DIY: Peppi Pitkätossu -pipo!

Jouluostoksia tehdessäni huomasin erään marketin lankapuolella ihanaa kirkkaanpunaista, paksua villalankaa. Villalanka oli ilmeisesti ihan pipolangaksi suunniteltua, sillä siinä oli ohutta heijastinnauhaa seassa.

Pakkasin joulunviettoon mukaan myös virkkuukoukun ja aatonaattona virkkasin tyttärelleni hauskan Peppi Pitkätossu -pipon. Sen piti alun alkaen olla peruukki, mutta langan paksuus teki siitä väistämättä enemmän pipon. Ulkona emme vielä ole sitä pitäneet, se on lähinnä ollut tyttäreni Peppi -leikeissä mukana.

Aikaa pipon virkkaukseen meni noin tunti. Koska lanka oli niin paksua, pipo syntyi hurjalla vauhdilla. En ole kovinkaan taitava virkkaaja, joten minulle tunnin suoritus on huippuaika. Joku taitavampi varmasti kyhäisi vastaavan paljon minua nopeammin.

En oikein ole täysin varma siitä miten pipo syntyi. Yritän kuitenkin jotenkuten kertoa teille mitä tein ja miten. Koska en tunne juurikaan edes  virkkaus-sanastoa, yritän selittää mahdollisimman tarkasti vaiheet.

Sanallinen ohje Peppi Pitkätossu -pipoon

Virkkasin ensin ketjusilmukoista tyttäreni päänympäryksen mittaisen nauhan. Virkkasin siihen vielä 6 silmukkaa lisää, ettei piposta tule liian kireä. Virkkasin päät yhteen ketjusilmukalla ja mittasin ympäryksen vielä uudelleen sovittamalla rengasta päähän.

Tämän jälkeen virkkasin kolme ketjusilmukkaa ja aloin  virkkaamaan pylväitä. Koko pipo on siis tehty pylvässilmukoista. Virkkasin siis yhden pylvään jokaiseen ketjusilmukkaan. Kun kierros päättyi, virkkasin kierroksen alkuun tehdyn kolmen ketjusilmukan ylimpään silmukkaan piilosilmukan, ja aloitin uuden kierroksen tekemällä kolme ketjusilmukkaa ja jälleen pylväitä.

Kun olin virkannut neljä kerrosta pylväitä, sovitin pipoa lapsen päähän ja totesin että oli hyvä hetki lähteä kaventamaan. Kavensin niin että ensimmäisellä kierroksella virkkasin 6 kertaa pylvään joka toiseen silmukkaan. Seuraavalla kierroksella 8 ja sitä seuraavilla kierroksilla koko ajan joka toiseen niin kauan että silmukat loppuvat. Tämän jälkeen katkaisin langan ja päättelin työn.

Letit tein niin, että mittasin langasta 50 cm mittaisia pätkiä niin että lankaa on kaikkiaan 36 pätkää per letti. Kiinnitin langat toisesta päästä supertiukalla umpisolmulla ja ujutin pään pylväiden välistä nurjalle puolelle. Ensin kiinnitin letit virkkuukoukulla ja myöhemmin varmistin kiinnitykset ompelemalla ne isolla parsinneulalla kiinni pipoon. Sama toiselle letille. Sitten jaoin lettien langat kolmeen osaan ja tein perinteiset letit jotka kiinnitin jälleen supertiukalla umpisolmulla ja leikkasin päistä lenkit pois.

Tyttäreni rakastaa pipoaan suunnattomasti, ja vaikka hän leikki Peppi -leikkejä hurjasti jo ennen tätäkin, ovat peppileikit lisääntyneet entuudestaan. Kun kevät saapuu ja ilmat pysyy enemmän plussan puolella, päästään kokeilemaan miten pipo toimii ulko-olosuhteissa!

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: DIY: Peppi Pitkätossu -pipo!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X