mitä himoitsin. Onnekseni minulla oli pikkusisko, jonka hiukset sain monenlaiseen solmuun… Ja pari kertaa ihan leikkasinkin isoilla fiskarsseilla uutta mallia. Jos luet tätä rakas pikkusiskoni, niin olen edelleen pahoillani! Ja toivon etteivät nämä hirmutekoni kostaudu minulle omien lasteni kautta…

Heti kotiin päästyäni aloitin tämän proggiksen. En muistanut tarkalleen mitä piti tehdä, muuta kuin että vettä ja huuhteluainetta siihen tarvittiin. Olin niin innoissani, etten edes etsinyt ohjetta käsiini vaan aloin samantien hommiin. Sekoitin kuumaa vettä ja huuhteluainetta 50:50 suhteella ja kastelin sillä seoksella nuken hiukset kokonaan. Annoin vaikuttaa muutaman minuutin ja harjasin varovaisesti sektori kerrallaan. Ja kuinka ollakaan: Se toimi. Kun hiukset oli harjattu, huuhtelin nuken pään niin kuumalla vedellä kuin mitä hanasta tuli. Kaikkiaan pelkkään huuhtelemiseen uhrautui viitisen minuuttia. Mutta puoleen tuntiin tämä homma kaikkineen oli ohi.

Löysin Pinterestistä tämän ohjeen, missä ensin neuvotaan kokeilemaan pelkkää kuumaa vettä ja sotkemaan huuhteluaine vasta sitten jos se ei auta. Linkin ohjeessa on käytetty myös suihkepulloa (mikä ei minulla käynyt edes mielessä) sekä peruukkiharjaa (mitä en omista). Mutta hyvin tuo homma hoitui ihan tavallisella harjallakin.

Nuken hiusten suoristus

TARVITSET (tähän nukkeen käytin):

½ dl Kuumaa vettä
½ dl Pyykkien huuhteluainetta
Hiusharjan
Lasin ja lusikan (tai suihkepullon)

Kokeile ensin pelkällä kuumalla vedellä. Huuhtele kuuman veden alla ja kokeile harjata. Jos se ei toimi, niin:

Sekoita vesi ja huuhteluaine keskenään lasissa lusikkaa apuna käyttäen. Anna vaikuttaa muutama minuutti ja harjaa hiukset varovasti pienissä osissa. Kun hiukset ovat kokonaan suorat. Huuhtele ne mahdollisimman kuumassa vedessä huolellisesti, ettei ainetta jää hiuksiin. Anna kuivua rauhassa.

 

Nuken hiusten suoristus

Lähtötilanne oli tämä.

Nuken hiusten suoristus

Käsittelin hiukset osio kerrallaan. Ensin alahiukset, sitten päältä.

Nuken hiusten suoristus

Hiukset tottelivat tosi hienosti, kun aineen antoi vaikuttaa hetken. Ihmeellistä kyllä, hiuksia ei edes irronnut pahemmin harjatessa.

Nuken hiusten suoristus

Lopputulos!

Nuken hiusten suoristus

Kun nuken hiukset oli huuhdeltu huolellisesti, laitoin nuken kuivumaan hyllynreunalle ja alle pyyhkeen mihin vesi sai valua.

 

 

 

Kommentit (15)

Pitääpä kokeilla ponien takkuhäntiin ja harjoihin!

Tuu sit kertomaan miten onnistui ponien kanssa 🙂

Moi! Mahtavaa 🙂
Laita yhteystiedot isijatytot@gmail.com niin lähetetään sulle Isin ja tyttöjen lettikirja niin pääset hommassa kunnolla alkuun 😀

Terveisin,
Matti Airola
Isin ja tyttöjen hiushommat

Voi kiitos <3 Laitan sähköpostia tulemaan! 🙂

Mä sain järkyttävän sotkuiset tähkäpään hiukset selville omalla hiusöljyllä. 🙂 Meinasin kokeilla ensin tuota huuhteluaine-kikkaa, mutta vedellä läträäminen ei huvittanut, niin päätin ensin testata helpommalla. Osio kerrallaan tangleteezerilla ja hiusöljyllä. Hieroin hiusöljyn käsiin ja siitä vetelin nuken hiuksiin. Ja sehän onnistui. 🙂

Joo, kuulin kans et noi vauvaöljytkin toimii samalla lailla. Niiden saaminen tukasta pois ilman et koko kämppä on öljyssä onkin sitten toinen juttu 😀 Mut täytyy tehdä barbielle vielä öljyhoito 🙂

Sähköisen pörhelö tasoitteluun on hyvä myös äitiyspakkauksen harja (luonnonharjasta), jos ei ole tarvetta perusteellisempaan käsittelyyn, tai kun pörröisyys palautuu leikeissä (tai asettelee nukkeja näyttelyyn niinkuin mä). Suihkutettavaa hiushoitoa tai huuhteluainetta suihkupullosta jos ei pelkkä harja auta. Ja hajuton käsivoide siloittaa. Hajuttomia kannattaa suosia muutenkin, vinyylin ja nylonhiuksen reagointi hajusteiden kanssa voi olla vähemmän iloinen yllätys. (70-luvun nuken sarantukka muuttui vaaleanpunertavaksi).
Vauvaharja toimii myös nuken peruukeille.

Nukkienkin hiuskuiduissa on eroja: toiset menevät herkemmin ”karvaisiksi” kuin toiset.
Mutta huuhteluaine kikalla olen kyllä ratkonut toivottomaltakin tuntunutkaan päiväkodin barbitukkaongelmia.

Tyttäreni animator nukeille kun tein tämän huuhteluaineselvityksen, käärin lopuksi kosteat, selvitetyt hiukset suortuva kerrallaan vanhojen sukkien ympärille kuivumaan ( hiussuortuva kierretään sukan ympärille kuin papiliottia kiertäisi. Lopuksi sukka solmuun, jolloin pysyy kiinni ja paikoillaan). Näin hiukset kuivuivat kauniille korkkiruuvikiharoille.

Olen selvitellyt pörrönukkien hiukset pesun jälkeen ihan tavallisella hiusten hoitoaineella ja pienen kuivauksen jälkeen harjalla harjaamalla. Tulee kiiltävät ja takut selviävät.

Kiitti vinkistä 🙂

Jos nuken hiukset ovat mohairia niihin riittää vesi ja siihen vähän etikkaa. Etikka poistaa sähköisyyttä.

Hei, täytyykin kokeilla tätä meidän tytön Tähkäpää-nukkeen. Sen kutrit on niin takussa että nostin sen vain kaapin päälle odottamaan parempia aikoja (koska tytär kertoi seuraavaksi leikkaavansa nukkeparan kutrit kuten elokuvassakin kävi).

Huuhteluaine tehoaa nukkien hiuksiin, koska hiukset ovat samaa materiaalia, kuin tekokuituvaatteet. Tavallinen hiustenhoitoaine ei toimi samalla lailla.
Varsinkin vanhempien nukkejen hiukset saa muotoiltua kiehuvalla vedellä. Eli kun olet selvittänyt hiukset ja haluat esim. kiharat, hiukset jäävät kiharaan, kun ne upottaa kiehuvan kuumaan veteen hetkeksi. Varo ettet polta itseäsi!

<3

HEI KAIKKI NUKET KAMPAUUSPÄÄ MUA LOTTA NUKET KAMPAUSPÄÄ NUKET
TOIVOO LOTTA

Kommentoi juttua: DIY Pelasta nuken takkutukka helposti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X