Siivoaminen.  Minulla on siivoamiseen viha-rakkaus-suhde. Inhoan siivoamisen aloittamista, mutta rakastan siistiä kotia. Ja kun saan nihkeän alun jälkeen homman käyntiin, tapahtuu paljon ja äkkiä. Aika ajoin meillä tehdään suursiivous jolloin tavarat ja vaatteet saavat kyytiä isolla kädellä. Nyt oli sellaisen siivouksen paikka ja roskakatokseen lähti säkkitolkulla roinaa. Osa odottaa vielä työhuoneessa kirpputoripöydän saantia.

Meillä on kulkenut avioliittomme mukana kaksi moppia. Toinen on minun Sini lankamoppini, jonka sain kun muutin pois äidin helmoista 16 -vuotiaana. Toinen on puolisoni Sini monitoimimoppi jonka hän sai, kun hän muutti pois kotoa. Mopeillamme alkaa olemaan jo ikää ja se on vaikuttanut siivoukseenkin.

Entiset moppimme ovat nykyisen moppimme esi-isiä. Sinituote -merkki on sama, mutta tämän yhteistyön myötä todella ymmärsimme, mikä ero on hoitaa lattioiden pesut ja pyyhkimiset kunnollisilla välineillä, kun vertaa kymmenen ja jopa viisitoista vuotta vanhaan moppivanhukseen.

DSC_0592

Kotimme on kahdessa kerroksessa. Meillä on 100 m2 tummaa laminaattia, mikä näyttää inhottavalta kun siihen kerääntyy pölyä ja muuta. Lisäksi meillä on wc, wc/kylppäri ja kylppäri/sauna. Alakerran vessassa ei ole lainkaan lattiakaivoa, joten lattian suihkuttaminen ei ole mahdollista. Se ärsyttää minua hieman, sillä olen tottunut aiemmissa kodeissamme pesemään vessan niin, että suihkutan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee ja sillä huuhdon lattiat ja seinät. Sitten pesuainetta ja uusi huuhtelu. Ja puhdasta tulee joka kerta.

Nyt olemme imuroineet ja mopanneet vessaa vanhalla mopilla ja vaikka se on näyttänyt puhtaalta, ei se sitä ole ollut. Muutamaa päivää aiemmin putsattu lattia olikin kamalan likainen. Sekin selvisi nyt, kun lattiat pestiin uudella laatoille tarkoitetulla laattamopilla.

DSC_0601

DSC_0605

Moppitanssi laminaatilla

Kuten jo aiemmin mainitsin, meillä on laminaattia ja paljon. Se oikeastaan oli se asia mihin rakastuimme tässä kodissa ensimmäisenä. Joka huoneessa on puhtaanvalkoiset seinät ja tummat laminaattilattiat. Laminaatti yhdistää kotimme jokaista huonetta ja tuo huolitellun ja kauniin yhdistetyn ulkomuodon kodillemme.

Laminaattimopin pyörittely kosteanakin oli kuin olisi tanssittanut moppia. Se liikkui ketterästi ja pyyhki kaiken mennessään. Siivoaminen olikin yhtäkkiä yllättävän kevyttä ja hyvät välineet myös nopeuttivat toimitusta merkittävästi. Laminaattipyyhkimessä olevat langat keräävät pölyt ja hiukset mukaansa staattisesti ja kostennihkeänä lähtee mehu- tai maitotahratkin pyyhkäisemällä pois.

DSC_0607

Lisäksi postauksen lopussa oleva DIY -seinätelinesysteemi tekee sen, että moppi on todella nopeasti käyttövalmis ja näin ollen harjan ja rikkakihvelin käyttö on jäänyt vähäisemmäksi. Ennen niillä tuli putsattua pikasiivoukset, mutta nyt niiden tehtävä on enää siirtää pikakuivamoppauksesta tulleet muruset roskakoriin.

Moppi on seinällä aina laminaatille tarkoitettu pölyliina päällään ja sen käyttö on uskomattoman paljon nopeampaa ja vaivattomampaa, kuin mitä harjan käyttö on ollut.

Lapset mukaan siivoukseen

Kun itse olin pieni, perheemme elämä pyöri Hotellimme ympärillä. Minä ja pikkusiskoni olemme joutuneet saaneet opetella töiden tekoa jo tosi pienestä asti. On eri asia saada viikkorahaa viemällä roskat ja siivoamalla oma huone. Meillä oli jo ala-asteikäisenä mukana ”kotityötehtävissä” hotellin ja ravintolan imuroimista, tiskaamista ja vuoteiden sijaamista.

Vaikka tuolloin olin katkera siivouksen määrästä ja siitä mitä laatua vaadittiin, olen kuitenkin kiitollinen äidille ja mummolle siitä, että olemme oppineet tekemään monenlaista työtä jo ihan lapsesta asti. Ja siksi minulle on tärkeää ottaa omat lapset mukaan kaikkeen mitä teenkin, että hekin oppivat tietyt asiat jo pienestä asti ja muutaman vuoden päästä ne asiat kulkevat heidän mukanaan itsestäänselvyyksinä.

Lapset ovatkin aina mukana ruoanlaitossa ja askartelupuuhissa, mutta nyt olemme ottaneet heitä mukaan myös siivoukseen. Omat lelut pitää laittaa niille tarkoitetuille paikoille ja olemme yhdessä harjoitelleet missä minkäkin paikka on. Ja hyvin lattiaa pitkin kiitävällä mopilla saa pienikin ihminen pölyt helposti pois.

DSC_0588 DSC_0592

Vaikka lapset näkevät vanhemmat siivoamassa, se ei tarkoita että katselemalla oppisi sen enempää. Omat lapseni ovat nyt 2,5 v ja 3,5 v ja kumpikin oppi mopin pyörittämisen muutamissa minuuteissa. Kun selitin pienemmälle, että moppi pitää vetää nurkkia myöden, isompikin ymmärsi asian samalla kerralla.

Lapsille voi myös tehdä esimerkiksi dc-fixistä tai tai teipistä hauskan radan lattiaan, mitä seuraamalla lapsi oppii käyttämään moppia tehokkaasti. Meillä se ei vielä mahda toimia, mutta veikkaanpa että puolen vuoden päästä tilanne on jo ihan toinen.

DSC_0595 DSC_0599

Joka pinnalle oma pää

Tämä on asia missä myönnän oman typeryyteni. Tai oikeastaan tietämättömyyteni. Minulla on kyllä lukutaitoa, mutten ole koskaan osannut ajatella mikä ero siivouksessa on, kun käyttää jokaiselle pinnalle sille tarkoitettua moppauspäätä. Olen ajatellut maalaisesti että moppi kuin moppi. Enää en ajattele niin.

Sen enempää tutkimatta löin ensin vahingossa uuteen Sini -moppiimme laatta -terän ja ihmettelin kostean pään nihkeyttä laminaatilla. Sitten tuli mieleen vielä kerrata mihin mitäkin käytetään ja vaihdoin moppiin laminaattiluutun. Ja voi taivas mikä ero!

Kostea moppi pyyhki mennessään kaiken. Se myös keräsi viimeisetkin pikkumurut mitä imuri ei ollut ehtinyt napata mukaansa ja lattia muutti ulkonäköään hyvinkin nopeasti. Mmuruset eivät myöskään tippuneet matkalla kyydistä vaan ne kulkivat mopin mukana ja hyppäsivät kyydistä vasta pesuämpärissä.

Vanhan moppimme hyvin ansaitut eläkepäivät osuivat juuri oikeaan hetkeen, sillä hänestä ei enää ollut tekemään samaa työtä kuin tästä uudesta ja nuoremmasta. Tiedän kuulostavani ikärasistilta, mutta tässä puhuu nyt fakta. Siivoaminen vain on miellyttävämpää kunnollisilla välineillä.

DSC_0610

DIY TELINE MOPILLE – SIIVOUSVÄLINEET AINA VALMIINA

DSC_0496

Meidän kodissamme ei ole kunnollista siivouskaappia. Tai on, mutta siinä on hyllyt niin, että sinne ei mahdu moppi sen enempää kuin imurikaan. Se on tosi sääli, sillä olemme säilyttäneet moppausvälineitä sekä imuria saunan pukuhuoneessa. Siellä ne eivät kuitenkaan ole kätevästi saatavilla jolloin eniten käyttämämme siivousväline onkin ollut harja ja rikkakihveli.

Olen aiemminkin kertonut, että olohuonettamme sekä keittiötä yhdistää isot ikkunat, joissa roikkuvat koko matkalla harmaat ja valkoiset verhot. Keittiön päässä on pieni kaistale valkoista seinää, mikä on ollut aina harmaan verhon peitossa ja koska siivouskaappiimme tuo mopin varsi ei kokonaisena mahdu, keksimme tehdä moppausvälineille paikan keittiön verhon taakse piiloon.

Märkänä emme välineitä tuohon laita ettei seinä kärsi. Siivouksen jälkeen kuivaamme välineet vessan rättipatterilla ja kuivat välineet tuodaan sitten tuohon omille paikoilleen.

Tämä idea ei toimi joka kodissa, mutta tätä ideaa voi käyttää tekemällä samalla systeemillä moppausvälineille omat paikkansa sinne siivouskomeroon, jos sellainen pitkä kaappi kotoa löytyy.

DSC_0491

Seinään kiinnitettiin koukut, jotka jäivät toisesta paikasta turhiksi. Virkkasin supervahvasta askartelulangasta lenkit, jotka kiinnitin niittipyssyllä kiinni puisiin pyykkipoikiin.

DSC_0490

Virkkasin 16 ketjusilmukkaa. Sitten taitoin lenkin silmukaksi niin, että yhdistin ne piilosilmukoilla viidenneksi alimman silmukan kohdalta päähän asti. Lopuksi päättely.

DSC_0493

Löin silmukat varresta kiinni pyykkipoikiin niin, että nipsupuoli jää roikkuessaan alaspäin. Näin moppausvälineet saa nätisti kiinni aina omalle paikalleen.

DSC_0498

Moppia varten ostimme Motonetistä veneen kiinnitykseen tarkoitetun lenkin. Moppi jää nätisti roikkumaan ja varsi mahtuu olemaan suorana. Jos kaapissa ei ole korkeutta pujottaa moppia siihen suoraan, niin mopin päähän lähtee irti, joten pienellä klikkauksella kärki irti ja uudelleen kiinni.

DSC_0502

Kuten kuvasta näkyy, kaikki välineet jäävät niin seinään kiinni, että verhon läpi ei mitenkään voi tietää että piilossa on siivousvälineitä. Samalla ne ovat tuossa superkätevästi aina saatavilla.

DSC_0500

Tässä vielä kuva kun verho on vedetty mahdollisimman suoraksi. Verhon takaa ei todella huomaa moppia eikä muita siivousvälineitä. 

ARVONTA:

Arvon viisi (5) kappaletta Suomi 100 -juhlavuoden erikoismallista monitoimimoppia,
sekä siihen sopivaa mikrokuitu -laminaattipyyhintä. Ilmiömäinen setti lattioiden huolelliseen pesuun.
Yhden palkinnon arvo on 25€.

Osallistumisaikaa on 27.02.2017 asti.

Osallistuaksesi arvontaan kommentoi alle sähköpostiosoitteesi ja tietosi.
Antamiasi tietoja ei käytetä minkäänlaiseen markkinointiin, vaan ainoastaan siihen, että saan voittajan kiinni.

Yhteistyössä Sinituote